A címvédő győzelmével indult az 5. LPL-idény

2024. július 1. – Szerző: Krikettgalaxis

Megkezdődött a Srí Lanka-i Húsz20-as liga, a Lanka Premier League 2024-es szezonja, méghozzá a címvédő Kandi győzelmével a Dambulla ellenében. Vannak új csapatnevek a bajnokságban, van új szabály is: erről mind lehet olvasni ebben a hírben.

A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: McKay Savage (Flickr), licenc: CC BY 2.0

A Srí Lanka-i krikett rajongói ma különös örömmel telhetnek el: közel egy év várakozás után újra itt az LPL! Igen, tudjuk: nem ez a világ legerősebb bajnoksága, de még csak nem is a második vagy harmadik – mégis egy nagyon jó kis ligáról beszélünk, mi is nagyon szeretjük itt a Krikettgalaxisnál, ha ennyi magánvéleményt megengednek a kedves olvasók. A Srí Lanka-i játékosok színe-java természetesen idén is itt van, de sajnos a külföldiekből mintha egy kicsit gyengébb lenne a felhozatal, mint tavaly: főként bangladesiek és pakisztániak vannak jelen a légiósok közül, de azért feltűnnek arcok például Afganisztánból, a Karib-térségből, Angliából, Dél-Afrikából, Új-Zélandról és még Ausztráliából is. Be kell vallani: ennek fő oka az, hogy pár nap múlva kezdődik az amerikai MLC is, ahol jóval több pénzt lehet keresni, így a legjobb játékosok, ha tehették, arrafelé tendáltak...

Az LPL egyik (sajnálatos) sajátossága, hogy a klubok általában nem igazán rendelkeznek nagyon stabil tulajdonosi háttérrel, szinte évről évre változik a mögöttük álló erő, így aztán gyakran a csapatok neve és színei is cserélődnek. Idén is három változás történt az 5-ből. Márciusban jött a hír, hogy a gállai klubot idéntől Galle Marvelsnek fogják hívni, fő színük pedig a zöld lesz, majd később, miután a Dambulláról úgy lehetett tudni, hogy Dambulla Thundersre változtatják a nevüket, májusban letartóztatták a tulajdonosukat, így ismét új hátteret kellett nekik találni: a legújabb eredmény pedig az lett, hogy a klub a Dambulla Sixers nevet vette fel. És frissen derült ki az is, hogy a tavalyi bajnok, a B-Love Kandy idéntől kezdve már nem B-Love, hanem ismét Kandy Falcons: ezt a nevet a 2022-es idényben már használták egyébként. Ma pedig pont ez a két csapat, a Falcons és a Sixers csapott össze a nyitómeccsen.

Említettünk a bevezetőben egy új szabályt is: ez pedig nem más, mint hogy az LPL minden játékrész 16. és 17. játszmája egyfajta különleges erőfölény lesz: a külső pályán legfeljebb 4 mezőnyjátékos tartózkodhat majd a megszokott 5 helyett. Elvileg ez a nagy ütéseknek kedvez: így próbálják a szervezők még izgalmasabbá tenni a végjátékot.

A mai találkozót egy látványos megnyitóünnepség előzte meg. Az ország nemzeti himnusza és egy táncos előadás után a tavalyi bajnokcsapat kapitánya, Vanindu Haszaranga hozta ki a trófeát, és adta át a torna nagykövetének, Michael Clarke-nak, aki egy kis beszédet is tartott, miután az idei öt csapat kapitánya is dobszó kíséretében felsorakozott a központi pódiumon. Ezek után egy újabb táncos előadás jött (méghozzá a liga hivatalos dalával), majd a leghíresebb Srí Lanka-i női játékos, Csamari Atapattu következett, aki a következő választékos szavakkal nyilvánította megnyitottnak a 2024-es LPL-t: Az LPL-tornát megnyitottnak nyilvánítom.

