IPL: átvette a vezetést a Kalkutta

2024. május 5. – Szerző: Krikettgalaxis

Sokáig úgy tűnt, a Rajasthan Royalst lehetetlen lesz megelőzni, ez azonban ma máris sikerült a Kolkata Knight Ridersnek, akik elég nagy különbséggel győzték le ma este idegenben a Lucknow Super Giantst. Még nem biztos, de majdnem biztos a rájátszásba jutásuk.

Kalkutta egyik jelképe, a hatalmas hávrái híd (illusztráció)Kalkutta egyik jelképe, a hatalmas hávrái híd (illusztráció)

A kép szerzője: Manuel Menal (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

Amikor minden csapatnak 3–4 meccse van már csak hátra, azt hihetnénk, elég jól kirajzolódott már, kik lesznek a továbbjutók. Ez azonban az idei, különösen szoros IPL-ben egyáltalán nem volt így: még a listavezető Royals sem dőlhetett hátra, a mögötte tolakodó üldözők pedig még kevésbé. Ezek közé tartozott mai két résztvevőnk, a Knight Riders és a Super Giants: mindketten ott voltak a legjobb négyben, de bőven kellett tekintgetniük hátrafelé is, nem csak előre. Még azt is tudták: egy mai győzelem sem biztosítana be számukra semmit, csak a valószínűségeket növelné.

A találkozót Lakhnauban rendezték, ahol idén harmadik alkalommal használtak vörös talajú sávot. A KKR ellen nem igazán volt eddig idén jó döntés a pénzfeldobásnál: mind elsőként ütve, mind kergetőként elsöprően játszottak – Kannaur Lokes Ráhul nem is rájuk hivatkozott, amikor megnyerte a pénzfeldobást, csak úgy általánosságban említette meg, hogy szeretnek kergetni, és ezért ma is azt óhajtanak. Náluk Jas Thákur került be a csapatba ahelyett a Majank Jádav helyett, aki legutóbb egy kis sérülés miatti kihagyás után tért vissza, de máris kiújult a sérülése, és azóta kiderült: most már az egész szezont ki kell hagynia. A Knight Riders nem változtatott az összeállításán.

Bár a lilák kapitánya azt mondta, ők is dobással szerettek volna kezdeni, valószínűleg azért annyira nem bánta, hogy ütöttek. Már csak azért sem, mert ők voltak eddig az IPL legeredményesebbjei, ami az erőfölényeket illeti, ebbe pedig nagy szerepe volt Phil Saltnak és Sunil Narine-nak. És ők ketten ma is bizonyítottak: már 22 dobás után megvolt nekik az 50-es társulás, sőt, 25 dobás után már a 61 is. Ekkor ugyan Salt beleélezett egy Navín ul-Hak-dobásba, és elkapták, de Narine folytatta, ráadásul Angkris Raghuvansí személyében egy újabb jó társat kapott maga mellé. Az erőfölény 70/1-gyel végződött, majd a 10. játszmában Narine az egyéni 50-et is elérte. Aztán pedig még tovább gyorsított, és újabb hatosokat szerezve elérte a szezonban immáron a 32. maximumját, ezzel pedig átvette a vezetést a hatosranglistán Heinrich Klaasentől. Végül mai menetelése a 12. játszmában ért véget, 39 dobásból megszerzett 81 ponttal. Ugyanebben a játszmában történt, hogy a Lakhnau mezőnyjátékosa, Mohszin Khán egy vetődéses elkapási kísérlet során a földbe verte a fejét, amiért ápolni, hamarosan pedig cserélni kellett: Juddhvír Szinh érkezett a helyére. Ez a csere, mivel fejsérülés miatt történt, nem számított bele a szokásos cserék közé, így végül ezen a mérkőzésen összesen három csere történt. Ilyen az IPL-ben még csak egyszer volt korábban. A korábban nagyon kevés lehetőséget kapó (idén például először játszó) Szinh egyébként a 16. játszmában jött be először dobni, és ez máris álomszerűen kezdődött neki: első dobásából elkapták ugyanis Raghuvansít! A hátralevő ütősök túl sok pontot nem értek el külön-külön, de azért két számjegyig mindenki eljutott, és bár voltak algoritmusok, amelyek a meccs korábbi szakaszaiban magasabb végpontszámot is előrejeleztek, a végül elért 235 így is szépnek volt mondható. Főleg azt tekintetbe véve, hogy idén eddig ebben a stadionban még csak a 200 sem sikerült senkinek, és ilyen sok még a korábbi években sem volt soha.

És ha az első félidőben a KKR ütőjátéka volt a leglátványosabb, a másodikban is tőlük jött a legszebb jelenet: és mindjárt a második játszmában, amikor Mitchell Starc egyik dobását Arsin Kulkarní a fedezet felé ütötte, de pont ott nem helyezkedett senki – viszont Ramandíp Szinh rohant egy nagyot, előrevetődött, és a szezon egyik legszebb elkapását mutatta be. A következő dobásból Ráhult is kiküldte a bíró kapuselkapás miatt, de ott a videózás kimutatta, hogy valójában nem ért bele, így egyelőre maradt a 20/1. Amikor az erőfölény végére Ráhul és Marcus Stoinis 55/1-ig vitte a kékeket, még úgy tűnt, nincs veszve semmi számukra, de innentől kezdve elkezdtek záporozni a kapuk. A 8-adik játszmától a 17-edikig csupán a 11. játszma volt az egyetlen, amikor nem esett ki senki, az összes többiben búcsúzott egy-egy ütős! Stoinis még eljutott 36-ig, Ráhul pedig 25-ig, de a többiek között nem volt más, aki akár csak a 20-at is elérte volna, így pedig gyors és nagy vereség lett a vége az LSG számára: majdnem 4 teljes játszmával a vége előtt elfogytak, és még majdnem 100 pont hiányzott nekik.

Így aztán nem csoda, hogy a KKR nettó futási aránya nagyot nőtt: de még ha nem nőtt volna, akkor is jobban volna álltak ebben a mutatóban, mint az eddigi listavezető Rádzsasztán, akiket viszont most pontszámban utolértek, így helyezésben megelőztek. Eközben a Super Giants lecsúszott az ötödik helyre, és az NFA-jukat ért mai nagy csapás bizony még igen rosszul jöhet majd nekik a végelszámoláskor. Érdekesség, hogy a Sunrisers nem is játszott ma, de mégis kis túlzással (na jó, nagy túlzással) megjárta a poklot és a mennyet: előbb a Csennai győzelmével leszorultak a rájátszást érő negyedik helyről, most viszont máris visszakerültek oda.


Alapból nem látható kép
×