Az utolsó dobás döntött a Gálla javára a végig hullámzó meccsen

2024. július 2. – Szerző: Krikettgalaxis

Tegnap kezdődött az LPL, és máris dupla nap van: az első, kora esti mérkőzést most játszották le. Szinte végig váltakozott, hogy ki áll jobban: a Jaffna Kings vagy a Galle Marvels, végül utóbbiak egy, a második félidő 19.6-jában ütött négyessel megnyerték a találkozót.

A gállai erőd légi felvételen (illusztráció)A gállai erőd légi felvételen (illusztráció)

A kép szerzője: Rovin Shanila (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

A legállandóbb LPL-klub találkozott ma az egyik legújabbal: bár a Jaffna Kingst 2020-ban még Stallionsnak nevezték, azóta immáron negyedik évét kezdi a mostani nevén – és bizony a lankai ligában ez már réginek és állandónak számít. Merthogy itt van példának okáért a Gálla, amely már tavaly sem az első nevét viselte, idén pedig megint változott az elnevezése: most láthattuk őket először zöldben, Marvels néven.

A mérkőzés helyszíne, mint ahogy az egész szezon első részében minden meccs helyszíne, a Kandi közelében található pallékeléi stadion volt, ahol tegnap már megtapasztaltuk, hogy sok futás érhető el az itteni talajon. Az idő kiváló volt a kriketthez, szépen sütött a Nap.

A Kings az ütést választotta, de a Marvels kapitánya, Nirósan Dikvella is elmondta, hogy ő ennek örül, mert ők úgyis dobni szerettek volna először. Mindkét együttes teljesen új nyitó párral játszott ma, úgy értve, hogy a két-két ütős eddig még nem is játszott jelenlegi csapatában korábban. A jápanajaiaknál ez Petum Nisszankát és Kuszal Mendiszt jelentette. A pár közepesen kezdett: három játszma alatt két határral, de viszonylag sok szimplával, utána viszont az Emírségekből érkező dobó, Zahúr Hán első labdájából Mendiszt máris elkapták. Nisszanka azonban más utat járt be: ő és most pályára érkező új társa, az egész LPL összesített történelmi ütősranglistájának első helyezettje, Aviska Pranándu innentől kezdve majdnem 10 játszmán át bent volt a pályán. Az erőfölény után 43/1-re álltak, a félidő felénél pedig 74/1-re: nem látszott, hogy a végére óriási nagy pontszámuk alakulhatna ki, de azért elégedetlenek sem lehettek. Közben egyébként bemutatkozott a ligában a fiatal tehetség, a 19 éves lassú dobó mindenes, Malsa Tarupati is: egyelőre semmi különöset nem láttunk tőle, ő sem volt se nagyon jó, se gyenge. A félidő fele után az ütősök még tovább próbáltak gyorsítani, Pranándunak volt például három egymás utáni négyese is, és a 13. játszmában a csapat már a 100 pontot is átlépte, Nisszanka pedig már 50 fölött járt, de ő ekkor kiesett, és nem bírta sokáig a helyére érkező, a világ rengeteg más ligáját megjárt, de az LPL-ben még csak most először játszó dél-afrikai Rilee Rossouw sem: ő konkrétan elég pocsékul mutatkozott most be, ugyanis 7 dobásból 1 futást gyűjtött, és úgy esett ki. Aztán Pranándu is kihullott 59 ponttal, azonban a Kings szerencséjére ott volt még Csarit Aszalanka és Dhanandzsaja da Szilvá, akik a végére nagyon rákapcsoltak, és mindketten bőven 200 fölötti aránnyal ütve tettek hozzá még több mint 50 futást az összeghez, így a JK 177-tel tudott zárni.

A kergetésnek, mint említettük, szintén egy csapatújonc nyitó pár állt neki: Dikvella és az angol légiós, Alex Hales. Az első játszmában Dikvella máris 12 futással húzott el, sőt, 5 játszma után már 35 futása volt, de Halesnek is összejött már 15: ekkor a hullámzó esélyek éppen a Gálla felé mozdultak el. Aztán viszont jött Da Szilvától két nagyon takarékos játszma, közben Dikvella kiesésével, így a 8. játszma végén, 69/1-nél megint teljesen kiegyenlítetté vált az állás. A 3. és 4. rendű ütős, Tim Seifert és Bhánuka Rádzsapaksa nem sokat tudott hozzátenni a Marvels eredményéhez, de Hales 67-ig menetelt el, mire a 15. játszmában kiesett: érdekesség, hogy korábban Seifert és most ő is Fabian Allen kidobásának esett áldozatául, ráadásul mindketten úgy, hogy egy-egy fejszés söprést hibáztak el. A 14. játszma krónikájához hozzá tartozik az is, hogy két egymás utáni dobásból láthattunk egy-egy elejtett elkapást, bár mindegyik elég nehéz lett volna, így annyira mégsem hibáztathatók a mezőnyjátékosok. A 16. és 17. játszmában kötelező mini-erőfölény ezúttal inkább lassulást hozott az ütőjátékban, mint gyorsulást, így amikor 3 játszmával a vége előtt még 39 futás hiányzott a zöldek sikeréhez, megint a Jaffna tűnt esélyesebbnek. Az utolsó három játszma hőse viszont Dzsanit Lijanagé lett, aki egy hatossal és két négyessel csökkentette a hiányt, de azért ütött egy-egy határt a többi ütős is. Az utolsó játszma önmagában leképezte a teljes mérkőzést: ez is hullámzó játékot hozott! Az elején 9 futás hiányzott a Gálla győzelméhez, és amikor a 2. dobásából egy 4-es született, egyértelműen ők tűntek esélyesnek. Utána azonban Aszita Pranándu dobásából elkapták Lijanagét, és a két következő labdából csak 1–1 szimpla jött: az utolsó dobásból már 3 futás kellett volna, ami megint nehéz helyzet volt az ütősök számára. De a frissen beállt Szahan Áraccsigé megoldotta, és négyest ütött: megnyerve így a meccset a Gállának.


Alapból nem látható kép
×