Kihagyták Imrán Hánt a PCB ünnepi videójából

2023. augusztus 16. – Szerző: Krikettgalaxis

Többeknél kiverte a biztosítékot, hogy a Pakisztáni Krikett-tanács (PCB) olyan videóösszeállítást tett közzé egy ünnepi alkalomból, amelyben meg sem jelenik az 1992-es világbajnok csapat kapitánya, nyilvánvalóan politikai okokból. Többek között Vaszím Akram és Urúdzs Mumtáz is kifejezte nemtetszését.

Imrán Hán (illusztráció)Imrán Hán (illusztráció)

A kép szerzője: Chatham House (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Imrán Hán, amikor politikáról van szó, nagyon megosztó személyiség: egyrészt óriási rajongótábora is van az egykori miniszterelnöknek, másrészt igen sokan ellenzik, ellenezték is a tevékenységét. De egy biztos: ha Pakisztán régi krikettsikereit kell feleleveníteni, nehéz elképzelni, hogy ne kerüljön szóba az 1992-es ENN-világbajnokságot megnyerő válogatott csapatkapitánya.

Márpedig ez most megtörtént. A Pakisztáni Krikett-tanács (PCB) augusztus 14., az ország függetlenségnapi ünnepe alkalmából ugyanis közzétett az X közösségi oldalon egy 2 perc 21 másodperces összeállítást, amelyben a 20. század közepétől egészen 2023-ig emlékezetes pillanatokat mutatnak be az ország krikett-történetéből. Megjelenik többek között 11 fénykép is az 1992-es győzelemről, de valahogy a kapitány, a ma ellenzékben politizáló Imrán Hán véletlenül egyiken sem látható. Emlékezetes, bár nem a PCB-vel kapcsolatos eset, hogy Imrán Hánt néhány nappal ezelőtt le is tartóztatták és három év börtönre ítélték korrupciógyanús esetek miatt.

Amikor Vaszím Akram, többek között az 1992-es vb-döntő legjobb játékosának is megválasztott dobó megnézte az ünnepi videót, és feltűnt neki a kapitány hiánya, állítása szerint élete legnagyobb sokkját élte át. Felszólította a tanácsot, hogy a videót töröljék és kérjenek bocsánatot.

Urúdzs Mumtáz, a női válogatott korábbi kapitánya szintén egy méltatlankodó bejegyzést tett közzé az üggyel kapcsolatban. Ő is (és sok egyszerű szurkoló is) kijelentette, hogy Imrán Hán a világ krikettjének egyik legkiemelkedőbb személyisége. Politikáját itt a Krikettgalaxsinál mi nem ismerjük, arról nem nyilatkozunk, de ezzel az utóbbi állítással egyetértünk.


Alapból nem látható kép
×