Rásid Hán mégis játszik a BBL-ben?

2023. augusztus 24. – Szerző: Krikettgalaxis

Januárban a világhírű dobó azzal került be a hírekbe, hogy kijelentette: nem szívesen játszana a BBL-ben, mivel az ausztrál válogatott politikai okokból lemondta több, Afganisztán elleni meccsét. Bár a BBL-re nevezett külföldi játékosok listája még nem nyilvános, de úgy tudni, az afgán játékos mégis ott lesz.

Rásid Hán 2018 körül (illusztráció)Rásid Hán 2018 körül (illusztráció)

A kép szerzője: Afghanistan Cricket Board (YouTube), licenc: CC BY 3.0

Bizonyos körökben szokássá vált mostanában az, hogy egyfelől hirdetik, hogy a sportnak ám nincs köze a politikához, másfelől meg közben többek között a sporton keresztül is próbálják zsarolni azokat, akik mondjuk nekik nem tetsző politikát képviselnek. Ebbe a sorba állt be nemrég az Ausztrál Krikettszövetség is: először lemondták az ausztrál válogatott és Afganisztán között tervezett tesztet (ami a történelem során az első lett volna egyébként), majd idén januárban egy három mérkőzésből álló ENN-sorozattól is visszaléptek, mondván: nem tetszenek nekik bizonyos dolgok az afgán belpolitikában. De mégis, mi közük hozzá? – kérdezhetnénk.

Bár Rásid Hán nem ment bele konkrétan politikai fejtegetésekbe, de elképzelhető, hogy neki is ilyen kérdések jártak a fejében, amikor januárban kijelentette: ha Ausztráliának kényelmetlen Afganisztán ellen játszani, akkor ő, mint afgán ember, sem akar nekik azzal kellemetlenséget okozni, hogy megjelenik az ausztrál BBL bajnokságban.

Nem tudjuk, mi áll a háttérben, de azóta úgy tűnik, valami megváltozott. Jövő vasárnap tartják a BBL külföldi játékosokra vonatkozó börzéjét, ahova állítólag Rásid Hán is benevezett. Jövő héten hétfőn, a hivatalos lista megjelenésekor derül majd ki, hogy igaz-e ez a hír, de most valószínűnek tűnik, hogy igen. Rajta kívül egyébként ott lesz még állítólag három honfitársa, Mudzsíb ur-Rahmán, Núr Ahmad és Izhárulhak Navíd is.

Rásid Hán egyébként az Adelaide Strikers játékosa, és 98 kapujával csapatának eddigi legeredményesebb dobója, és a teljes BBL-t tekintve is a 10. helyen áll – de az első a külföldi játékosok közül. Ha valóban meg is jelenik a BBL-ben (és a Strikers a játékosbörzén a megtartása mellett dönt, ami valószínű), akkor is csak várhatóan nagyjából az első hét meccsen lehet ott, mert utána kezdődik a dél-afrikai SA20 bajnokság, és valószínűleg akkor oda fog átmenni.


Alapból nem látható kép
×