Bemutatkozott Kína, Mianmar és Syazrul Idrus

2023. július 26. – Szerző: Krikettgalaxis

A mai napon lejátszotta történetének első férfi NH20-as mérkőzését külön-külön Kína és Mianmar is. Kína katasztrofális vereséget szenvedett, Mianmar közepeset, és láttunk egy világrekordot is: a maláj dobó, Syazrul Idrus 7 kaput szerzett egy NH20-as meccsen.

Részlet a kínai nagy falból (illusztráció)Részlet a kínai nagy falból (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A világ két nagy gazdasági szuperhatalma, az USA és Kína is jól tudja: ahhoz, hogy ne csak gazdaságilag (és katonailag) legyenek szuperhatalmak, a sportban is annak kell lenniük. Nem véletlen, hogy mindkét ország óriási hangsúlyt fektet sportjának fejlesztésére, de míg Kína inkább csak az egyéni sportágakra koncentrál, addig az amerikaiak a csapatsportokra is sokkal jobban.

Ma minden jel arra mutat, hogy a jövőben a világ két legfontosabb csapatsportja a foci és a krikett lesz (még akkor is, ha ez utóbbit Magyarországon jelenleg nehéz elképzelni). Az amerikaiak néhány évtizede ezért látványosan fejlesztik a focijukat, és mára már nagyjából egy szintre kerültek mondjuk Mexikóval, és az elmúlt időszakban a krikettjüket is nagy lépésekkel indították el a fejlődés útján: sorra nőnek ki a földből az új krikettstadionok, idén pedig elindult a Major League Cricket is, a Húsz20-as amerikai krikettbajnokság, ahova külföldi világsztárok sokaságát is sikerült szerződtetni.

Mindeközben Kína jelentős lemaradásban van. Az elmúlt időszakban volt egy próbálkozásuk a kínai foci fellendítésére, ők is jópár világhírű játékost hoztak az ország bajnokságába, de egyelőre az eredmények elmaradtak, és a lelkesedés is csökkent. Kérdés, mi lesz a kínai krikett sorsa? Talán ez a sportág azért lehet valamelyest előnyben a labdarúgással szemben, mert már régóta hagyományos sport Ázsia jó részén, Kínának is több szomszédja van, ahol magas szinten űzik – még ha a politikai viszony nem is feltétlenül túl barátságos ezekkel az országokkal. A Krikettgalaxis mindenesetre úgy gondolja, a következő években nagyot fog fejlődni a kínai krikett.

Ám az biztos, hogy van honnan fölfejlődni, ugyanis jelenleg elég alacsony a színvonal. A női válogatott ugyan már 2018 óta játszik hivatalos NH20-as meccseket, és több győzelmet is arattak már például Hongkong, Japán vagy éppen Malajzia ellen, de a férfiak eddig még nem játszottak hivatalos mérkőzést.

Eddig. Ma ugyanis elkezdődött a 2024-es világbajnokság ázsiai selejtezőjének 1. (B jelű) tornája, ahol 4 másik országgal együtt Kína is szerepel. Első mérkőzésükön azonban a 4 lehetséges ellenfél legnehezebbikét, Malajziát kapták, és súlyosan ki is kaptak. A 11 ütősük közül a legmagasabb pontszámot az egyik nyitó, Vej Kuo-lej érte el, de ez a legmagasabb pontszám is csak 7 volt... 6 játékosuk pedig kacsázott, így összesen 23 ponttal zártak, amit persze Malajzia igen gyorsan lekergetett. Annak ellenére is, hogy a legelső kínai dobásból máris elvesztették az egyik kapujukat.

A 10, Malajzia által szerzett kapuból összesen 7-et (!) vállalt a 32 éves dobó, Syazrul Idrus, aki ezzel világcsúcsot döntött: eddig erre még senki sem volt képes NH20-as mérkőzésen! Pontosabban: a nőknél már igen (a holland Frédérique Overdijk és az argentin Alison Stocks), csak a férfiaknál ő az első.

Talán kevésbé fontos, de a Bhután elleni összecsapáson bemutatkozott a mianmari férfiválogatott is: náluk is csak a nők játszottak eddig (2019 óta 14 meccset). A férfiak bemutatkozása szintén nem sikerült jól, de azért nem olyan nagy vereségbe futottak bele, mint Kína, csak 31 futással kaptak ki.


Alapból nem látható kép
×