A Royals újabb vereségével még mindig nem dőlt el semmi

2024. május 7. – Szerző: Krikettgalaxis

A maival együtt már 56 meccs letelt az IPL-ből, mindössze 14 van hátra a csoportkörből, de még mindig mind a 10 csapat versenyben van a rájátszásért, és bárki le is maradhat róla. Ez annak köszönhető, hogy a mai napon a Rajasthan Royals sorozatban második vereségét szenvedte el, ezúttal a Delhi Capitals otthonában.

Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Miután az IPL kezdeti őrülete kissé lecsengett, már ami az eget verdesően magas pontszámokat illeti, és egy kicsit visszatértünk a 200 alatti mederbe, ma újra arra volt kilátás, hogy sok-sok futást láthatunk: a torna ugyanis a delhi Arun Dzsetlí stadionban folytatódott, ami híres a viszonylag kicsit pályájáról, a két résztvevő csapat pedig híres volt a jó ütőjátékáról. A vendég Rádzsasztánnak egy mai győzelem azt jelentette volna, hogy első csapatként bebiztosítják helyüket a rájátszás négyes mezőnyében, a Delhi viszont tudta: ha ma megszerzik a két pontot, bekerülnek a másik három, közvetlenül a rájátszásért harcoló 12 pontos csapat közé – igaz, eggyel több meccsel a hátuk mögött, mint ők.

A Delhinél Prithví Száv, Kumár Kuságra és Lizaad Williams helyett ma Isánt Sarmá, Mukes Kumár és az a Gulbadín Naib került be a csapatba, aki korábban még soha nem játszott az IPL-ben. A Royals kisebb sérülések miatt kihagyta Dhruv Dzsurelt és Shimron Hetmyert, helyükre pedig Subham Dube és a szintén abszolút IPL-újonc Donovan Ferreira került be.

Az RR a dobást választotta, így ütni az ausztrál világbajnoki keretből sokak meglepetésére kimaradó Jake Fraser-McGurk, valamint Abhisek Porel jött be. Az első játszmában, amit Trent Boult dobott, Fraser-McGurk még nem mutatta meg, hogy miért is várták volna sokan a vébékeretbe, hiszen négy labdából sem szerzett pontot – de aztán a 3. játszmában már 3 határt ütött Boult ellen, a negyedikben pedig Aves Khánt sorozta meg egy 4–4–4–6–4–6-tal, 19 labdából máris 50-est érve el. Ténykedése azonban mára ennyi volt (ez is éppen elég, mondhatják a rózsaszín szurkolók): ezek után Ravicsandran Asvin egy röptéjét ütötte pontosan egy mezőnyjátékoshoz, aki nem hibázott az elkapásban. Nyitó társa, Porel viszont, ha kicsit lassabban is, de tovább vitte: ő csak 65-tel esett ki majd a 13. játszmában. De addigra még történt egy-két más dolog is: például az, hogy még az erőfölény során Shai Hope kifutással kiesett: ő volt az inaktív ütős, amikor az aktív (Porel) visszaütötte a labdát a dobó felé, aki éppen beleért, az pedig továbbhaladt, és pont a kaput találta el. Az ütősrendben (ismét) felléptetett Aksar Patel nem bírta túl sokáig, de azért az ő pontjai is benne voltak abban, hogy a félidő felére már 115/3 volt az állás. Bár, főleg Ravicsandrannak köszönhetően volt még egy olyan szakasza a meccsnek, amikor három játszmán át nem született határesemény, de utána a végére Tristan Stubbs még bemutatott egy kis tűzijátékot (41 pont 20 labdából), így a Delhi 221-es eredménnyel zárta a félidőt. A világ más részein és más időpontjaiban ez soknak tűnt volna, de azért itt és ma...

Viszont a kergetés egyik nyitó ütősének, Jasaszví Dzsájszválnak a hullámzó formája ma éppen egy újabb hullámvölggyel folytatódott: mindjárt a második dobásból elkapták. Aztán Isánt Sarmá lehozott egy kétfutásos játszmát, így az RR esélyei már most az elején eléggé leromlottak. Sőt, amikor úgy tűnt, hogy Jos Buttler és Szandzsu Szaimszan beindul, és visszahozza ezeket az esélyeket, akkor jött Buttler búcsúja: Aksar Patel dobását ráélezte a saját kapujára! Az erőfölény így 67/2-vel végződött, ami inkább a fővárosiak számára tűnt kedvezőnek. Azonban Szaimszan még mindig ott volt a pályán: és ezek után sem akart kiesni! És nem csak a pályán maradt, de szép számmal ütötte is a pontokat, így a szükséges pontarány még 15 játszma elteltével is 13 alatt maradt – miközben a Rádzsasztánnak még 7 kapuja megvolt. Ekkor úgy tűnt, még benne lehet a fordulat a mérkőzésben, azonban a 16. játszmában Hope egy balettáncos lépegetéssorozat után sikeresen elkapta Szaimszant, és innentől lényegében elveszett a meccs a rózsaszínek számára. A következő játszmákban hirtelen jópár másik kapu is elveszett, a pontok pedig természetesen nem gyűltek elég gyorsan, így a végére, bár a 200-at átlépte a csapat, de a céltól jócskán lemaradtak.

Így aztán még mindig nem dőlt el semmi: a Royals is akár még le is maradhat a rájátszásról (bár ez azért nem valószínű). A Delhi egy helyet feljebb lépett, és már az ötödik: de most körülöttük rendkívül sűrű a mezőny.


Alapból nem látható kép
×