Pakisztánon át menetelt tovább a Karib-térség a női vébé felé

2024. április 23. – Szerző: Krikettgalaxis

A világbajnoki selejtezőként is szolgáló 2022–2025-ös ICC-bajnokság újabb hárommeccses sorozatát ezúttal Pakisztán és a Karib-térség vívta előbbiek otthonában: a három ENN közül csak a középső lett szoros (de az nagyon), a másik kettőt simán nyerték a karibiak.

Barbadosi tájkép (illusztráció)Barbadosi tájkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az első mérkőzés tehát nagy karibi győzelmet hozott: ezzel már 7-meccsesre duzzadt a vendégek sikersorozata Pakisztán ellen ebben a formátumban. A találkozó egyértelmű hőse Hayley Matthews volt, aki nyitó ütősként 140-neskivel zárta az első félidőt: érdekesség, hogy az egy nappal korábban rendezett Dél-Afrika–Srí Lanka összecsapáson is volt két ütős, akik nyitóként nem estek ki, százast teljesítettek, ráadásul ott is, mint itt, mindannyian csapatkapitányok voltak. Csakhogy Matthews most még dobóként is szerzett 3 kaput: ilyenre, hogy női ENN-ben valaki százasig jusson és még három ütőst is kiejtsen, még csak 6-szor volt példa a világon – és a 6 korábbi alkalomból az egyik pont Matthews nevéhez fűződött! Rajta kívül ma még Shemaine Campbelle volt, aki az 50-et megközelítette, a többiek gyengébben muzsikáltak, de a csapat így is 270-es célt állított föl, Pakisztán pedig ekkora célt még soha nem kergetett le története során. És ma sem: egyetlen ütősük sem volt ugyanis, aki akár a 25 futást is átlépte volna, igaz, a 10-et heten is elérték. Összességében azonban bőven kevés volt részükről: jelentős, 113 futásos vereségbe szaladtak bele.

Bár az első vereség nagy volt Pakisztán számára, a második meccsen elszenvedett kudarc viszont valószínűleg sokkal nagyobb bosszúságot okozott nekik: ezúttal ugyanis az utolsó dobásból vesztették el a találkozót. Ezúttal ők ütöttek elsőként, és a magas rendben sikerült is két ötvenest összehozniuk: ezeket Szidrá Amín és Biszmáh Márúf teljesítette. Chinelle Henry és Karishma Ramharack 3–3 kapuja azonban sikeresen korlátozta őket 223-ra, a kergetésben pedig Matthews 44, Campbelle 52 és főleg Stafanie Taylor 73 pontja volt az, ami igen kedvező helyzetbe hozta a karibiakat: amikor 41 játszma után 180/3-ra álltak, már szinte hátra is dőlhettek a biztos győzelem tudatában. De a meccs tartogatott még két csavart. Először Nidá Dár szépen megritkította a maradék ütősöket, és aki éppen a pályán volt közülük, ők sem haladtak valami jól, így aztán elérkezett az 50. játszma vége: ekkor az utolsó dobásból 3 futás hiányzott a Karib-térség sikeréhez. Ramharack volt soron, akinek sikerült megőriznie a hidegvérét, és négyesre ütötte az utolsó labdát, megnyerve így a találkozót a vendégek számára.

A harmadik összecsapáson Hayley Matthews majdnem meg tudta ismételni azt, amit az elsőn mutatott: a 140 futás ezúttal is megvolt neki, sőt 141 is (igaz, most kiesett a végén), de a három kapu helyett csak kettő sikerült neki a második félidőben. Ez is bőven elég volt azonban a bordó mezesek győzelméhez: ugyanis Campbelle és Taylor is hozott még 38, illetve 47 futást, így a csapat 278-cal zárt, és ahogy feljebb írtuk: Pakisztán számára ez rekordkergetést tett volna szükségessé. Ez pedig most sem jött össze nekik: időről időre elvesztettek egy-egy kaput, nem volt senkijük, aki hosszabb ideig bírta volna (a 3. rendű Muníba Alí 38-a volt a legmagasabb pontszámuk), ráadásul még az 50 játszmát sem tudták végigjátszani: csupán 190 pontra futotta tőlük, mire mindenki kiesett.

Bár a tabellán Pakisztán még mindig az ötödik, továbbjutó helyen áll, de már csak 3 meccsük van hátra, míg a többieknek több, így könnyen előfordulhat, hogy lecsúsznak innen, és később további selejtezőkre kényszerülnek. Ezzel szemben a Karib-térség, bár csak hetedik, de még 9 mérkőzésük lesz a jövőben, így jó esélyük van az előzésekre.

A két válogatott női ENN-örökmérlege ezek után úgy néz ki, hogy 37 meccsből 27-et nyert a Karib-térség és csak 10-et Pakisztán.


Alapból nem látható kép
×