Véglegesek a világbajnoki keretek – 3. rész

2024. május 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Rövid cikksorozatunkban pár szót szólunk a nyári Húsz20-as vébé mind a 20 csapatának összeállításáról. Ebben a harmadik részben Anglia, Írország, Pápua Új-Guinea, Skócia és Uganda szerepel. Nem soroljuk föl az összes nevet, csak néhány érdekeset.

Földünk, világunk (illusztráció)Földünk, világunk (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

  • Anglia: A nagy csapatoknál leggyakrabban úgy szokott lenni, hogy ha bekerül valaki, azt természetesnek veszik, viszont a kimaradókon sokan csodálkoznak, hogy miért maradtak ki. A Jos Buttler kapitány által vezetett Angliánál legalább Jamie Overton kihagyása nem volt meglepetés, ő ugyanis sérült – így viszont megnyílt a lehetőség Chris Jordan visszahívására, és körülbelül egy évnyi mellőzöttség után Jofra Archer is visszatérhet. Van viszont egy olyan csapattag is, akit legtöbben valószínűleg nem tartottak magától értetődőnek: ez pedig Tom Hartley, a lassú balkezes dobó, aki NH20-ban még soha nem volt válogatott, és más formátumokban sem sokszor – igaz, az India elleni év eleji tesztsorozaton jól teljesített. A kimaradók közül talán Chris Woakes és esetleg David Willey lehet még az, akinek kissé meglepő a kihagyása, azt viszont már nagyjából egy hónapja tudni lehetett, hogy Ben Stokes maga kérte, hogy őt ne válogassák be.
  • Írország: Írország pont ugyanazokat a játékosokat nevezte a világbajnokságra is, mint akiket a márciusi, Afganisztán elleni felkészülési sorozatra is: amit egyébként 2–1-re elbuktak. És ugyanezek a játékosok lépnek pályára hamarosan Pakisztán ellen is háromszor, majd egy kis háromcsapatos tornán Hollandiában. Kivéve Josh Little, ugyanis ő még az IPL-ben szerepel a Gujarat Titansnél, ezért külön engedélyt kapott az ország szövetségétől, hogy majd csak az IPL után csatlakozzon a kerethez. A kapitány az a Paul Stirling lesz, akinek ez már a 8. (!) Húsz20-as vébéje lesz. De a csapat nagy része is ott volt a legutóbbi világbajnokságon: csak Ross Adair, Neil Rock és Ben White nem.
  • Pápua Új-Guinea: Az ENN-jogosultságukat tavaly elvesztő pápuák eddig egyetlen vébén szerepeltek, de akkor sem tudtak megnyerni egy mérkőzést sem: most ezen a rossz mérlegen szeretne változtatni a rutinos Assad Vala kapitány által vezetett csapat. A mostani 15 játékosból 10-en ott voltak a négy évvel ezelőtti eseményen is, illetve akkor tartalékként szerepelt a mostani rendes kerettag, Jack Gardner. Rajta kívül a négy új ember Alei Nao, a sebes dobó, Hila Vare, a kapus, John Kariko, a dobó és Semo Kamea, a szintén gyors dobó lesz.
  • Skócia: A skótok nemsokára szintén azon a kis felkészülési tornán fognak játszani, amit Írországnál megemlítettünk – már majdnem azzal a kerettel, akiket most a vb-re is bejelentettek. Viszont nem teljesen azzal: a világbajnokságra jelölték Michael Jonest és Brad Whealt is, viszont nagy hiányzó lesz a tapasztalt. több világeseményt is megjárt dobó mindenes, Josh Davey. A kapitány természetesen az a Richie Berrington lesz, aki már évek óta is vezeti a csapatot. Szintén kimaradt a felkészülési torna keretéhez képest a vébékeretből Gavin Main.
  • Uganda: A vébéújonc afrikaiaknál (nem meglepő módon) nincs túl mély merítési lehetőség: lényegében azokra lehetett számítani, akik kiharcolták a világbajnokságra való kijutást, bár azért néhány változtatás történt ahhoz képest is: többek között a 19 éves, de ennek ellenére már több mint 30-szoros válogatott Pascal Murungi kimaradt, és bekerült a selejtezőn nem játszó Cosmas Kyewuta, a sebes dobó és Fred Achelam, a kapus. Kapitányuk Brian Masaba lesz, de talán a legnagyobb feltűnést Frank Nsubuga kelti majd, aki a maga 43 éves korával az egész torna legidősebb játékosa lesz. A csapat egyébként új vezetőedzővel, az indiai Abhaj Sarmával vág neki a vébének.

Alapból nem látható kép
×