Srí Lanka nyerte a megtépázott csapatok csatáját

2023. augusztus 31. – Szerző: Krikettgalaxis

Az Ázsia-kupa második mérkőzésén hazai pályán mutatkozott be a sérülésektől sújtott Srí Lanka az ellen a Banglades ellen, ahonnan szintén volt sérülés miatt hiányzó kulcsjátékos. Az alacsony pontszámú meccsből végül a hazaiak jöttek ki győztesen.

A híres Kilencívű Híd a Srí Lanka-i Badulla körzetben (illusztráció)A híres Kilencívű Híd a Srí Lanka-i Badulla körzetben (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A két nagymacskás csapat: az Oroszlánoknak is becézett Srí Lanka és a Tigriseknek is hívott Banglades találkozójával folytatódott ma az Ázsia-kupa: ez a mérkőzés a kiegyenlítettebbnek tűnő B csoport nyitómeccse volt. A két ország, a két válogatott között általában jó és baráti a viszony, de ennek az összecsapásnak azért igen nagy tétje volt, hiszen a csoportnak csak 3 tagja van, és csak 3 meccset rendeznek benne.

Csakhogy Srí Lanka legjobb játékosai közül többen is sérültek voltak, és Bangladesnek is nélkülöznie kellett a napokban sérültet jelentett Litan Dászt, aki pedig igen jó formában ütött mostanában.

Az előrejelzések valamennyire esős időt valószínűsítettek, de eleinte még szárazság uralkodott, ezért kicsit meglepő volt, hogy Banglades az ütést választotta, hiszen vizes pálya, vizes labda esetén később könnyebb dolguk lehetett volna az ütősöknek. Talán azért döntöttek így, mert arra számítottak: a nemrég befejeződött LPL-ben is sokszor használt pallékeléi pálya talaja, ahol most játszottak, talán könnyen romlani fog az idő előrehaladtával a sok közelmúltbeli használat miatt. És valószínűleg a kedvezőtlen időjáráselőrejelzés (és persze a szokásosnál magasabb jegyárak...) lehetett az oka annak is, hogy nem éppen volt teltház a stadionban.

Banglades csapatában egyébként most játszotta első nemzetközi mérkőzését a 22 éves Tándzsid Hászán, méghozzá nyitó ütősként, de igazán rosszul sikerült a bemutatkozása, hiszen 2 dobás után, 0 ponttal kényszerült búcsúzni. De hamar kiderült, hogy ez nem feltétlenül az ő hibája: a talaj nehéz volt, a Srí Lanka-i dobók pedig még úgy is jól játszottak, hogy a sérültek zöme közülük került ki, így a pályára lépők inkább a második vonalat képviselték. Talán leginkább Mahís Tíksana és Matísa Patirana emelkedett ki közülük: előbbi 2 kaput szerzett a magas rendből, utóbbi pedig 4-et a közepes és az alsó rendből. Az ütősök közül az egyetlen Nádzsmul Hoszen Sánta volt az, aki ráérzett, hogyan kell játszani egy ilyen pályán, így neki 89 pontig sikerült menetelnie, de a többiek között 20 pont volt a legtöbb, amit valaki elért, és volt olyan sorozat, amikor több mint 50 dobáson keresztül egyetlen határ sem született... Az utolsó ütős a 43. játszmában hullott ki, 164-es összpontszámnál. Eső egyébként csak egy nagyon rövid ideig zavarta meg a játékot a 17. játszmában, akkor le is fedték a sávot a ponyvával, de alig veszett el idő.

Egy érdekes ENN-világrekord is született ebben az első félidőben: Srí Lanka 11-edik egymás követő meccsén dobta ki mind a 10 ellenfél ütőst, és ilyenre még soha korábban senki nem volt képes.

A nehéz talaj ellenére a 165-ös cél nem volt túl fenyegető az Oroszlánok számára, de azért a 4. játszma végére, amikorra már két kaput is elvesztettek, mégis kezdhették magukat egy kicsit kényelmetlenül érezni. Szerencséjükre Szadhíra Szamaravikrama, majd a hamarosan bejövő Csarit Aszalanka kihúzta őket a csávából: mindketten az 50 pontot is meghaladták, így még az is belefért, hogy náluk sem volt több ütős, aki akár a 20-at is elérte volna. A kergetés így is sikerült 39 játszma alatt, ami azt jelentette, hogy a Srí Lanka-iak nem csak hogy sorozatban 11-szer dobták ki az ellenfelet, de sorozatban 11-edik (!) ENN-meccsüket nyerték is meg, és náluk korábban erre még soha nem volt példa. Bár azt tegyük hozzá, hogy ezen győzelmek nagy része azon a világbajnoki selejtezőn volt, ahol többnyire a szokásosnál gyengébb ellenfelekkel kerültek össze. Bangladesnek pedig, ha tovább akarnak jutni ebben a kupában, kötelező lesz legközelebb legyőznie Afganisztánt.


Alapból nem látható kép
×