Franciaország nyerte a női vb-selejtező első európai fordulóját

2023. június 2. – Szerző: Krikettgalaxis

Rajtuk kívül Olaszország jutott még tovább, de ez nem jelenti a világbajnokságra való kijutást: a selejtező ősszel tovább folytatódik magasabb szinten.

Párizsi látkép (illusztráció)Párizsi látkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Hétfőn kezdődött és ma ért véget a 2024-es női Húsz20-as világbajnokság első európai selejtezőköre. A tornán hat csapat vett részt, végül Franciaország és Olaszország örülhetett a továbbjutásnak.

A két továbbjutó a tervek szerint szeptemberben Hollandiával és Skóciával mérkőzik meg egy négyes tornán, onnan pedig az első két helyezett jut be a tízcsapatos világszintű selejtezőkörbe. Hát igen, jelenleg elég bonyolult a selejtezőrendszer a krikettben, de ez azért van, mert a világ országai között rendkívül nagyok a különbségek. Várhatóan rövid időn belül sok válogatott annyit fog fejlődni világszerte, hogy kiegyenlítettebbé válnak az erőviszonyok, és akkor talán nem lesz ilyen bonyolult a rendszer.

Ez a torna mindjárt egy furcsa eredménnyel kezdődött: Jersey 42 futással kidobta az egész olasz csapatot, aztán ezt a 43-as célt már könnyedén lekergette. Aztán az olaszok a későbbiekben mindenki mást legyőztek, így befutottak a második helyre, míg Franciaország és Németország az utolsó meccsen egyfajta döntőt vívott egymással: hiszen aki itt vesztett, az nem juthatott tovább, míg aki nyert, megnyerte a tornát is. Végül a franciák lettek a győztesek.

Törökországnak ez volt az első hivatalos női tornája, amin részt vett, és hát az eredmények is a tapasztalatlanságukat mutatják: mindenkitől kikaptak ugyanis, sőt, nem is kicsit. Kétszer is 10 kapuval (ebből egyszer az amúgy senki mást le nem győző Svédország ellen), máskor pedig 9 kapuval vagy jó sok futással. De ahogy telt a torna, meccsről meccsre érezhetően fejlődött a játékuk, és az is szimpatikus bennük, hogy valóban csupa török származású játékossal állt fel a válogatottjuk, vagyis valóban saját erejükből próbálnak eredményeket elérni, nem importálják a tudást. Ez biztosan lassabban fog eredményre vezetni, de jobb szájízzel.

Két statisztikai érdekesség jegyzendő meg, ami ezen a tornán történt:

  • A Svédország elleni meccsen a 22 éves Chloe Greechan lett a első jersey-i női játékos, aki NH20-as mérkőzésen ötös zsákmányt szerzett.
  • Szintén Jersey-hez kapcsolódik, hogy bár kikaptak Németország ellen, de ezen a mérkőzésen Analise Merritt és Grace Wetherall hetedik kapus társulásként 101 futásig jutott, ami NH20-at tekintve világrekord. (Még a férfiaknál sem volt ilyen!)

Alapból nem látható kép
×