Nyáron is ütközés lesz a Húsz20-as ligákban

2024. május 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Év elején már tapasztaltuk, mennyire szűkös a krikettnaptár: akkor is egymásba lógott több bajnokság, és nem lesz ez másként nyáron sem. Az MLC és a Hundred között csak néhány nap lesz az átfedés, de az MLC és az LPL szinte ugyanakkor fog futni.

Idő... (illusztráció)Idő... (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A napokban jelentették be az egyre népszerűbb amerikai bajnokság, az MLC pontos időbeosztását: eszerint a 2024-es torna július 5-én kezdődik, majd a hónap végén 24-től 28-ig rendezik a rájátszást, 28-án a döntővel. Mindez azt jelenti, hogy hat nap átfedésben lesznek az angol Hundreddel, ami július 23-án kezdődik majd.

Ez főként azért problémás, mert a Hundred 24 légiósa közül már most 12-ről tudni lehet, hogy az MLC-ben is játszik, így ők (legalábbis a többésgük) valószínűleg nem lesznek ott az angol liga elején – és ez a 12 még nem biztos, hogy a végleges szám, lehet ez még több is. Ne feledjük: bár Amerikában sokkal kisebb a kriketthagyomány, mint Angliában, de pénz több van: egy játékos kevesebb munkával kereshet többet az MLC-ben, mint a Hundredben.

De nem csak a játékosokat érinti az ütközés. Stephen Fleming egyszerre vezetőedzője a Texas Super Kingsnek és az angol Southern Brave-nek – viszont róla (nem megerősített hírek alapján) úgy tudni, már a Brave 24-i első mérkőzése előtt megérkezik a zöldekhez. És ha már az SB szóba került: miközben az eddigi számok alapján átlagosan 1,5 játékos hiányozhatna az amerikai részvétel miatt egy Hundred-csapatból, náluk pont kétszer ennyi, 3 olyan játékos is lehet, aki ebbe a kategóriába esik: Kieron Pollard (Mi New York), Akeal Hosein (Washington Freedom) és Finn Allen (San Francisco Unicorns).

De a Hundredet nem csak ez az ütközés sújtja a szezon elején, hanem az is, hogy július 26-tól 30-ig zajlik majd (hacsak korábban véget nem ér) a harmadik AngliaKarib-térség teszt is. A női Hundred esetén jobb a helyzet: ott lényegében csak az Ázsia-kupával van rövid átfedés, de ott jóval kevesebb játékos érintett.

Pár szó erejéig visszatérve az MLC-re: az első szezon sikerén felbuzdulva idén máris hosszabb lesz a torna. Tavaly a csoportkörben mindenki 5-ször játszott csak, idén viszont 7-szer fog, ami azt jelenti, hogy összességében 6 meccsel többre fog sor kerülni. A tervek szerint pedig néhány év múlva újabb csapatok is megjelennek majd, bár ehhez még több helyi (amerikai) tehetség kinevelődésére is szükség lenne. Ám az országban jó irányban haladnak efelé.

A bevezetőben említettük az LPL-t is: a Srí Lanka-i liga idén július 1-től 21-ig tart majd, vagyis majdnem teljes hosszában átfedésben az MLC-vel.


Alapból nem látható kép
×