Drogozás miatti eltiltása után visszatérhet Madhevere és Mavuta

2024. május 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Több zimbabwei játékos néhány hónappal ezelőtt droghasználat miatt eltiltásban részesült, de most Wesley Madheverének és Brandon Mavutának letelt a 4-hónapos büntetése, és az újabb teszteken már tisztának bizonyultak.

Elsősegélycsomagok (illusztráció)Elsősegélycsomagok (illusztráció)

A kép szerzője: Erkaha (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Tavaly decemberben a 23 éves Madhevere és az akkor 26 éves Mavuta, a két zimbabwei válogatott mindenes a Zimbabwei Krikettszövetség (ZC) egy belső ellenőrzésen megbukott: tiltott pszichoaktív szer használatát mutatták ki náluk. Emiatt januárban négy hónapra minden nemű hivatalos krikettezéstől eltiltották őket (de edzeniük kötelező volt), és januártól márciusig járó fizetésüknek is levonták a felét.

Eltiltásuk előtt, decemberben még mindketten játszottak az Írország elleni sorozaton, majd a hazai első osztályú bajnokság, a Logan-kupa egy-egy mérkőzésén. Most, hogy letelt az eltiltás, újabb teszteket végeztek rajtuk, amelyek már negatívak lettek. A játékosok elismerték, hogy hibáztak, és fogadkoztak, hogy a jövőben nem követik el még egyszer ugyanezt a hibát, és inkább ígéretes pályafutásukra összpontosítanak.

Nincs hír viszont a 30 éves kapusról, Kevin Kasuzáról, akit ugyanezért tiltottak el januárban, és a válogatottsággal nem rendelkező Davis Murwendo sem szabadult még fel: ő még hamarosan egy meghallgatáson vesz majd részt.

A ZC drogtesztjei egyébként függetlenek a Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) és a Doppingellenes Világszervezet (WADA) által megkövetelt vizsgálatoktól: azokat kiegészítik. Givemore Makoni, a ZC igazgatója elmondta: Felismerve a veszélyeket, amelyeket a szabadidős drogok okoznak, a ZC úgy döntött, az ICC- és a WADA-kötelezettségeken túl egy saját drogtesztelési programot indít. Ez egy nagyon fontos és dicséretes kezdeményezés, mert rehabilitációjuk érdekében oktatásban, tanácsadásban és szükség esetén kezelésben is részesíti az ilyen szerekkel kapcsolatba került játékosokat.


Alapból nem látható kép
×