Most a KKR és a Pandzsáb hozták a hatalmas rekordokat

2024. április 26. – Szerző: Krikettgalaxis

A Húsz20-as krikett teljes történetének legnagyobb sikeres kergetését mutatta be a mai IPL-meccsen a Punjab Kings azzal, hogy felülmúlta a Kolkata Knight Riders első félidei 261-es pontszámát. És csak úgy mellékesen, hatosból is világcsúcsot jelentően sok született.

Az indiai Pandzsáb állam egyik leghíresebb épülete, az amritszari aranytemplom (illusztráció)Az indiai Pandzsáb állam egyik leghíresebb épülete, az amritszari aranytemplom (illusztráció)

A kép szerzője: Julian Nyča (Wiki Commons), licenc: CC BY 3.0

Furcsa mérkőzésre számíthattunk ma, és az is lett, de máshogy. Eleinte azért gondolhattuk azt, hogy érdekes lesz, mert a Kings, annak ellenére, hogy csak 9-edik a tabellán, az egész mezőny legjobban dobó csapata volt, miközben a Kalkutta éppen ütésben emelkedett ki – ráadásul a lilák otthon játszottak, és ez a pálya eddig is ütősbarát volt. Ennek bizonyítására talán elég példaként felhozni azt, hogy az utolsó két itteni meccs négy játékrészében mindannyiszor 220 feletti pontszám született... Viszont, mint írtuk, a Pandzsáb jól dobott eddig – olyannyira, hogy ők voltak az egyetlen klub, akik ellen idén még senki sem szerzett 200-at.

A hazaiak kényszerűségből változtattak egyet múltkori összeállításukon: Mitchell Starc ujjsérülése miatt nem tudott ma játszani, így lehetőséget adtak egy másik gyors dobónak, a Srí Lanka-i Dusmanta Csamírának, akinek ez lett így az első meccse a Knight Riders színeiben. A Pandzsáb viszont önszántából változtatott egyet, méghozzá elég kockázatosnak tűnő módon: igaz, hogy Liam Livingstone, akit most kihagytak, nem teljesített eddig az elvárt szinten, de a helyére behozott honfitársa, Jonny Bairstow sem volt valami fényes idén, és akkor még finoman fogalmaztunk: hat eddigi meccsén még 100 futást sem gyűjtött be összesen.

A Kings a dobást választotta, de abból a híres jó dobójátékukból, amit itt az előbb emlegettünk, ma nem sokat láttunk. Bár az első játszmában Sunil Narine csak éppen úszott meg egy kidobást, utána ő és Phil Salt nagyon beindult: az már egészen nagy csodának tűnt, amikor a 6. játszmában Arsdíp Szinh egymás után három nullásat dobott Salt ellen. Az erőfölény végére 76/0 volt az állás, a csapat százasa pedig már a 8. játszmában elérkezett. Pár dobás múlva viszont Nelson átka lesújtott Narine-re: a KKR 111-es állásánál ugyanis LKE-t ítéltek az ütős ellen! Ám a videó erősebb volt Nelsonnál, mivelhogy kimutatta: a labda elkerülte volna a kaput, így Narine újabb életet nyert – ami végül a 11. játszmáig tartott ki, mert akkor már tényleg (71 pontnál) elkapták: az állás 138/1-re változott. Salt aztán négy futással messzebbig vitte, mint társa, de 75-tel kidobták. A félidő hátralevő részéről azt lehet elmondani, hogy a bejövő ütősök már nem jutottak olyan messze, mint a két nyitó, viszont igen gyorsak voltak: bár Venkates Ajjar csak 170-es aránnyal jutott el 39-ig, de aztán Andre Russell már 200-assal 24-ig, Srejasz Ajjar pedig 280-assal 28-ig. Bár a dobók élete, ahogy az egész IPL-ben, ma is elég fájdalmasan telt, de azért Harsal Patel legalább annyi örömöt lelhetett a mai napban, hogy egy újabb kapujával az összesített dobóranglista egyedüli éllovasává vált, és így hozzá került a lila sapka. Apró érdekesség, hogy tegnap dőlt meg az a csúcs, hogy egy IPL-csapat kapitánya ellen, amikor dob, hány pontot szerez az ellenfél: tegnap Pat Cumminst 55-tel lepték meg az ütősök – ám ma ez a csúcs máris megdőlt, ugyanis Sam Curran ellen 60-at szereztek ma a lilák... És mivel a Kalkutta összesítésben rekordközeli 261 ponttal zárt, a pandzsábiak igencsak foghatták a fejüket: ennek a lekergetése nem hogy IPL-rekordot, de világrekordot is jelentett volna...

De láttunk már csodát ebben a 2024-es IPL-ben, nem is egyet: miért ne jöhetne ma a következő? – gondolhatta a most csereként behozott nyitó ütős, Prabhszimran Szinh (aki így az ötödik Szinh nevű ember lett, aki ma a pályán volt) és társa, az általunk kockázatosnak nevezett húzással a csapatba betett Jonny Bairstow. És ők is elkezdték a zúzást: Szinh már a 4.2-ben ötvenesnél tartott, majd a hozzá képest nagy lemaradásban levő (akkor 11-en álló) Bairstow is rákapcsolt: ő például egy 4–6–4–4–6-os sorozatot mutatott be az erőfölény utolsó játszmájában. Egy kis megkönnyebbülést jelenthetett a lilák számára, hogy a következő dobásból még csak egy szimpla sem sikerült nekik, ugyanis Narine a mezőnyből közvetlenül rádobta a labdát a kapura, így Szinhet kifutották. Így az erőfölény végére 93/1-et mutatott az eredményjelző. És ha hiszi kedves olvasó, ha nem, a 7. játszmában mindössze egyetlen futás esett (Narine most dobóként volt a hős), így a felcsillanó remények máris kicsit elhalványodtak a Kings előtt. Viszont mivel az újabb kapuk nem nagyon jöttek, azért a Kalkutta is elkezdhetett egy kicsit, aztán később egyre jobban nyugtalankodni: csak Rilee Rossouw-t tudták kiejteni a 13. játszmában, amikor a pandzsábiak már 173-on álltak. Bairstow viszont folytatta, és megérkezett mellé Sasánk Szinh is: ez a társulás pedig irtózatos mészárlásba kezdett, határok újabb tömegét mutatták be. Bairstow a 100-at is átlépte, Szinh pedig 28 labdából jutott el 68 pontig: és 8 megmaradó labdával sikerült nekik a kergetés! Igen, a világcsúcs kergetés!

De nem csak a kergetés lett világrekord, hanem az is, hogy a meccsen 42 hatos született (amúgy ez volt a 42. IPL-mérkőzés idén, hmmm...): az eddigi legtöbb az 38 volt, ami két alkalommal is megtörtént, egy-egy Sunrisers-meccsen nemrég. További érdekesség, hogy ma először történt meg az IPL-ben, hogy mind a négy nyitó ütős 50-est szerzett.

A mai eredmény a KKR helyezését nem változtatta meg a tabellán, továbbra is a 2. helyen állnak, a Kings viszont a 9-edikről a 8. helyre lépett előre.


Alapból nem látható kép
×