Amikor a 100 legyőzi a 113-at

2024. április 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Megszületett az idei IPL első, aztán pedig a második százasa is, ahogy ma este előbb Virát Kohlí a Royal Challengers színeiben jutott 113-neskiig, aztán Jos Buttler a Rajasthan Royalséiban 100-neskiig. A győzelem pedig az utóbbiaké lett, így a rádzsasztániak továbbra is 100%-osak.

A híres dzsajpuri rózsaszín palota, a Havá Mahal (illusztráció)A híres dzsajpuri rózsaszín palota, a Havá Mahal (illusztráció)

A kép szerzője: Chainwit. (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Két olyan csapat találkozott ma, amelyekről eddig sokan úgy érezhették: főként az ütőjáték terén még nem sikerült kihozniuk a bennük rejlő maximumot, hiszen a Bengalurunál Kohlín kívül a többi ütős nem igazán mutatott sokat (és számos szurkoló szerint Kohlí is lassabb volt a kelleténél), míg a Royalsnál sem Jasaszví Dzsájszvál, sem Jos Buttler kezei nem sültek még el úgy istenigazából. Csakhogy míg az RCB-nél ez az eredményeken is meglátszott (4-ből eddig 3-szor kikaptak), addig a Rádzsasztán esetében így is sikerült mindhárom eddigi találkozójukat megnyerniük.

Ma a hazai csapat, vagyis a Royals (akik egyébként ezúttal a szokásos kék–rózsaszín helyett egy teljesen rózsaszín mezben léptek pályára) ugyanabban az összeállításában játszott, mint legutóbb (Szandíp Sarmá sérülése még nem engedte, hogy ma már itt legyen), a Royal Challengersnél viszont bemutatkozott egy új, a kapitány által izgalmas tehetségnek tartott ütős, a 23 éves Szaurav Csauhán.

Az első négy játszma az ütésre kényszerülő vendégeknek sikerült (sokkal) jobban, hiszen Kohlí és Faf du Plessis 42/0-ig húzott el, így az RR máris egy B-tervvel próbálkozott: Ravicsandran Asvint küldték be dobni, és ez be is jött, mert az első játszmájában csak 3 pontot tudtak ellene szerezni, és később összesítésben is ő lett a legtakarékosabb dobó. A 8. játszma végére már csak 8-as volt a bengaluruiak aránya, de kaput továbbra sem vesztettek – viszont utána hamarosan jött három hatos is, így a félidő felére 88/0 lett az állás. A következő játszmában egy újabb hatossal meglett Kohlí 50-ese, viszont Du Plessisé sem ekkor, sem később nem lett meg, ugyanis a 14. játszma végén, 44-en állva Judzsvendra Csahal dobásából elkapták: a nyitó pár így is 125 futást hozott össze, ami talán csak a vártnál kisebb sebessége miatt nem nevezhető szenzációsnak. És az sem nevezhető annak, amit a következő néhány ütős (köztük az újonc Csauhán) művelt: ők ugyanis alig szereztek pontot, innentől kezdve Kohlín múlt lényegében minden. Ő pedig szépen lépegetett előre, és a 19. játszmában elérte a 100-at: ez lett neki a 8. IPL-százasa (amivel még inkább csúcstartó, mint eddig) és a 9. Húsz20-as százasa – viszont mivel 67 dobásból érte el, így (holtversenyben) ez lett az IPL-történelem leglassabb százasa is egyben. A csapat viszont 183-mal végzett, ami talán egy picit átlag fölöttinek érződött.

A bevezetőben említettük, hogy sem Dzsájszvál, sem Buttler nem váltotta eddig meg a világot 2024-ben: Dzsájszvál pedig ma sem, ugyanis mindjárt a második dobásból elrontott egy húzást, az ütője éléről magasra pattant fel a labda, és nulla ponttal elkapták. A ma 100. IPL-meccsét játszó Buttler viszont egészen más utat járt be, méghozzá a 3. rendű Szandzsu Szaimszan segítségével: ebben a félidőben ők csinálták meg szinte teljesen ugyanazt, amit Kohlí és Du Plessis az elsőben. Jelesül azt, szinte a csapat teljes pontszámát ők ketten szerezték, egyikük 100-ast szerzett, a másik pedig valamivel lassabban haladva valamivel kevesebb, de szép mennyiségű futást gyűjtött be. A megoszlás itt úgy nézett ki, hogy Szaimszan megállt 69-nél, amikor a 15. játszmában ő is elhibázott egy rövid labdát (bár ő nem húzni, hanem horgolni próbált), és ő is elkapás áldozatává vált. A 19. játszma legvégére a Rajasthan Royals már el is érte a 183-at, így legalább a holtverseny meglett nekik – viszont Buttler éppen 94 ponton állt. Ha 6-ost üt, megvan neki a 100, de ha bármilyen alacsonyabb pontszámot szerez, akkor úgy nyerik meg a meccset, hogy nem lesz meg a 100-asa. Pedig milyen jól nézett volna már ki a 100. IPL-fellépésén egy százas, igaz? Hát akkor meg is próbálta: és rögtön a 19.1-ben össze is jött neki! Elég szerencsés ütés volt egyébként, mert a húzást nem a legtökéletesebben találta el, de így is (éppen!) a kötél mögött ért földet a labda.

Az eredménynek köszönhetően a Royals a második helyről az elsőre lépett: ők az egyetlen csapat, akiknek már nyolc pontja van. A Royal Challengers viszont maradt a 8. helyen, ráadásul úgy, hogy ők már eggyel többet játszottak, mint a többség...


Alapból nem látható kép
×