Nem volt elég a 100-as a 99. meccsen

2024. július 3. – Szerző: Krikettgalaxis

A múltkor az utolsó dobásból kapott ki, most az utolsó dobásból nyerte meg a meccset az LPL-ben a Jaffna Kings. A liga történetének 99. mérkőzésén a Dambulla csapatában Kuszal Perérá százast ért el ugyan, de ez is kevés volt.

A 16. századi jápanajai erőd (illusztráció)A 16. századi jápanajai erőd (illusztráció)

A kép szerzője: Alexey Komarov (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Az 5-ből már csak 2 csapatnak nem volt pontja az idei LPL-ben: hát nem pont ez a kettő találkozott ma? De bizony. A Sixers a nyitómeccsen kapott ki a tavalyi bajnoktól egy rossz kezdés után hősiesen visszaharcolva, de a végét megint elrontva, míg a Kings egy nagyon szoros találkozón, az utolsó dobásban kapott ki a Gállától. Most mindkettejükre ráfért a szépítés, de természetesen nagy katasztrófa azt sem érhette, aki ma sem szerez pontot. Messze még a vége, és különben is, az 5-ből 4-en továbbjutnak majd a csoportkörből.

Ma is egy dupla napunk volt: ez volt a két mai összecsapás közül az első. Mindkét együttes egyet változtatott a legutóbbi, vesztes összeállításán: a Jápanaja Pramód Madusánt hagyta ki, akinek helyére a világbajnokság helyszínéről csak tegnap Srí Lankába érkezett Azmatulláh Omarzít tették be, míg a Dambullánál a mostanában elég gyenge formában levő Dilsán Madusankát váltotta a lassú dobó Nimés Vimukti.

A Kings a dobást választotta, és két nyitó dobójuk, Csarit Aszalanka és Dhanandzsaja da Szilvá számára nem is indult rosszul a félidő, hiszen Dhanuska Gunatilaka és Kuszál Perérá kevés pontot szerzett ellenük. Az elején. Bár Gunatilaka később sem: őt már a 3. játszmában majdnem kifutották, amikor egy Perérától érkező Igen! Mégse kicsit összezavarhatta, de ekkor még megúszta – a következő játszmában viszont lekésett az ütőmozdulattal Da Szilvá egy picit gyorsabb labdája ellen, így az eltalálta a kéz-karóját. De Perérá és Nuvanindu Pranándu ezek után már sokkal eredményesebben ütött: az erőfölény utáni 42/1-ről a félidő felére már 87/1-g jöttek föl, a következő játszmában pedig Perérá már 50-est is ünnepelhetett. Pranándu is majdnem eljutott eddig a mérföldkőig, de Da Szilvá 40 pontnál őt is kiejtette: egy nagy ütéssel próbálkozott, de nem tudta átütni a mélységi extra fedezet fölött, aki így elkapta. Azonban később kiderült: ez a két árva kapu volt az egész játékrész összes kapuja: a folytatásban Perérá és Mark Chapman szépen haladt előre, olyannyira, hogy a 19. játszmában Perérá megszerezte pályafutása első Húsz20-as százasát is – méghozzá éppen 50 dobásból, amivel ez az egész LPL eddigi leggyorsabb százasa lett. Az utolsó játszmában Aszita Pranándu még szépen le tudta korlátozni az ütősöket 5 futásra, de a Dambulla így is 191 ponttal végzett.

A kergetés kicsit lehűlő, de kellemes időben kezdődött, a Nap hol elbújt a felhők mögé, hol kikacsintott onnan. Képletesen először a Dambullára sütött rá, ugyanis az első játszmában (amit Vimukti dobott) csak 1 futást tudott összeszedni a Jápanaja, de aztán a második játszmában már kicsit befelhősödött a Sixersnek is, a harmadikban meg már teljesen: előbbiben 7, utóbbiban meg már 16 pontot gyűjtött az ellenfél. De utána megint megfordult az események folyása, és az erőfölényben Musztáfidzsur Rahmán, Nuvan Tusára és Mohammad Nabí is lecsapott, ráadásul a három kiejtett ütős között ott volt a villámsebességgel rajtoló Petum Nisszanka is – na meg a (ma ismét) lajhársebességgel induló Rilee Rossouw: vele nem tudjuk, mi van, eddig két meccsen 13 labdából szerzett 2 futást... Amikor 6 játszma után 37/3 volt az állás, nem sokan fogadtak volna a királyok győzelmére, de Csarit Aszalanka és Aviska Pranándu nem adta föl. Az első áttörést a 9. játszma hozta meg számukra, amikor Pranándu két hatost és egy négyest ütött (bár az egyik hatosból majdnem elkapták a határon): ebben a játszmában egyébként ő vált az LPL történetének első ütősévé, aki egyetlen klub színeiben elérte az 1000 összesített futást. A következő nagy áttörés a 13. játszma volt, amikor ugyanő egy 6–4–4–4-es sorozatot mutatott be, majd a 14. játszma végéről a 15. játszmára átnyúlóan a két ütősnek volt egy 6–6–0–6–6–6–6-os sorozata is: ekkor már minden esély teljesen megfordult, és a Kings állt nyerésre. Amikor a 16. játszmában Pranándu ismét beütött három négyest egymás után, már azt lehetett hinni, nagyon közel a vége – de ekkor még a dobók egy utolsó rohamot indítottak, és több játszmát is lehoztak egyetlen határ nélkül, sőt, az 50 ponton álló Aszalanka és a 80 futást teljesítő Pranándu is kiesett ezalatt. De azért el kell mondani róluk, hogy 134-es társulásuk a csapat valaha volt legjobb párja lett, akárhányadik kaput tekintve is! Az utolsó játszma előtt már csak 4 futás hiányzott a Jápanaja győzelméhez: ezt a játszmát Azmatulláh Omarzí egy duplával és egy szimplával indította – de mégis szoros tudott lenni a vége, mert a következő három dobás (Vimukti részéről, Fabian Allennel szemben) 3 pöttyös labdát hozott, így az utolsó dobásra maradt a döntés: ekkor viszont Allennek összejött egy hatos, így a Kings megnyerte a találkozót!


Alapból nem látható kép
×