Jövőre egyszerre lenne a PSL és az IPL?

2024. május 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Nagy változtatásokat terveznek a Pakisztáni Szuperligában a következő pár évben: ezek egyike lenne, hogy áttennék április–májusra, amikor az IPL is zajlik. Több pénz és új csapatok is jöhetnek, de még semmi sem végleges.

Pakisztáni zászló (illusztráció)Pakisztáni zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Egyvalami biztos. 2025-ben a Bajnokok Trófeája ENN-tornát Pakisztánban rendezik, méghozzá februárban és márciusban, emiatt ez biztosan nem jó időpont a PSL megrendezésére. De úgy tűnik, nem ez az egyetlen ok, ami miatt későbbre tennék a tornát, hiszen a Pakisztáni Krikett-tanács (PCB) jelezte: a változtatás nem csak 2025-re szólna, hanem hosszabb távra is. És egy olyan furcsa ötlet is felmerült még emellett, hogy a rájátszást nem is Pakisztánban rendeznék meg, hanem külföldön, például Angliában, Ausztráliában vagy az Arab Emírségekben, hogy ezzel is növeljék, mint fogalmaztak, a liga nemzetközi lábnyomát. A tervek között szerepel még, hogy a klubok a közvetítési jogok eladásából befolyó bevételekből nagyobb részesedést kapnának, és lehetőségük lenne egy kirakat-játékos megvásárlására, akit a hivatalos fizetési sapkánál magasabb összegért szerződtethetnének, akár több mint 300 000 dollárért (körülbelül 108 millió forint). Eddig egy játékos maximum nagyjából 220 000 dollárt kereshetett.

Mindezeknek lennének előnyei és hátrányai is, így nem meglepő, hogy a klubok között is vannak, akik támogatják, vannak, akik ellenzik, és olyanok is, akik még nem döntötték el, hogyan viszonyuljanak hozzá. (Úgy tudni például, hogy a Lahore Qalandars ellenezné az időpont megváltoztatását.) A tanács és a klubok képviselői tegnapelőtt, szombaton találkoztak, hogy megvitassák az ötleteket, de döntés még nem született. Május végén lesz a PSL vezetőinek rendes közgyűlése: addigra viszont már szeretnék lezárni a témát.

A mostanában szokásos téli időponttal egyébként több probléma is van. Egyrészt egyre több másik nagy Húsz20-as ligát is ekkor játszanak, másrészt a nemzetközi naptár is egyre zsúfoltabb. Az IPL viszont olyan nagy elszívóerővel bír, hogy akkor a legerősebb válogatottak szinte egyáltalán nem is játszanak, így legalább, ha áttennék, a nemzetközi meccsekkel nem ütközne a PSL sem. Igen ám, de akkor meg az IPL elszívó hatása ellenük is érvényesülne: igaz, hogy a PSL-ben amúgy sincsenek indiai játékosok, az IPL-ben meg nincsenek pakisztániak, de a harmadik országbeliekért nagyobb lenne a harc, és az IPL egyelőre jóval erősebbnek tűnik. Hogy ezt az ellenérvet gyengítsék, a PSL példának hozott fel olyan híres, nagy játékosokat, akiket idén nem vásárolt meg senki az IPL-árverésen: például Josh Hazlewoodot, Adil Rashidot és Jason Holdert. Azt is felvetették, hogy jó lenne a PSL játékosbörzéjét mindig az IPL-árverés után megtartani: így tisztább lenne a kép a játékosok elérhetőségével kapcsolatban. Igaz viszont, hogy jövőre éppen egy úgynevezett megaárverés esedékes az indiai ligában, így az jócskán megkavarhatja a dolgokat.

Hátránya lenne továbbá a későbbi időpontnak az időjárás: májusban ugyanis általában már túl nagy a forróság Pakisztán legnagyobb részén. Igaz, azért a válogatott időnként ebben az időszakban is pályára szokott lépni, szóval kibírhatatlan hőségről azért nincs szó. Emiatt fontolóra vették a szeptembert is, mint lehetőséget, de azt hamar elvetették, mert a nemzetközi naptár akkor is rendkívül zsúfolt.

Előnye lenne viszont, hogy a későbbre tolt szezon egyáltalán nem lógna bele a ramadánba, márpedig a ramadán, ami többek között szigorú napközbeni böjtöléssel is jár, sok játékos teljesítményét is befolyásolja, csakúgy, mint a nézőszámot – és nem utolsó sorban a hirdetési piacot, amiből rengeteg bevétel származik, származhatna.

Amit eddig írtunk, mind már 2025-re vonatkozik. De egy évvel későbbre is van terve a PSL-nek: 2026-tól 6-ról 8-csapatosra bővülne a liga. Ennek részleteiről azonban még semmit sem tudni.


Alapból nem látható kép
×