Nem éppen a legjobbnak tartott játékosok voltak ma a legjobbak

2024. április 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Miközben a szupersztárok csődöt mondtak a Sunrisers Hyderabad és a Punjab Kings mai találkozóján, addig 188 futást szereztek olyan indiai játékosok, akik még sosem voltak válogatottak. Mindkét együttes az ütőfélideje második felére javult fel, végül a Haidarábád szűk győzelmet aratott.

Haidarábád jelképe, a 16. századi Csármínár (illusztráció)Haidarábád jelképe, a 16. századi Csármínár (illusztráció)

A kép szerzője: Hari Om Prakash (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Mai két résztvevőnk eddig igen hasonlóan teljesített ebben az idényben. Mindketten négy mérkőzésből kettőt nyertek, mindketten eddig hazai pályán veretlenek voltak, és legutóbb mindketten a tavalyi döntő egy-egy résztvevője fölött arattak sikert: nem is csoda, hogy csak egyetlen helyezés választotta el őket a tabellán is. A pandzsábiak viszont most egy négymeccses hazai sorozatba kezdtek bele: ha továbbra is versenyben akarnak maradni, akkor itt a kiváló lehetőség számukra. A Sunrisers viszont (az összes, ma is létező csapat elleni mérlegét tekintve) éppen a Kings ellen volt a legeredményesebb: eddigi 21 találkozásuk alkalmával 14-szer a narancsok hagyták el győztesen a pályát.

A haidarábádiakat érintő legfontosabb hír, ami ezekben a napokban érkezett, az volt, hogy kiderült: Vanindu Haszaranga, akihez pedig nagy reményeket fűztek, de eddig sérülés miatt egy meccsen sem játszhatott, többön sem fog ebben az idényben. Helyére tartaléknak betették a bő keretükbe a szintén Srí Lanka-i Vidzsajakánt Vijászkántot, de ő ma (még?) nem játszott. A hazaiaknál Liam Livingstone még mindig lábadozik, nem küldték be ma a pályára.

A Sunrisersnek ma a pénzfeldobás után az ütéssel való kezdés maradt. És mindjárt az első dobás izgalmasra sikeredett: Travis Head az ütője külső élével ért bele egy Kagiso Rabada-labdába, a kapus pedig elkapta, de a bíró nem vette észre a beleérést, sőt, még a Kings játékosai sem (a kapus kivételével), így nem kérték ki a videózást: Head maradhatott a pályán! Két dobással később egy újabb élezést láttunk tőle, de itt ismét szerencséje volt az ütősnek, mert ez meg négyesre ment. Aztán a 3. játszmában már rendesebb határokat is láttunk tőle, sőt, mindjárt 3-at is egymás után, de aztán a 4. játszmában mind Headet, mind az új ütőst, Aiden Markramot kiejtette Arsdíp Szinh. Aztán a következő játszmában, amikor Abhisek Sarmá megpróbált begyorsítani, és ebben részsikert is ért el (egymás utáni 6-os és 4-es), utána rögtön búcsúzott ő is, sőt, az erőfölény utolsó játszmája meg majdnem szűz lett: így az állás az erőfölény után igen pocsékul nézett ki az SRH számára: 40/3. Ezek után pedig sem a Head helyére máris csereként behozott Ráhul Tripáthí, sem az eddig félelmetes Heinrich Klaasen nem ért el áttörést: utóbbi már a második meccsén maradt hatos nélkül, ami szinte földöntúli csodának számít. Viszont, ha nem is földöntúli, de kisebbfajta csodát behozott a pályára a 4. rendű Nítís Kumár Reddí is: a 20 éves, kevésbé ismert játékos ma 37 dobásból 4 négyessel és 5 hatossal jutott el 64 pontig, a végén pedig még a szintén második vonalba sorolt Abdul Szamad és Sáhbáz Ahmad is hozzátett néhány tucatnyi igen hasznos pontot, méghozzá mindketten 200 körüli aránnyal! Így hiába volt a játékrész felénél még csak 66/4 az állás, a vége mégis 182/9 lett. Arsdíp Szinh egyébként még további két kaput gyűjtött be a már említett kettő mellé, és a gazdálkodása is neki volt ma a legjobb, így külön kiemelést érdemel.

És ha a Sunrisers kezdéséről azt mondtuk, hogy pocsék volt, hát hasonló kifejezéseket kellene keresnünk akkor is, amikor a Pandzsáb kezdését jellemezzük: az első játszmában például csak egyetlen témre futotta tőlük, a másodikban csak egy szimpla futásra – és közben Pat Cummins is belebombázott Jonny Bairstow kapujába: az ausztrál ezzel együtt már negyedszer ejtette ki 6 játékrész alatt Húsz20-ban angol riválisát, mindössze 20 futásért cserébe! És még az erőfölényben kiesett Prabhszimran Szinh és Sikhar Dhavan is – utóbbi ráadásul leveréssel egy gyors dobó, Bhuvnesvar Kumár labdájából! Az IPL-ben ilyen utoljára, hogy sebes dobó ellen levertek valakit, majdnem napra pontosan 8 éve, 2016-ban történt! Az erőfölény így aztán 27/3-mal végződött: a múltkor már írtuk, hogy talán kezdjük viszontlátni a régi, dobóiról híres Sunriserst – ez ma is beigazolódni látszott! Ám azért a Kings sem adta magát annyira könnyen. A közepes rend náluk is szépen teljesített ma: elsősorban Sasánk Szinh és Ásútos Sarmá volt az, aki a legvégére még a győzelmi reményeket is visszahozta a királyok számára. Bár az utolsó játszma előtt még 29 futás hiányzott nekik, de Sarmá előbb ütött egy hatost, majd kétszer is széles dobást ítéltek a Sunrisers ellen, utána pedig még egy hatos jött: innen már igazán nem lett volna lehetetlen a kergetés sikerre vitele! De, bár még egy széles is közbeékelődött, és az utolsó ütés is hatosra sikerült, végül a Haidarábád örülhetett, mert 2 pontos előnnyel le tudta zárni a meccset.

Érdekesség, hogy a 4. kapuk elveszte után a két játékrészben összesen 240 futás született ma: ez az IPL-ben a második legtöbb (a pár héttel korábbi SRH–KKR meccs után). Ha pedig a válogatottsággal nem rendelkező indiai játékosok által elért összpontszámot tekintjük: az 188 volt, ez is a 2. legtöbb az IPL történetében (az első 204 volt, még 2010-ben...)

A mai eredménynek köszönhetően a két csapat helyezése nem változott ugyan: a Sunrisers továbbra is ötödik, a Kings pedig hatodik, de a narancsok már jelentős lépéselőnyben vannak velük szemben.


Alapból nem látható kép
×