Holnap elindul a legújabb Húsz20-as liga, az amerikai MLC

2023. július 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Rövid ismertetésünkben elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat a legújabb, régóta várt bajnokságról, ami később az egész világ krikettjére nagy hatással lehet.

Amerikai zászló (illusztráció)Amerikai zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Legalább kétféle megközelítés létezik, amikor azt halljuk: mostantól az USA-ban is működni fog egy jelentős Húsz20-as krikettbajnokság. Az első megközelítés az, hogy: Mi? Eddig hogyhogy nem volt? Épp itt az ideje! Sőt, minden országban kellene ilyen!, a második pedig: Na ne, még egy újabb liga? Ennyit már nem lehet figyelemmel kísérni sem, elaprózódnak a dolgok meg minden!

A Krikettgalaxis inkább az első véleményen van, bár azért a minden országban kellene az kicsit túlzás, hiszen nem sima bajnokságról van most szó (az valóban kell minden országba), hanem egy világszinten is jelentős, óriási pénzeket megmozgató ligáról. Ilyen pedig sajnos a kisebb országokban nem lehetséges.

Lehet szeretni az amerikai politikát, az amerikai gondolkodásmódot és az amerikai életstílust, és lehet nem szeretni. De egy biztos: azt mindenkinek el kell ismernie, hogy az USA akkor is nagy hatással van szinte az egész világ mindennapjaira, ha ez tetszik, és akkor is, ha nem. Ha csak szűken a krikettet tekintjük, akkor meggyőződésünk, hogy az MLC rendkívül hasznos lesz, ha nem is azonnal, de néhány év múlva, mert az amerikai krikettrajongók most nagyjából milliós nagyságrendűre becsült számát legalább tízmilliós nagyságrendűre fogja növelni, a krikett be fog kerülni az amerikai mindennapi életbe, a filmekbe, talán zenékbe, és ezáltal a világ olyan pontjaira is eljut, ahol eddig még kevésbé vettek tudomást ennek a sportágnak akár csak a létezéséről is.

Ennyi bevezető után nézzük a tényeket!

Mikor kezdődik és meddig tart?

Július 13-án, vagyis holnap (csütörtökön) kezdődik, de ez magyar idő szerint már 14-én hajnalban lesz. A döntőt július 30-án (magyar idő szerint 31-én) rendezik.

Milyen formátumú a torna?

A mérkőzések formátuma Húsz20-as (bár a játékosok statisztikáiban az itt elért eredmények nem fognak beleszámítani a Húsz20-as eredményekbe, mert az USA (még) nem teljes jogú tagország a Nemzetközi Krikett-tanácsban), a torna formátuma pedig olyan lesz, hogy a hat csapat először egy csoportkört játszik, ahol mindenki mindenkivel egyszer találkozik, majd az első négy jut be a rájátszásba. Itt, ahogy a legtöbb nagy ligában megszokott, az első kettő helyezett egy elődöntőt játszik közvetlenül a döntőbe jutásért, a 3. és 4. egy végselejtezőn vív meg egymással, majd annak a nyertese és az első elődöntő vesztese játssza a második elődöntőt.

Milyen csapatok lesznek?

A Major League Cricket hat csapata a következő: Los Angeles Knight Riders, MI New York, San Francisco Unicorns, Seattle Orcas, Texas Super Kings és Washington Freedom. A későbbi években legalább 10-csapatosra tervezik bővíteni.

Hol rendezik a meccseket? Mindenkinek van saját hazai pályája?

Sajnos Amerikában még nem elég fejlett a krikettinfrastruktúra, nincs minden nagyvárosban rendes krikettstadion. Ezért ebben a szezonban még csak két pályát fognak használni: a Texas állambeli Grand Prairie-i stadiont és az Észak-Karolina állambeli Morrisville-ben található Templom utcai pályát.

Kik játszanak? Jórészt csak (ma még) ismeretlen amerikai játékosok, vagy lesz esetleg egy-egy világszerte ismert név is?

Lesz, nem is egy! Ha az amerikaiak úgy döntenek, hogy komoly bajnokságot akarnak, akkor abba sok pénzt fektetnek be, a sok pénz pedig vonzza a híres játékosokat is. Így ott lesz például (a teljesség igénye nélkül sorolva) Sunil Narine, Kieron Pollard, Aaron Finch, Quinton de Kock, Faf du Plessis és Vanindu Haszaranga is. Amúgy a csapatoknak 16–19 fős kerete lehet, amiből legfeljebb 9 lehet külföldi, egy meccsen pedig a 11 játékos közül legfeljebb 6.

Ha már a sok pénz szóba került: honnan jön az a sok pénz?

A ligát az ACE (American Cricket Enterprises) működteti, és olyan támogatók állnak mögötte, mint például Sameer Mehta és Vijay Srinivasan, a Willow TV alapítói, illetve Satyan Gajwani és Vineet Jain, az indiai Times Grouptól. Több mint 100 millió dollár érkezett a ligához néhány nagyobb befektetőtől is, akik között ott van a Microsoft és az Adobe vezérigazgatója, Satya Nadella és Shantanu Narayen is.

Csupa indiai név. Csak az Amerikában élő indiaiak számára lesz érdekes ez a bajnokság?

Kétségkívül az USA legnagyobb krikettrajongói táborát ma az indiai és a karibi bevándorlók illetve az ő leszármazottaik alkotják, és a csapatok mögött is indiai háttér van: háromnak (Knight Riders, MI és Super Kings) ez már a nevében is látszik, de az Orcas tulajdonosa is ugyanaz, mint az indiai Delhi Capitalsé, a Freedom tulajdonosa egy indiai-amerikai vállalkozó, Sanjay Govil, az Unicornsé pedig Anand Rajaraman és Venky Harinarayan. Mindezek ellenére biztosak lehetünk benne, hogy ha nem is azonnal, de idővel minden amerikai között népszerű lesz az MLC! Azt már most tudjuk, hogy a nyitómeccse az összes jegy elkelt.

Magyarországon hol nézhetjük a meccseket?

Sajnos nem tudunk róla, hogy valahol lehetne őket nézni (és az éjjeli időpont miatt amúgy sem lenne kényelmes). Lesz viszont közvetítés az USA-ban, Kanadában, Indiában, Pakisztánban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, az Egyesült Királyságban és a Karib-térségben is. A Krikettgalaxis igyekszik minden reggel feltenni a friss eredménylapokat.


Alapból nem látható kép
×