Egymást érték a Húsz20-as kupák Máltán

2023. július 16. – Szerző: Krikettgalaxis

Egészen pontosan kettő nemzetközi minitornát rendeztek az elmúlt napokban 3 illetve 5 csapat részvételével. Az elsőt Franciaország, a másodikat Svájc nyerte. Az időpontok annyira összetorlódtak, hogy az első sorozat utolsó kettő és a második sorozat első meccsét egyazon napon tartották.

A máltai Mellieħa látképe (illusztráció)A máltai Mellieħa látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Nem tudjuk, mi járhatott a szervezők fejében, amikor a máltai Marsa városában két olyan kupát rendeztek, amelyeknek két másik máltai város volt a névadója: úgy hívták ugyanis őket, hogy Mdina-kupa és Valletta-kupa. Ez kb. olyan, mintha nálunk Szolnokon rendeznének egy Budapest-kupát és egy Debrecen-kupát. De tudják mit, kedves olvasók? Kívánjuk, hogy bárcsak rendeznének, bizony nem törődnénk a mögöttes logikával!

A Mdina-kupa volt előbb. Itt még csak három ország: a házigazda Málta, valamint Franciaország és Luxemburg versengett egymással: mindenki mindenkivel kétszer játszott. Első ránézésre mindenki legyint, hogy áh, Franciaország két miniállam ellen? Mi értelme van ennek? De bizony ma még van értelme, mert ma még a nagyobb országokban is csak alakulgat az erős krikettmag, így könnyen előfordulhat, hogy a kisebb legyőzi a nagyobbat. Pár év, és ez biztosan meg fog változni... De még nem telt le az a pár év, így meg is történt egyszer, hogy Málta legyőzte a franciákat – igaz, azért végül csak Franciaország nyerte meg a kupát emellett a vereség mellett 3 győzelemmel. A legjobb teljesítményeket is a francia válogatott tagjaitól láthattuk: Gustav McKeon például úgy is eljutott 204 futásig, hogy első meccsén kacsával kezdett, Usman Khan pedig 9 kapuja mellett csak úgy mellékesen még 104 pontot is ütött.

A Valletta-kupán a mezőny kiegészült még Svájccal és Romániával, viszont most már nem kétszer, csak egyszer csapott össze mindenki mindenkivel. Az előző kupán részt vevő három csapat szépen körbeverte egymást, és mindegyikük 4 ponttal zárt, miközben Svájc az összes mérkőzését megnyerve csoportelső lett, Románia pedig mindenkitől kikapott, és pont nélkül az utolsók lettek. Az mentette meg csak keleti szomszédainkat az igazán csúfos kudarctól, hogy a csoportkör még nem a végeredményt jelentette, hanem az utolsó két helyezett még egyszer játszhatott egymással a 4. helyért, és ezúttal sikerült legyőzniük Luxemburgot. Eközben a második és a harmadik helyezett, Franciaország és Málta is vívott egymással egy elődöntőt azért, hogy eldőljön: ki lesz a döntőben Svájc ellenfele. Kisebb-nagyobb meglepetésre Málta megint legyőzte a franciákat, így Svájc–Málta döntőt rendeztek. Itt viszont az eddig hibátlan alpesi ország megtartotta hibátlan mérlegét, és ők nyerték meg a Valletta-kupát.


Alapból nem látható kép
×