Jádavindra Szinh maharadzsa nemzetközi krikettstadion

Krikettgalaxis-azonosító: p593

Ország: India

Település: Mullánpur

Helyi idő: 2024. június 25. 04:35

Alapítás/megnyitás éve: 2021

Névadó: Jádavindra Szinh, válogatott krikettjátékos, nem mellesleg Patijálá kilencedik és egyben utolsó maharadzsája

Térkép:

A 33 000 fős lelátóval rendelkező stadiont is magába foglaló, sportcélú terület több mint 160 000 négyzetméteren terül el – mondhatnánk, hogy a semmi közepén, ugyanis szántóföldek közé építették, de azért számos település található a közelben, nem utolsó sorban a milliós lakosságú Csandígarh.

Bár felépítését Indradzsít Szinh Bindrá, az Indiai Krikett-tanács és a Pandzsábi Krikettszövetség elnöke már 2010 körül tervezte, az építési munkálatok csak 2017-ben kezdődtek el, és a stadion 2020-ra tervezett megnyitása is csúszott egy évet több ok, például a világjárvány miatt. 2021-től kezdve néhány tucat belföldi meccsnek már otthont adott, majd 2023-ban a Nemzetközi Krikett-tanácstól megkapta az engedélyt nemzetközi mérkőzések rendezésére is. 2024-től itt játssza hazai összecsapásainak többségét a Punjab Kings is az IPL-ben.

A Jádavindra Szinh stadion felépítésére leginkább azért volt szükség, mert a maga idejében, az 1990-es években még úttörőnek számító, modern Mohálí stadion, a szintén Bindráról elnevezett pálya elhelyezkedése nem volt éppenséggel ideális: fontosabb meccsek napján borzalmas közlekedési káosz alakult ki körülötte, sok szurkolónak pedig kilométereket kellett gyalogolnia, hogy elérje. Ráadásul a közelben volt egy repülőtér is, ami miatt a reflektorokat alacsonyra kellett megépíteni, hogy azok ne zavarják a légi közlekedést: ez a beállítás viszont a krikettnek volt kedvezőtlen.

Kapcsolódó hírek

Alapból nem látható kép
×