Az akadozó Rádzsasztán legyőzte az akadozó Pandzsábot

2024. április 13. – Szerző: Krikettgalaxis

Egyik csapatnak sem úgy sikerült az ütőjáték a mai meccsen, ahogy azt eltervezték, de a Punjab Kings által felállított alacsony célt azért a végére valahogyan sikerült lekergetnie a listavezető Rajasthan Royalsnak, akik így még jobban kimagaslanak a többiek közül.

A híres dzsajpuri rózsaszín palota, a Havá Mahal (illusztráció)A híres dzsajpuri rózsaszín palota, a Havá Mahal (illusztráció)

A kép szerzője: Chainwit. (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Egy pillanatig sem kellett kétségbe esniük a Rózsaszín Royals szurkolóinak, amikor legutóbb elszenvedték első vereségüket a szezonban, de azért sokaknak mégis felrémlhetett (van ilyen szó?) a tavalyi év: akkor ugyanis hasonlóan jól kezdtek, de a végét csak az 5. helyen zárták. Ellenben a pandzsábi királyok szurkolóinak már volt miért kétségbe esniük, hiszen kedvenceik eddig csak 4 pontot tudtak begyűjteni 5 próbálkozásból, így hátulról számolva álltak a harmadik helyen. A két csapat találkozója egyébként az utóbbi években egész nagy figyelemmel kísért rangadóvá fejlődte ki magát, és nem csak azért, mert szomszédos államokról van szó, de például azért is, mert legutóbbi öt összecsapásuk mind csak az utolsó játszmában dőlt el.

A mai rangadó fényét viszont egy kicsit elfakította (van ilyen szó?), hogy a legnagyobb nevek közül jópáran hiányoztak kisebb sérülések miatt: a Kingsnél például a kapitány, Sikhar Dhavan, aki helyett ma Atharva Tájde nyitott az ütésben, és aki helyett Sam Curran vezette az együttest, a vendégeknél pedig Jos Buttler és Ravicsandran Asvin nem volt elérhető, az ő helyüket Tanus Kotijan és Rovman Powell vette át.

A Royals a dobást választotta, megpróbálták mindjárt az elején kihasználni, hogy a Kings a szezon eddig eltelt időszakában az egyik legrosszabb eredményt mutatta fel az erőfölény során – bár tegyük hozzá, hogy a másik legrosszabbat meg éppen ők... Az első érdekes jelenet a 4. játszmában történt, amikor Tájde elütött labdájára ketten is rámentek a mezőnyből: Szandzsu Szaimszan és Kuldíp Szen majdnem össze is ütköztek nagy igyekezetükben, de a labda végül valahogy megmaradt Szen markában. Nem feltétlenül ez volt az, ami megfogta a Pandzsábot: amúgy is lassan haladtak, így az erőfölény végére 38/1-et tudtak csak összehozni. Aztán a következő játszmában nem született határ, de egy kapu igen – aztán a következő játszmában megint nem született határ, de egy kapu megint igen. Utóbbi egyébként a formáját jó ideje nem találó Jonny Bairstow kiesését jelentette – egyben Keshav Maharaj pályafutásának első IPL-kapuja is volt. A változatosság kedvéért a következő játszmában (bár határ most sem volt) nem esett ki újabb ütős – de aztán visszatértünk a hagyományokhoz, és a 10. játszma újra határmentesre és kaput hozóvá sikeredett. A félidő felénél így 53/4-es állást láthattunk az eredményjelzőn: borzalmas számok a Punjab Kings részéről! Határesemény csak a 12. játszmában volt legközelebb, de a piros–kékek szenvedése tovább tartott ezután is: a 17. játszmában már a 6. kapujukat vesztették el, így máris meglépték a cseréjüket, és azt az Ásútos Sarmát hozták be, aki nemrég mutatkozott be az IPL-ben, de eddig igen szépen teljesített. És nem volt ez ma sem másképp: a 25 éves ütős messze csapata mai legjobbja lett azzal, hogy itt a végén 16 dobás alatt 31 pontot össze tudott szedni. Érdekesség, hogy a 19. játszmában ismét két mezőnyjátékos akadályozta egymást egy elkapásnál, ezúttal Sarmá ellen – és ezúttal nem is sikerült egyiküknek sem! A Kings így végül legalább 147-ig eljutott, de ez a végén történt gyorsítás jelezte, hogy azért nem lehetetlen a pontszerzés ezen a talajon sem, szóval a Royals esélyei egyáltalán nem voltak rosszak...

A vendégeknél Jasaszví Dzsászvál sem volt a kezdőben, de mindenki erősen sejtette, hogy be fogják cserélni: így is lett, és a második félidőre már ő jött ki nyitni. Azt nem állítjuk, hogy mára teljesen visszanyerte volna azt a formáját, amit az IPL előtt a nemzetközi meccseken láttunk tőle, de azért már valamivel jobb volt, mint az elmúlt néhány alkalommal: igaz, hogy csak nagyjából 140-es aránnyal, de legalább 39-ig eljutott. Eközben társa, Kotijan csak botladozott, 77-es aránnyal lépdelve 24-ig, így talán még megkönnyebbülés is lehetett a csapatnak, amikor a 9. játszmában kiesett... Bár ekkor már 56 ponton állt a csapat: ez volt idén eddig a legjobb nyitó eredményük, és ez volt az első alkalom, amikor kapuvesztés nélkül túlélték az erőfölényt. De aztán ismétlődött az első félidő mintája: sorra jöttek az olyan játszmák, amelyekben senki sem ütött határt, és ezek közül több is volt, amikor kiesett valaki: így például 14 játszma után a Royals is még csak 90/3-mal állt. A legjobban talán 17.4 után álltak a hazaiak, ugyanis akkor a rózsaszín csapatnak 14 dobásból még 30 futást kellett volna begyűjtenie – de minden megváltozott a következő 4 labdából: a karibi különítmény, Shimron Hetmyer és Rovman Powell ugyanis egymás után három négyest és egy hatost mutatott be. Bár utána Sam Curran két kapuval még újra visszahozta a pandzsábi reményeket, de a 20. játszmában megint Hetmyer villogott: két hatosának köszönhetően egy megmaradó dobással a rádzsasztániaknak sikerült megnyerniük a meccset!

Bár a két csapat helyezése nem változott a meccs eredményeképpen, de a Royals most már nem 2, hanem 4 pont előnnyel vezet – igaz, többet játszva, mint közvetlen üldözői.


Alapból nem látható kép
×