Nagy szívességet tett a Mumbai a középmezőny csapatainak

2024. május 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár a Mumbai Indians már szinte semmiképpen nem juthat tovább a rájátszásba, de azért még harcol: e harcnak pedig ma az lett az eredménye, hogy sikerült legyőzniük a negyedik helyen álló Sunrisers Hyderabadot, így esélyt adtak több más klubnak is, hogy esetleg később beelőzzék a narancsokat.

A Cshatrapati Sivádzsí pályaudvar 19. századi, különleges épülete Mumbaiban (illusztráció)A Cshatrapati Sivádzsí pályaudvar 19. századi, különleges épülete Mumbaiban (illusztráció)

A kép szerzője: Anoop Ravi (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Miközben a kékek már lényegében csak a szép búcsúért küzdöttek, a Hajdarábád számára óriási jelentősége volt minden egyes pontnak, hiszen nagyon sűrű volt mögöttük a tabella. Igaz, még úgy is továbbjutó helyen álltak, hogy eggyel kevesebb meccset játszottak eddig, mint üldözőik, vagyis egy esetleges mai vereség után sem kellett attól félniük, hogy lecsúsznak – hacsak nem valami egetrengető nagy vereség lenne az. Az is jobb kedvre deríthette őket, ha megnézték a hátralevő meccseiket: ez után a mumbai kiruccanás után már csak hazai pályán fognak játszani, ráadásul csak mögöttük álló csapatokkal.

A Mumbainál ma egy újoncot is avattak: a kihagyott Gerald Coetzee helyett egy 23 éves mindenes, Ansul Kambodzs kapott lehetőséget. Érdekes volt megfigyelni, hogy a hazaiaknál mindössze két idegenlégiós került be a kezdőbe: ez rendkívül ritka dolog! Eközben a Sunrisers annyit változtatott, hogy Anmolprít Szinh helyére visszatért a csapatba Majank Agravál, később pedig csereként beállt Szanvír Szinh is, aki idén még nem játszott egy percet sem.

Az MI a dobást választotta. A játék igen vontatottan kezdődött: az első három dobás közül az első széles lett, a második nem, de kikérték rá a videóbírót, hogy hátha az alapján szélesnek ítélik (de nem), a harmadikat meg szélesnek ítélték, de erre is videózást kértek ki, és erről meg kiderült, hogy nem volt az. Utána a pontgyűjtés is kissé nehezen indult be, de azért beindult, természetesen Travis Headnek és kisebb részben Abhisek Sarmának köszönhetően. Az első nagy eseményt az 5. játszma hozta, amikor az újonc Kambodzs betalált Head kapujába, ám rögtön meg is szólalt a rossz dobást jelző sziréna, így a dobónak még várnia kellett élete első IPL-kapujára... Az erőfölényt azonban így sem élte túl a Sunrisers veszteség nélkül: Bumráh hamarosan búcsúztatta Sarmát. Az állás 6 játszma után így 56/1 volt, és amikor ezek után megtartották az első időkérést, máris behozták a pályára a harmatmentesítő köteleket, ami azt jelentette, hogy a harmattényező valószínűleg nem fogja jobban segíteni a másodikként ütő csapatot, mint az elsőként ütőt... Aztán elérkezett a 8. játszma, amikor beteljesült az örök bölcsesség: az eddig késő Kambodzs-kapu nem múlt – a dobó ezúttal szabályosan ejtette ki Agravált. A félidő felénél 88/2 volt az állás, és Head már az 50-es kapujában állt, de aztán nem tudott belépni ezen a kapun, mert pár dobás múlva egy fejszés söprési kísérlete egyenesen a mélységi hátsó keresztlábat találta meg... Az utána következő ütősök pedig még ez eddigieknél is jobban szenvedtek: a mumbai dobók több határmentes játszmát is lehoztak egymás után, miközben az ütősöket folyamatosan aprították. 17 játszma után már 136/8 volt az állás, amin már csak maga a kapitány, Pat Cummins tudott valamicskét szépíteni: az ő 35-je lett a második legmagasabb pontszám a csapatból, és ennek a 35-nek köszönhetően legalább a 173-at el tudták érni a végére.

Ha megnézzük a második félidő magas rendű ütőseinek pontszámát, nagyon alacsony értékeket látunk ott. A helyzet ugyanakkor mégsem volt ennyire katasztrofális a Mumbai számára már az elején sem, ugyanis az első két játszmában például kétszer is volt egy-egy négyes TÉM, egyszer pedig egy 5-öt érő széles dobás is – így aztán a 27/1-ből, amit két játszma után láttunk, több mint a fele pontszám extrából jött össze! Utána viszont mind Bhuvnesvar Kumár, mind Pat Cummins bejelentkezett egy-egy szűz játszmával (igaz, az elsőben megint volt 4 mellé extra), ráadásul közben Rohit Sarmá is kiesett, majd még az erőfölényben Naman Dhír is ballaghatott le. Ekkor már a vendégek tűntek esélyesnek, de innentől egy csapásra teljesen megváltozott minden. Szúrjakumár Jádav és Tilak Varmá párja már megbonthatatlan volt, és bár utóbbi is hozott jónéhány hasznos pontot, az igazi hős mindenképpen Jádav volt: míg az egész SRH ma csak 18 határt ütött összesen, ő egymaga ugyanennyit, és 51 dobásból 100-ast elérve könnyedén megnyerte a meccset a csapatának. Ráadásul ezt a százast éppen egy hatossal érte el, ami egyben az utolsó dobás is lett ma.

A Sunrisers veresége ellenére maradt a negyedik helyen, viszont az MI följött a 9. helyre, leszorítva a tavalyi döntős Titanst az utolsó pozícióba.


Alapból nem látható kép
×