BCCI: lehet, hogy a jövőben megszűnik a cserelehetőség az IPL-ben

2024. május 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Megszólalt az Indiai Krikett-tanács (BCCI) a sokak nemtetszését kiváltó csereszabályról, de tulajdonképpen nem mondtak semmi érdemit. Csak azt, hogy ez nem örökös szabály, lehet, hogy meg fog szűnni, de lehet, hogy nem. Közben egyre többen ismerik fel a hátrányait.

Ide-oda (illusztráció)Ide-oda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mint ismert, tavaly óta az IPL-ben minden mérkőzésen minden csapat cserélhet egy játékost, de azzal az esettel ellentétben, amikor fejsérülés miatt kényszerű cserét hajtanak végre, itt nem szabály, hogy ugyanolyan szerepkörű játékost hozzanak be, mint akit levittek.

Emiatt aztán aki elsőként üt, általában eggyel több ütőssel kezd, majd mondjuk a félidő táján lecserél egy ütőst egy dobóra, aki dobással kezd, az meg pont fordítva. Ennek több hátrányos következménye van, de a legfontosabb az, hogy nem segíti elő a mindenes játékosok kinevelődését, hiszen így inkább specialista ütősökre és specialista dobókra van szükség. Márpedig a nemzetközi krikettben, ahol nincs cserelehetőség, nagyon sokat érnek a mindenes játékosok: sokan attól féltik az indiai válogatottat, hogy pont az IPL-beli szabály így hosszú távon ártani fog a válogatottnak.

A másik, hogy így minden csapatnak eggyel hosszabb az ütősrendje, ami egyrészt igazságtalan a dobókkal szemben, mert így a meccsek nem hoznak kiegyensúlyozott párharcot az ütő és a labda között, ahogy mondani szokás. Ráadásul a túl sok négyes és hatos egy idő után sokakat már fásulttá tehet, arról nem is beszélve, hogy a sok határesemény miatt a játékidő is egy kicsit megnő.

A cserelehetőség előnyei közé szokták sorolni, hogy változatosabbá és izgalmasabbá teszi az összképet, több lehetőséget ad a taktikázásra, illetve hogy ha egy nagyon jó ütősnek csak kisebb sérülése van, akkor megtehetik, hogy őt cserélik le és pihentetik, amikor a mezőnyjáték ideje érkezik el.

Nemrég (elsőként a híresebb játékosok közül) Rohit Sarmá állt ki a nyilvánosság elé azzal a véleményével, hogy a cserelehetőség nem jó ötlet, de ugyanígy vélekedett Aksar Patel és Mukes Kumár is. Michael Hussey, a Chennai Super Kings ütőedzője azt mondta: szerinte ugyan a nézőknek jó ez a szabály, de a dobók szemszögéből tekintve ijesztő, hiszen megnő a csapatok ütési mélysége. Ezen a véleményen volt Mitchell Starc is, aki maga is dobó: szerinte a dobók rossz mutatói ebben a szezonban nem kis részben a csereszabálynak köszönhetőek. A Delhi Capitals vezetőedzője, Ricky Ponting elmondta: ő szívesen veszi, ha megtartják ezt a szabályt, amennyiben az egész játékot látványosabbá teszi, de mint edző, számára ez a szabály nem igazán kedvére való. Ponting konkrétan a rémálom szót használta a csereszabályra.

Dzsaj Sáh, a BCCI titkára a kérdéssel kapcsolatban elmondta: a csereszabály nem örökös, és a nyári világbajnokság után leülnek róla beszélni az érintett felekkel: a játékosokkal, a klubokkal és a közvetítőkkel. Előnyének nevezte, hogy a szabály révén minden meccsen eggyel több indiai játékos léphet pályára (hiszen ne feledjük: külföldit nem lehet külföldire cserélni). Mint kifejtette: nem tudja azt mondani, hogy megszüntetik a szabályt, de ha lesz olyan játékos (mint láttuk: van), aki szerint nincs rendben így, akkor beszélni fognak vele, de mint mondta: nekik egyelőre senki nem mondott semmit, ezért majd a vébé után visszatérnek a témára.

A nagy Húsz20-as ligák közül egyébként csak az ILT20-ban működik a cserelehetőség intézménye, és ott is csak idéntől kezdve, de az a szóbeszéd is forog, hogy az SA20-ban is tervezik bevezetni. Graeme Smith, az SA20 megbízottja azonban most elmondta: semmit nem beszéltek még meg erről, és majd a 3. idényt megelőző bizottsági ülésen lesz róla szó.


Alapból nem látható kép
×