Belgium nyerte a Franciaországban rendezett Mdina-kupát

2024. május 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Mdina egy máltai város: nem is csoda, hogy tavaly Máltán rendezték az úgynevezett Mdina-kupát – idén viszont valamiért (talán mert tavaly ők nyertek?) Franciaország látta vendégül Máltát és a harmadik résztvevőt, a végső győztes Belgiumot.

Esti hangulatkép a régi Brugge-ből (illusztráció)Esti hangulatkép a régi Brugge-ből (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Azon a bizonyos első kiadású Mdina-kupán, amit a bevezetőben említettünk, a házigazda Máltán kívül Franciaország és Luxemburg vett részt. Idén egy fokkal komolyabb volt a felhozatal: Luxemburg helyett ugyanis Belgium jött el, raádásul most nem csak egy csoportkört rendeztek, hanem a végén még egy döntőt is.

Bár néhány éve Máltáról még nem állíthattuk, hogy a gyenge európai csapatok közé tartozik, de a kontinens krikettjében olyan gyors a fejlődés, hogy a nagyobb országok most már lehagyták őket. Míg tavaly egyszer le tudták győzni Franciaországot (sőt, utána a Valletta-kupán még egyszer), idén már kétszer is simán kikaptak tőlük. Lehet mondani, hogy persze, egy-egy eredmény bármikor bejöhet bárkinek, de mi hiszünk benne, hogy ez nem a véletlen műve, hanem azé, hogy Franciaországban gyors a fejlődés. A következő néhány év minket fog igazolni, ebben biztosak vagyunk.

Az imént említett francia–máltai összecsapásokon kívül a belga–máltai meccsek is máltai vereséget hoztak, míg Franciaország mindkét alkalommal jobbnak bizonyult Belgiumnál, igaz, egy alkalommal csak holtverseny után, szuperjátszmában – ez volt egyébként mindkét válogatott történetének első holtversenye. Végül a döntőt is utóbbi két csapat játszotta a mai napon: itt a két nagy ország közül ezúttal a kisebbik bizonyult jobbnak: Franciaország csak 139-es célt tudott felállítani, Belgium pedig 14.2 játszma után már 112/5-nél járt, amikor eső miatt meg kellett szakítani a meccset. Mivel később sem lehetett folytatni, DLS-eljárással célt számoltak, és az jött ki, hogy bőven Belgium a nyerő.

Érdekesség, hogy mind a legtöbb futást, mind a legtöbb kaput egy Ahmadzai családnevű, Afganisztánból származó, a francia válogatottban játszó játékos szerezte, akikről amúgy születési helyük és idejük alapján azt sejtjük, hogy valószínűleg nem rokonai egymásnak, vagy csak távolabbi rokonok. Kamran Ahmadzai 115 futással, míg Dawood Ahmadzai 9 kapuval zárt a megfelelő ranglista élén.


Alapból nem látható kép
×