Elkezdődött az idei utolsó Hamvak-teszt

2023. július 27. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár a trófea szempontjából nincs tétje, de azért azt eldönti ez a mérkőzés, hogy a sorozat döntetlen lesz vagy Ausztrália nyeri. És azt is, hogy az angolok majd mutogathatnak-e az időjárásra, hogy csak amiatt nem nyertek.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ausztrália 2001-ben nyert utoljára teljes sorozatot Angliában, de ha ezt az egyetlen mérkőzést ma megnyeri, akkor megszakad ez a 22 éves rossz sorozat, ráadásul az angoloknak egy szavuk sem lehet az esőre: akkor ugyanis nem számít, hogy a negyedik tesztet megnyerték volna, ha jobb az időjárás.

Az összecsapást a londoni Ovalban rendezik, ahol úgy néz ki, van egy kis fű a dobósávon, de az egész viszonylag száraz. Bár a gyors dobóknak most is nagy szerepük lehet, de azért az ausztrálok például Cameron Green helyett betettek egy pörgetőt Todd Murphy személyében. A pénzfeldobást ezúttal a vendégek nyerték (ebben a sorozatban először), és a dobást választották. Az ég egy kicsit borult volt és élénk szél fújdogált.

Angliától manapság szokatlan módon mindjárt az első játszma mindjárt egy szűzre sikeredett, de azért nem kellett félteni a Baz-labdistákat (hű, de jó szó lett ez), a következőkben felvették a megszokott tempót. Méghozzá elsőként Ben Duckett, aki 41 ponttal esett ki, de ezt a 41-et ugyanennyi dobásból teljesítette.

Az első játékrész végül olyanra sikerült, mintha egy ENN-meccsen lennénk: 54.4 játszma hosszúságúra sikeredett, Anglia pedig 283 futást szerzett ezalatt. Az elég változó volt, hogy ki mennyire ütött agresszíven: a már említett Ducketten kívül például Harry Brook 91 dobásból ért el 85-öt (csapata legjobbja volt), valamint a sorvégi ütősök közül a 8. és 9. rendű Chris Woakes és Mark Wood is 100-as vagy közel 100-as aránnyal ütve ért el 36 illetve 28 pontot. A 10 kapuból 9-et szereztek a gyors dobók, egyet pedig a pörgető Murphy. El kell mondani még azt is, hogy az elején az ausztrálok a mezőnyben két elkapást is elejtettek, így összességében kijelenthető: Anglia nem volt teljesen a helyzet magaslatán a játékrész végére.

Viszont mivel ilyen gyorsan elfogyott az angol csapat, még bőséggel volt idő, hogy az ausztrálok is üthessenek. Ők viszont a megszokott tesztstílust alkalmazták: még a már kiesett David Warner volt a leggyorsabb a maga 46-os arányával, miközben Khawaja 35-tel lépdel, Labuschagne pedig 9-nél is kisebb aránnyal slattyog!

De így is Ausztrália áll jobban, hiszen hátrányuk a nap végén 222 futás, és még 9 kapujuk megvan. Az angolok amiatt is bajban lehetnek, hogy úgy tűnik, Moeen Ali összeszedett egy komolyabb fajta ágyéksérülést.


Alapból nem látható kép
×