Átgázolt a titánokon az utolsó helyezett

2024. május 4. – Szerző: Krikettgalaxis

Három helyet ugrott fölfelé a tabellán a Royal Challengers, miután ma este egy közepes méretű megingástól eltekintve szinte végig elsöprő játékkal mosta le a tavalyi döntős Gujarat Titanst: így ha nem is sok, de azért még kézzel fogható mennyiségű esélyük maradt akár a továbbjutásra is.

A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)

A kép szerzője: Basavarajmin21 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

A szezon előtt úgy gondolhattuk: a Gudzsarát és a Bengaluru közül nehéz megmondani, melyik lehet az erősebb, mert mindkettő annyira jónak tűnt. Most, hogy elérkeztünk az alapszakasz hajrájához, ugyancsak nehéznek találjuk annak az eldöntését, hogy ki a jobb – csak éppen azért, mert kiderült, hogy a valóságban mindkettő csapat eléggé gyengélkedik. A titánok például az egyetlen klub a tízből, akik idén nem tudtak két egymás utáni meccset megnyerni – míg a Royal Challengers az utolsó helyen található. Viszont mivel ők képesek voltak egymás után kétszer is győzni, méghozzá éppen legutóbb, így nagy lendülettel érkeztek meg fanatikus szurkolótáboruk elé ma estére. Ráadásul utolsó meccsük éppen mai ellenfelük ellen volt: akkor hiába állítottak fel a gudzsarátiak egy 200 fölötti célt, az RCB azt igen gyorsan lekergette.

Az imént említett találkozóhoz képest a Bengaluru nem változtatott az összeállításán, a Titans viszont kettőt is: kimaradt Ravisrínivászan Száí Kisor és Azmatulláh Omarzí, helyettük pedig Josh Little és Mánav Szuthár játszott. Utóbbi most mutatkozott be az IPL-ben – róla azt kell tudni, hogy egy 21 éves dobó mindenes, aki rengetegféle hossz- és sebességvariációt alkalmaz az ütősök megtévesztésére.

A hazaiak, vagyis az RCB, a dobást választották, és bizony rendkívül jól is kezdték azt. Az első játszmában Szvapnil Szinh csak egy futást hagyott az ellenfélnek, a másodikban pedig Mohammad Szirádzs kettőt – viszont kiejtette Riddhimán Száhát. Két játszmával később Szirádzs újra lecsapott, ezúttal Subman Gilre – és ekkor még mindig nem láttunk egyetlen határt sem: 3.5 után az állás 10/2 volt! Végül az erőfölény végéig a GT-nek két négyest sikerült összehoznia, de elvesztették közben még Száín Szudarsant is: 6 játszma után 23/3 volt az állás, ami mondanunk sem kell, irtó gyenge. A következő időszakban Sáhrukh Khán és David Miller, majd Ráhul Tevatijá és Rásid Hán hozott össze egy-egy viszonylag sikeres társulást, de egyéniben egyikük sem érte el még csak a 40-et sem, még annak ellenére sem, hogy például a 16. játszmát Tevatijá egy 4–6–4–4-es sorozattal kezdte. Az utolsó játszma előtt 147/7 volt az állás, így a titánok legalább egy 160 körüli eredményben mindenképpen bíztak, ám ehelyett a 20. játszmában Vaisákh Vidzsaj Kumár első három labdájából kiesett a három hátralevő ütős: csak azért nem lett mesterhármas, mert volt közte egy kifutás is. De a csapat pontszáma így nem nőt tovább, be kellett érniük ezzel az igencsak átlag alatti 147-tel.

A kergetés mindjárt az első dobás után egy elszalasztott kifutási lehetőséggel indult: ezt Virát Kohlí úszta meg. És ha már megúszta, hát rá is kapcsolt, csakúgy, mint nyitó társa, Faf du Plessis: miközben utóbbi megszerezte pályafutása 10 000. Húsz20-as futását, a pár a Royal Challengers történetének legjobb erőfölénybeli eredményét hozta össze: hat játszma után az eredményjelző 92/1-et mutatott – az esélyjelző pedig 99%-os RCB-győzelmet. Igaz az is, hogy ez a per egy azért került bele az eredménybe, mert 5.5-ben az akkor 23 dobásból 64 ponton álló Du Plessist elkapták. Igaz, hogy ezek után gyorsan elvesztett öt kaput a Bengaluru (ebből hármat Little szerzett, kettőt Núr Ahmad, és közte volt Kohlí is), de Dines Kártik és Szvapnil Szinh innentől kezdve már könnyedén elérte a hátralevő szükséges pontszámot: annyira könnyedén, hogy még 38 dobás meg is maradt.

A gyors győzelem nagyot javított az RCB nettó futási arányán, így amellett, hogy följöttek 8 pontra, a három 8-pontos csapat közül mindjárt a legjobb pozícióba is kerültek, így máris hetedikek. A Titans viszont még eggyel lejjebb szorult, és már az utolsó előtti pozícióban található.


Alapból nem látható kép
×