LPL: megint egy százas a vesztes oldalon

2024. július 5. – Szerző: Krikettgalaxis

Alig kezdődött el a Lanka Premier League, ma, a 6. mérkőzésen máris a második 100-ast láttuk, de érdekes módon ezúttal is a vesztes oldalon: Tim Seifert hiába végzett 104-neskivel a Galle Marvelsben, a Jaffna Kingsnek így is sikerült a kergetés, méghozzá megint egy izgalmas végjáték során.

A 16. századi jápanajai erőd (illusztráció)A 16. századi jápanajai erőd (illusztráció)

A kép szerzője: Alexey Komarov (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Az LPL első szakasza véget ért, most kezdődött a második: a helyszín innentől kezdve néhány napig a dambullai stadion lesz. És nem is kezdődött rosszul ez a szakasz: az egyetlen 100%-os csapat találkozott azzal az együttessel, amelyik egyetlen vereségét éppen tőlük szenvedte el, méghozzá nem is akárhogyan, hanem csak a legutolsó dobásból: ez bizony érdekes csatát ígért mára. Az időjárás egy kicsit ráijesztett a szurkolókra: a nedves idő miatt a pénzfeldobást is csak negyed órával később lehetett megtartani, de mivel az utána következő várakozást lerövidítették, így a játék már az előre eltervezett időpontban kezdődhetett el.

Ezt a halasztott pénzfeldobást a Jápanaja nyerte, akik a dobást választották. Ők két változtatást eszközöltek a legutóbbi (nem a Gálla elleni) találkozójukhoz képest: Dhanandzsaja da Szilvá és Jason Behrendorff kimaradt, helyettük pedig Alex Ross és Pramód Madusán kapott lehetőséget. Eközben a Marvels nem cserélt egyet sem.

Kérdés volt, vajon a vizesen induló pálya segíti-e valamennyire a gyors dobókat, mint ahogy gyakran szokta. És igen, úgy tűnt, talán egy kicsit igen, hiszen az első három játszmában például Madusán és Azmatulláh Omarzí ellen csak két határ született, miközben Nirósan Dikvellát Madusán ki is dobta. Utána Alex Hales próbálkozott egy kis gyorsítással, de őt meg Omarzí dobta ki, így az erőfölény 47/2-re végződött: eddig ez volt a Gálla legrosszabb erőfölénye a szezonban. Tovább súlyosbította a helyzetüket, hogy ezután két újabb határmentes játszma következett – de ez volt a mélypont, és innentől kezdve az ütősök egészen a félidő végéig folyamatosan növelni tudták a csapat pontarányát. Az ütősök szót használtuk ugyan, de pontosabb lett volna, ha inkább azt mondjuk: Tim Seifert, mert lényegében ő vitte a vállán az egész csapatot. Bhánuka Rádzsapaksa ugyan begyűjtött még 28 futást, de a 14. játszmában kiesett – utána pedig nagyon ügyesen úgy tudták megoldani az ütősök, hogy a következő több mint 6 játszma alatt mindössze 8 (!) dobás volt, amikor nem Seifert nézett szembe a dobóval: ő pedig ma igen jó napot fogott ki, és a végére 63 dobásból 104-neskivel zárt. Így a Gálla összpontszáma elérte a 187-et, ami egész jónak tűnt.

A kergetés olyan kis átlagoskán indult, 3 játszma után 25/1-gyel: az első kieső ütős Petum Nisszanka volt. Ezúttal a 3. rendben beküldött Rilee Rossouw, aki eddigi két mérkőzésén iszonyatosan rosszul teljesített, ma megmutatta, mit is keres itt az LPL-ben, és végre elkezdte ontani a határokat. Eleinte Kuszal Mendisz is ontott ötöt belőlük, de még az erőfölényben kiesett: előbb egy lassú labdába úgy élezett bele, hogy egy szerencsés négyes lett belőle, de a következő labdából egy hasonló helyzetből már rosszul jött ki, és akkor elkapták. Az erőfölény így is 60/2-re végződött, ami már a Kings előnyét mutatta. A 14. játszmában, amikor a pályamunkások már éppen készenlétbe helyezték a ponyvákat a pálya szélén, mert fenyegetni kezdett az eső, Rossouw éppen ekkor szerezte meg az 50-esét, és mivel az eső mégsem érkezett meg, folytathatta is, és meg sem állt 67-ig. A 16–17. játszmabeli erőfölény a Marvels előnyét hozta, mivel a Jápanaja nem tudta kihasználni a mezőnykorlátozásokat, és ebben a két játszmában kevés pontot szerzett: így három játszmával a vége előtt még 43 futás hiányzott a királyok győzelméhez. És megcsinálták! A végső időszak legnagyobb hőse Azmatulláh Omarzí lett, aki ebben az utolsó 3 játszmában egymaga 33 pontot hozott össze, így a kergetés meglett két dobással a vége előtt.

Nincs tehát már száz százalékos csapat az LPL-ben, sőt, a Gálla nem csak a veretlenségét vesztette most el, hanem le is csúszott a tabella második helyére: most már a Jaffna Kings vezet.


Alapból nem látható kép
×