Egyre jobban elhúz a Rádzsasztán

2024. április 27. – Szerző: Krikettgalaxis

Ráfizetett a gyenge kezdésre a Lucknow Super Giants: bár a mai mérkőzésen végül elég szép pontszámot tudtak felállítani, de a rossz indulás miatt nem elég jót ahhoz, hogy a listavezető Rajasthan Royals ne tudja lekergetni. A Royals így szinte behozhatatlan előnnyel vezeti a tabellát, már majdnem biztos, hogy továbbjutnak a rájátszásba.

A híres dzsajpuri rózsaszín palota, a Havá Mahal (illusztráció)A híres dzsajpuri rózsaszín palota, a Havá Mahal (illusztráció)

A kép szerzője: Chainwit. (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Míg az RR irigylésre méltó teljesítménnyel, mindössze egyetlen vereséggel jutott el a mai napig, addig a Lakhnau elég hullámzó játékot mutatott: bár azért eddig összességében többet voltak a hullámok tetején, mint az alján. Például az utolsó két alkalommal is, hiszen legutóbb kétszer egymás után felülmúlták a Chennai Super Kingst.

Mindkét csapat ugyanazokkal a játékosokkal vágott neki ma is, mint utoljára: ez pedig azt is jelentette, hogy az LSG-nél a várva várt Majank Jádav még mindig nem tért vissza a sérülése után – pedig már úgy hírlett, nagyon közel van a visszatérése. A pénzfeldobást a Rádzsasztán nyerte, és annak ellenére választották a dobást, hogy eddig ennek a két csapatnak az összes (négy) találkozóját az elsőként ütők nyerték.

Az első játszma, amelyet Trent Boult dobott, igen érdekesre sikerült: 4–4–KAPU–0–0–0. Az áldozat Quinton de Kock volt, a három nullás pedig annak a Marcus Stoinisnak a nevéhez fűződik, aki legutóbb a szezon eddigi legmagasabb egyéni pontszámát érte el. Ma azonban igen messze volt ettől, és nem csak a 3 nullásának köszönhetően: hanem azért, mert a következő játszmában Szandíp Sarmá egyik labdája, amikor Stoinis hajtani próbált, átfért az ütő és a lábszárvédő között, és eltalálta a középső karóját. Aztán a 4. játszma határmentesre sikerült: az erőfölény végül 46/2-vel ért véget, ami a mostanában látott meccsekhez képest elég gyengus. Viszont az ekkor bent levő két ütős, Kannaur Lokes Ráhul és Dípak Húdá a következőkben begyorsított, és a 12. játszma végére érve már mindketten túl voltak a saját 50-esükön is. Ám amikor ezek után Húdá kiesett, egy csapásra megváltozott minden: Ráhul ismét lelassult, az újonnan bejövő ütősök pedig szintén nem igazán találták a játékot. Még a máskor robbanékony Nicholas Pooran is csak 11 dobásból szerzett 11 futást, így a félidő végére csak 196-ra tudott följönni a csapat. Ez egyrészt azért csak, mert 12 játszma után még sokkal nagyobb reményeik lehettek, másrészt azért, mert amint manapság tapasztaltuk: az IPL-ben egy ekkora pontszámot nem valami nehéz megdönteni. Igaz, ez azért a lakhnaui pálya, ami kissé különbözik a többitől, itt azért még hozhatott izgalmakat ez a 196 is.

A második félidőre Jasaszví Dzsájszvál és az a Jos Buttler jött ki ütni, aki az első játékrész végéről hiányzott, és helyettesítő helyettesítette a mezőnyben. Amikor már úgy nézett ki, ők ketten végigcsinálják az erőfölényt kapuvesztés nélkül, jött Jas Thákur, és egy nem túl jól sikerült dobásból (röpte a láb-karóra) eltalálta a kaput Buttler mögött, valószínűleg annak köszönhetően, hogy az ütős túlzottan elmozgott a helyéről. Az erőfölény így végül 60/1-gyel zárult, viszont utána azonnal 60/2-re változott az állás, ugyanis Stoinis most dobóként jóvátett valamit a kacsájáért: az ő labdájából kapták el ugyanis Dzsájszvált. Ezután egész sok dobás jött határ nélkül, majd amikor végre a csereként beállt Riján Parág ütött egy hatost, a következőből máris kiesett. Amikor 10 játszma után 81/3 volt az állás, egész jónak tűntek a Super Giants esélyei, ám innen fokozatosan visszajött a meccsbe a Royals: Szandzsu Szaimszan és Dhruv Dzsurel kikezdhetetlen volt, és a 18. játszmában mindketten elérték az 50 pontot is: ennek a játszmának a végére pedig a csapat már 186-on állt. Innen már nem volt nehéz beérni a célba: 6 dobás alatt meg is tették, és 7 kapuval megnyerték a mérkőzést.

A tabellán, ami a helyezéseket illeti, semmi sem változott, viszont a Rádzsasztán már 16 pontra jött föl, miközben az utána következő legjobbaknak csak 10 pontjuk van: innen már nagy csoda lenne, ha nem sikerülne bejutniuk a végén a rájátszásba. Az LSG szintén továbbjutó helyen áll, de őket még könnyen megelőzhetik többen is a közeljövőben.


Alapból nem látható kép
×