Véget ért a világbajnoki selejtező, Srí Lanka megmaradt 100 százalékosnak

2023. július 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Már csak a döntő volt hátra a 2023-as férfi ENN-világbajnokság selejtezőjéből: ezt ma játszották le, és végül Srí Lanka nagy arányú győzelmével zárult Hollandia ellen. De ettől függetlenül mindkét csapat ott lesz a vébén.

A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: Bernard Gagnon (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Tét nélküli döntő: a jó öreg krikettben ilyen is van. Már a torna előtt is lehetett tudni, hogy igazából semmi értelme nem lesz a döntőnek, mert oda a Szuperhatos első két helyezettje jut be: pontosan azok, akik kijutnak a világbajnokságra is. Így legfeljebb a dicsőségért küzdött meg ma az eddig minden mérkőzését megnyerő Srí Lanka és a több meglepetést is felmutató Hollandia.

Hogy mennyire kevés tétje van a mérkőzésnek, azt az is mutatta, hogy a hollandok múltkori hőse, Bas de Leede nem is volt itt, mert már vissza is utazott Angliába klubjához, a Durhamhez, amellyel a megyebajnokságban szerepel. Srí Lankánál nem volt ilyen távozó, viszont Dimut Karunáratna, az egész torna 3. legtöbb futást begyűjtő ütőse egy kisebb combsérülés miatt hiányzott.

Aztán a mérkőzés hasonló forgatókönyv szerint alakult, mint sok másik, amelyen Srí Lanka szerepelt ezen a tornán: az ellenfél dobói alacsony pontszámra korlátozták őket (főleg egy kisebbfajta összeomlásnak köszönhetően, amikor 180/3-ról rövid idő alatt 190/7-re zuhantak), de a bizakodóknak egy percig sem kellett kételkedniük abban, hogy a dobóik most is megmentik őket a második félidőben – és nekik lett igazuk.

A Srí Lanka-i dobók ugyanis teljesen egyértelműen kimagaslottak az egész selejtezőtorna mezőnyéből mind ügyesség, mind kombinációs sokszínűség szempontjából. Ma például Dilsán Madusanka, a balkezes gyors dobó volt a főszereplő, aki az első 5 ütős közül hármat is kiejtett, méghozzá három egymást követő játszmájában. A végül 22 kapujával a torna legeredményesebb dobójává váló Vanindu Haszaranga is szerzett ma kettőt, sőt, Mahís Tíksana 4-et is, bár ebből 3 csak az utolsó három sorvégi ütősé volt. Így aztán a hollandok mindössze rendkívül alacsony pontszámig, 105-ig tudtak csak eljutni, és utolsó ütősük is kiesett a 24. játszmában.

A tízcsapatos világbajnokság, amelyre tehát mindkét együttes kijutott, október 5-én kezdődik Indiában.


Alapból nem látható kép
×