A szezon eddigi legszorosabb meccsén a Kings legyőzte a Titanst

2024. április 4. – Szerző: Krikettgalaxis

Sokáig nyeregben érezhette magát a ma esti IPL-összecsapás házigazdája, a Gujarat Titans, de a legvégére begyorsító Punjab Kings elcsente tőlük a két pontot, így most a két együttes helyet cserélt a tabella közepén.

Az indiai Pandzsáb állam egyik leghíresebb épülete, az amritszari aranytemplom (illusztráció)Az indiai Pandzsáb állam egyik leghíresebb épülete, az amritszari aranytemplom (illusztráció)

A kép szerzője: Julian Nyča (Wiki Commons), licenc: CC BY 3.0

Nagyjából egy évvel ezelőtt Sikhar Dhavan, az indiai válogatott nyitó ütőse azt nyilatkozta: ha ő dönthetett volna arról, hogy kit tegyenek be a világbajnokságra készülő csapatba nyitónak, akkor bizony ő saját maga helyett inkább Subman Gilt választotta volna. Ma Dhavan és Gil annak a két csapatnak a kapitánya és nyitó ütőse az IPL-ben, amelyek ma este csaptak össze: a vendég Punjab Kingsé és a Gujarat Titansé. Már csak kettejük miatt is nagyon érdekesnek ígérkezett ez a mai találkozó, de persze azért is, mert egy esetleges hazai győzelem szétszakíthatta volna, egy vendégsiker pedig összezsúfolhatta volna a tabellát, hiszen a meccs előtt a Titans két ponttal többel rendelkezett, mint a Kings.

Mindkét együttesben egy-egy sérülés miatt kellett változtatniuk a múltkori összeállításukon. A titánoknál David Millert váltotta Kane Williamson, míg a királyok sérültje Liam Livingstone volt, aki helyett ma Sikandar Raza játszott.

A meccset az ahmadábádi stadion 6-os számú sávján játszottak, amelynek talaja keverten tartalmaz vörös és fekete földet, így igen kemény, ráadásul 3 mm-es fűborítása is a gyors dobóknak kedvezhetett. Ennek ellenére, miután a Kings a dobást választotta, mégsem a szokásos módon Arsdíp Szinhhel, a sebes dobóval kezdtek, hanem egy balkezes pörgetővel, Harprít Brárral – valószínűleg azért, mert az ilyen stílus ellen a titánok nyitói közül Riddhimán Száhá alacsony aránnyal üt, Gil pedig viszonylag gyakran esik ki. Az első játszmában a Száhá-féle alacsony arány ezúttal is teljesült (25,0), de Gil nem esett ki, sőt, egy hatost is ütött. Ezek után megérkezett Szinh, akinek javára az első dobásából megadtak egy LKE-t Száhá ellen, de a videóbírózás során kiderült, hogy a labda elkerülte volna a kaput. A 3. játszma végén aztán már valóban búcsúzott a kapus, de Gil és Williamson ezek után megszilárdította a csapatot – igaz, nem túl nagy sebességgel haladtak előre. Utóbbi 9. játszmabeli kiesése, de főleg a 12. játszma után viszont elkezdett kissé feljebb ívelni a titánok pontaránya: Gil egyre több határt ütött, és 89-neskivel zárt, de nem volt rossz Száin Szudarsan (19-ből 33) és főként a végén Ráhul Tevatijá (8-ból 23-neski) sem. Mindent összeadva a pandzsábiak előtt éppen 200-as cél tornyosult a második játékrészre. Apró számtani érdekesség, hogy a négy dobó közül, akik végigdobták a 4 játszmájukat, ketten 33, ketten pedig 44 pontot hagytak az ellenfélnek, és ott volt még Sikandar Raza is, aki 22-t.

A kergetés (amelynek elejére Gil még nem jött ki a mezőnybe, helyette ekkor Rásid Hán volt a kapitány) néhány Jonny Bairstow-négyessel indult, majd azzal folytatódott, hogy Umes Jádav első dobása Dhavan ütőjének belső éléről a kapuba vágódott. Aztán még az erőfölényben elvesztették Bairstow-t is, de legalább 54 pontot bezsebeltek az első 6 játszmában. A folytatás viszont kissé szenvedősebbre sikerült a piros–kékeknek, hiszen Prabhszimran Szinh 35-je után alacsony pontszámmal esett ki két további játékosuk – viszont a 6. rendű Sasánk Szinh ma egy más szintet képviselt: ő csak úgy ontotta a határokat, és nem hagyta, hogy reménytelenül elszálljon a szükséges pontarány. Igen érdekesre sikerült a 16. játszma is: Dzsites Sarmá előbb két hatost ütött Rásid Hán dobásaiból, majd rögtön a következő labdából hibázott egy nagyot: egy ajándékba kapott röptét ajándék kapuval viszonzott... Hán maga is alig hitte el, Gillel össze is nevettek, míg Sarmá leguggolva kesergett – az egész csapat ezzel a 150/6-tal nehéz helyzetbe került. Ekkor azonban a pandzsábiak rögtön végrehajtották a cseréjüket, és behoztak egy abszolút IPL-újonc ütőst, Ásútos Sarmát, hátha ő lesz a megmentőjük. És Sasánk Szinh mellett valóban ő lett! A 19. játszma végére Sarmá már 31 ponton állt (16 dobásból), a csapatnak pedig 7 futás hiányzott a győzelemhez. Az utolsó játszma dobója, Darsan Nálkande még szorossá tudta tenni a végét, hiszen első dobásából elkapták Sarmát, majd dobott például egy nullásat és volt egy szimpla is, de végül 1 megmaradó labdával és 3 kapuval a királyok beértek a célba.

Az eddig is a középmezőnyben helyezkedő két klub továbbra is ott maradt, de helyet cseréltek: a Titans az 5. helyről a 6-odikra esett vissza, a Kings pedig hetedikről az ötödikre lépett fel. A pandzsábiak egyébként most kergettek le legalább 200-as célt hatodik alkalommal az IPL történetében: ilyen sokszor ez még egyetlen másik csapatnak sem sikerült.


Alapból nem látható kép
×