Hiába a százas a szuperrangadón, így is kikapott a Mumbai

2024. április 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Rohit Sarmá százasának ellenére is elvesztette az IPL legnagyobb rangadóját a Mumbai Indians: a Chennai Super Kingsnél ugyanis három kiemelkedő ütő- és egy kiemelkedő dobóteljesítmény is volt.

Csennai talán legismertebb épülete, a központi pályaudvar (illusztráció)Csennai talán legismertebb épülete, a központi pályaudvar (illusztráció)

A kép szerzője: MrPanyGoff (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Mit várhatna a mit sem sejtő olvasó egy olyan szuperrangadótól, amit Mumbaiban rendeznek? Azt, hogy a lelátók tele lesznek a kékek szurkolóival, és a sárgák legfeljebb egy-két szektort töltenek majd meg. Csakhogy ez itt India, itt néha az egyes személyekhez jobban kötődnek az emberek, mint a klubokhoz, márpedig a Super Kings ezúttal tele volt egyrészt mumbai vagy környékbeli származású játékosokkal (gondoljunk csak Sivam Dubére, Adzsinkja Rahánére, Tusár Despándéra vagy éppen Sárdul Thákurra), másrészt itt volt az a Mahendra Szinh Dhoní, akit az egész országban imádnak – de Mumbaiban talán szintén az átlagnál is jobban, hiszen nem felejtették el, amikor 2011-ben, ebben a stadionban, a világbajnokság döntőjében az ő hatosával nyerte meg India a trófeát! Így aztán az a kívülállók számára szokatlan dolog történt meg, hogy a nézőtéren bőven a sárga szín dominált.

A hazaiak múltkor már rátaláltak a győztes útra, így az akkori összeállításukon nem is változtattak semmit, míg a Csennainál egy Srí Lanka-i dobó helyett egy másik Srí Lanka-i dobó érkezett: a pörgető Mahís Tíksana helyett a sebes Matísa Patirana – igaz, utóbbi még a kezdőben nem kapott helyet, csak majd csereként, mivel a pénzfeldobás során az Indians a dobást választotta.

Ezúttal Dzsaszprít Bumráh nem tűnt föl az első három játszmában – de nem is kellett, mert Gerald Coetzee megtette a magáét: Rahánét máris búcsúztatta a 2. játszmában. Bár a helyére érkező Riturádzs Gájkvár nem kezdett el ész nélkül rohanni, de még így is eredményesebb volt, mint a másik nyitó, Rachin Ravindra, aki 8. játszmabeli kiesése előtt 2 dobással még alig járt túl a 100-as arányon. És bizony valljuk be, a csapatnak jót is tett Ravindra kiesése, mert a helyére bejövő Sivam Dube kisvártatva nekiállt a határok sorozatgyártásának, és Gájkvárral együtt a 15. játszma végére már közel 150-ig felhozták a CSK-t. Gájkvár ekkor már túlvolt egy 33 labdás 50-esen, Dube pedig a következő dobásból, ami ellene a 28. volt, érte el ezt a mérföldkövet – ám ebben a játszmában (a 16-odikban, amit Hárdik Pándjá dobott) Dube szimpláján kívül csak egyetlen másik pont született, Gájkvárt pedig elkapták, így hirtelen lecsökkentek a vendégek esélyei a 200 pontra. És bizony a 19. játszma végén még csak 180-on állt a csapat, majd az utolsóban Daryl Mitchell is kiesett – ám ekkor szinte felrobbant a stadion a nézők hangerejétől: pályára lépett Dhoní! És ma is, ki tudja, hányadszor már, megmutatta, miért imádja őt egész India: az első három labdából, amit kapott, három hatost ütött Pándjá ellen! Hogy az utolsó már csak egy dupla lett, az már nem is érdekelt senkit – mindenesetre a Super Kings ezzel nem csak hogy elérte a 200-at, de még 206-ig is följött.

A második félidőre a CSK-nál Patirana jött be csereként, kissé meglepő módon Raháne helyére, pedig Raháne igen jó mezőnyjátékos hírében áll – ám múltkor egy kisebb sérülést szedett össze, és talán ezért pihentették most többet. Patirana azonban az erőfölényben nem dobott – viszont Rohit Sarmá és Ísán Kisan ütött, méghozzá kitűnően, kiesés nélkül 63 pontot gyűjtöttek be az első 6 játszmában: bár a 207-es cél eleinte nagyon nehéznek tűnt, most már annyira nem is volt ijesztő. Ám a 8. játszma nagyon felkavarta a dolgokat: ekkor próbálkozott először a már sokat emlegetett Patirana, és első dobásából el is kapták Kisant, a harmadikból pedig Szúrjakumár Jádavot is! Sarmá azonban még folytatta a küzdelmet, és hamarosan, 30 labda után elérte az 50-et is – aztán nem sokkal később Tusár Despánde elejtette őt a mezőnyben! Sarmá pedig köszönte szépen az új életet, és robogott tovább, és bár Tilak Varmá még kibírta mellette 20 dobáson át, de a többiek, akik utána jöttek, mind jóval könnyebben kihullottak. Sarmá pedig hiába érte el az utolsó játszmában a 100-at is, ez így is kevés volt: főként Patirana összesen 4 kapujának és 7,0-s gazdálkodásának köszönhetően a Mumbai egyszerűen nem tudott a cél lőtávolába kerülni, és végül 20 futással alulmaradt. Érdekesség, hogy az eddigi 18 alkalomból, amikor egy kergetés során Rohit Sarmá nem esett ki, mind a 18-szor győzött az MI, ez volt az első, amikor nem.

Az eredménynek köszönhetően a Csennai ugyan nem mozdult el a 3. helyről, de a Mumbai elmozdult a 7-edikről, méghozzá lefelé, hiszen leromló NFA-ja miatt a Punjab Kings megelőzte őket.


Alapból nem látható kép
×