Aztán következhetett is a pénzfeldobás: ezt a Kandi nyerte, és a dobást választották. A csapatok magjai általában együtt maradtak tavalyhoz képest, de sok mozgás is volt: egy kis válogatást az új játékosokról itt lehet elolvasni. A mai mérkőzésen egy abszolút (még válogatottsággal sem rendelkező) újonc is pályára lépett: most mutatkozott be az LPL-ben a Kandinál játszó dobó, a 20 éves Csamat Gómasz.

A játék pedig egyértelműen a Kandinak indult jobban. Daszun Sánaka majdnem egy szűz játszmával kezdett (1 futás csúfított bele), majd a harmadik játszmában hiába kezdett ellene Dhanuska Gunatilaka egy hatossal, a következő labdát már a saját kapujára élezte az ütős – aztán még ugyanebben a játszmában Nuvanindu Pranándu gyertyázott az égbe egy húzást, amit persze elkaptak a mezőnyben. A következő játszmában az első légiós is lecsapott: a pakisztáni Mohammad Hasznain dobásából most Kuszal Perérá hibázott el ugyancsak egy húzást, amiből egy csemege elkapás lett Haszaranga számára. De ezzel még mindig nem ért véget a Dambulla szenvedése: az 5. játszma is egy kapuval kezdődött: most meg a bangladesi válogatottban elég jó formában játszó Táohíd Hridaj búcsúzott LKE-vel egy Sánaka-dobásból. Az erőfölény 40/4-re végződött, ami nagyon rosszul nézett ki a Sixers számára – de a folytatás annál szebb lett a részükről! Mark Chapman és a 21 éves reménység, Csamindu Vikramaszinha ugyanis néhány újabb csendesebb játszma után nagyon beindult, és a 16. játszmában előbb Chapman, majd a 18-adikban Vikramaszinha is elérte a maga 50-esét – érdekesség, hogy az új típusú erőfölényben egyetlen határt sem ütöttek, miközben előtte meg utána egész sokat. Olyan sokat, hogy végül Chapman 61 dobásból 91, társa pedig 42 dobásból 62 futással zárt, társulásuk pedig messze a csapat történetének legeredményesebb 5. kapus párja lett.

A Dambulla szárnyalása pedig a második félidő elején is folytatódott: Nuvan Tusára már a második dobásból kidobta Andre Fletchert, és még az erőfölényben Mohammad Hárisz is búcsúzott (őt maga a dobó, Musztáfidzsur Rahmán kapta el, aki amúgy LPL-újonc). Csakhogy az erőfölény többi része már máshogy alakult, mint az első félidőben: itt most Dinés Csandimál remekelt, és a 6 játszma befejeztével már 41 ponton állt, mindössze 19 labdából! Aztán társával, Kamindu Mendisszel egészen a 10. játszmáig együtt maradtak, de aztán jött az ütősként parádézó Vikramaszinha, és dobásban is bemutatkozott: ki is ejtette Mendiszt – érdekesség, hogy ez volt az első kapu a meccsen, ami nem erőfölényben esett. A 13. játszma végén Csandimál 65 ponttal kiesett: ekkor 42 dobásból hiányzott 69 futás a Kandi győzelméhez, viszont megvolt még 6 kapujuk – a mérkőzés nagyon kiegyenlítettnek tűnt. De az utolsó társulás, Anydzseló Mattijúsz és Daszun Sánaka egyre jobban felborította ezt a kiegyensúlyozottságot: elsősorban a 16. játszma sikerült kiemelkedően, amikor 3 hatosnak is köszönhetően 23 pontot gyűjtöttek be, illetve a másik plusz-erőfölényes játszma, a 17., amikor pedig 21-et. Mondhatjuk, hogy ez az új erőfölény volt az, ami a különbséget jelentette a két együttes között a mai napon: ennek köszönhetően végül a Kandi könnyedén, 16 megmaradó dobással elérte a célt.


Alapból nem látható kép
×