Man-sziget? Na ne, mit akarnak ezek? Ööö, bocs, visszaszívtuk!

2023. július 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem is olyan gyenge a man-szigeti krikett, mint azt az ember gondolná! Tavaly például Romániát is legyőzték, most pedig Ausztria ellen arattak egy sorozatgyőzelmet.

Man-szigeti táj (illusztráció)Man-szigeti táj (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tegye föl a kezét, aki hallott már a Man-szigetről! Nem sokan, igaz? Esetleg a macskarajongóknak derenghet, hogy van valami rövid farkú vagy farok nélküli macska, amit úgy hívnak, hogy man-szigeti macska, de akkor is: mi ez, hol van, meg ilyenek?

Földrajzilag a fő Brit-sziget és az Ír-sziget között helyezkedik el, és alig több mint 80 000 lakója van. Jogilag nem része az Egyesült Királyságnak, de lényegében olyan, mintha az lenne, mert az ország úgynevezett koronafüggősége. Hogy ez mit jelent, azt nem tudjuk, de őszintén megmondva, annyira minket sem érdekel. Az a lényeg, hogy saját krikettválogatottjuk azért van. És saját nyelvük is: a manx nyelv egy ősi kelta nyelv, ami a 20. században az elangolosodás miatt már majdnem kihalt, de ma újra több tucatnyian beszélik anyanyelvként és több ezren mint második nyelv!

De térjünk vissza a kriketthez! A Man-sziget válogatottja annyira nem is gyenge, mint hinnénk, hiszen mégiscsak a brit kultúrkörhöz tartozik, így elég nagy hagyományai vannak ott is ennek a sportnak. Ma még számos nagy ország csapatánál is erősebbek, a világranglistán jelenleg a férfiak a 46. helyen állnak (a nők még túl kevés meccset játszottak, így nem sorolták őket be). A tavaly júliusi európai vb-selejtező egyik tornáján, ahol 10 európai válogatott szerepelt, például a második helyet szerezték meg! De a Krikettgalaxis jóslata szerint pár éven belül nagyon le fognak csúszni, és nem a saját hibájukból, hanem mert sok más országban mostanában olyan gyorsan fejlődik a krikett, hogy le fogják őket előzni. Szerintünk néhány év, és már az első 100-ban sem lesznek bent a világranglistán.

Most Ausztria ellen játszottak egy hárommeccses sorozatot hazai pályán. Az első két mérkőzésen, igaz, csak az utolsó játszmában, de lekergették a célt, a harmadik meccs pedig (a mai napon) eső miatt félbeszakadt, és nem született eredmény. A három eredménylap itt érhető el:

A tervek szerint három hét múlva a két ország (vagyis egy ország és egy koronafüggőség) női csapatai is találkoznak egymással, szintén egy hármas sorozaton.


Alapból nem látható kép
×