Holtverseny az angol megyebajnokságban!

2024. július 4. – Szerző: Krikettgalaxis

Legutóbb 2021-ben volt a világon holtversenyre végződött első osztályú krikettmeccs, és most újra: a Gloucestershire és a Glamorgan nem bírt egymással, pedig rekordnagyságú sikeres kergetés lehetett volna a vége, ha...

Egyensúly (illusztráció)Egyensúly (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

2021 januárjában a pakisztáni Kájd e-Ázam-trófea döntője (!), amelyet a Haibar-Pahtúnhva és a Közép-Pandzsáb vívott egymással, holtversenyre végződött: azóta eltelt 3 és fél év, és nem láttunk ilyen eredményt a világon, már ami az első osztályú kriekettet illeti. Az angol megyebajnokságban még régebbre, 2018-ig kell visszamennünk, amikor a Lancashire és a Somerset végzett így – most viszont a megyebajnokság másodosztályában megint megtörtént!

Aki esetleg nem lenne elmélyedve az első osztályú krikett mibenlétében, és csodálkozna, hogy egy másodosztályú bajnoki meccs hogyhogy mégis első osztályú, számukra megemlítjük, hogy az első osztályú krikett valójában egy játékformátum, nem pedig azt jelenti, hogy milyen színvonalon, milyen szinten zajlik a játék. Az csak egy sajnálatos szóegybeesés, hogy a bajnokság szintjeit is véletlenül ugyanúgy az osztály szóval illetjük.

A mostani meccsen a Glamorgan a dobást választotta, és Timm van der Gugten ötös zsákmányának köszönhetően az első játékrészben 179-re korlátozták a Gloucestershire csapatát. Csakhogy aztán náluk is volt egy dobó, jelesül Beau Webster, aki öt kapuig jutott, így a Glamorgan is csak 197 futást szedett össze: nem nagy előny. Utána viszont beindult a pontszerzés: a harmadik játékrészben Cameron Bancroft 184, Miles Hammond pedig 121 futással esett ki, sőt, James Bracey a 200-at is átlépte és még csak ki sem esett, amikor 610-es állásnál a Gloucestershire lezárta a negyedet. Az így kialakult 593-as cél szinte lehetetlennek tűnt, ám Marnus Labuschagne 119, illetve Sam Northeast 187 futásának (is) köszönhetően a Glamorgan egyre és egyre közeledett a célhoz. A negyedik napon aztán egyre szorosabbá vált a meccs: végül annyira szoros lett, hogy a Glamorgan elérte az 592-t, és már csak egy futás hiányzott nekik a történelmi világrekordot jelentő nagyságú kergetéshez – viszont már csak egy kapujuk volt! A 152. játszma 6. labdáját Ajeet Dale dobta Jamie McIlroynak: az ütős azonban csak beleélezett a dobásba, így a kapus, Bracey egy szép mozdulattal elkapta, és kialakult a holtverseny!


Alapból nem látható kép
×