NH20-ban Ausztrália lenullázta Dél-Afrikát

2023. szeptember 4. – Szerző: Krikettgalaxis

Három NH20-as és öt ENN-mérkőzést játszik egymással a világbajnokságra történő felkészülés jegyében a házigazda Dél-Afrika és a vendég Ausztrália. Az NH20-as sorozatnak már a végére értünk: itt az ausztrálok 3–0-ra diadalmaskodtak.

Sydney-i látképSydney-i látkép

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Arról nemrég írtunk, hogy az ausztrálok kerete hogyan alakult erre a turnéra: több nagy név is hiányzik, viszont vannak újoncok – ráadásul mindkét oldalon. Őket viszont nem feltétlenül említettük meg a múltkori írásban: majd most.

Az első meccs még augusztus 30-án volt. Itt máris 6 NH20-as újonc lépett pályára: az ausztráloknál Aaron Hardie, Matthew Short, Spencer Johnson és Tanveer Sangha, míg Dél-Afrikánál végre a nagy reményekkel teli Dewald Brevis, valamint Gerald Coetzee kapott szerepet. Közülük Sangha mutatta a legtöbbet: a fiatal dobó ugyanis négyes zsákmánnyal ritkította meg a dél-afrikai ütősöket, de azért Johnson két kapuja sem volt rossz bemutatkozás. Ez azonban már a második félidőben volt, előtte az elsőben egy hatalmas Mitchell Marsh-bemutatót láttunk később egy kis Tim David-előadással színesítve. Előbbi 49 dobásból 92, utóbbi 28 dobásból 64 futásig menetelt, Ausztrália pedig 226 pontot gyűjtött összesen. A kergetés során Brevis most még nem hozta azt, amit sokan vártak tőle (5 futás után kiesett), és az 50-est elérő Reeza Hendricksen kívül finoman szólva a többiek sem remekeltek, így Dél-Afrika 111 futásos vereséget szenvedett – a valaha volt legnagyobb vereséget Ausztrália ellen férfi NH20-ban.

A második mérkőzés hasonlóan egyoldalú volt, csak most Dél-Afrika ütött először és Ausztrália kergetett. Újoncok ezúttal nem voltak, de a múltkori 6 debütáns közül a két ausztrál dobó kivételével a többi 4 ismét játszott. Brevisnek ma sem ment a játék, és kacsázott, míg társai közül Aiden Markram volt a legjobb, de az 50-esről egy futás híján ő is lemaradt. Az elért 164 pont nem tűnt védhetetlenül rossznak, de azért figyelembe véve, hogy az első mérkőzést is ugyanitt (Durbanben) játszották, és az ellenfél akkor bőven 200 fölé jutott, azért nem lehettek nyugodtak a hazaiak. És Short mindjárt az elején tett is arról, hogy a dél-afrikaiak nyugtalansága csak tovább nőjön: nyitó ütősként 30 dobásból 66 futást gyűjtött, később pedig ismét a sorozat újdonsült kapitánya, Marsh remekelt (39-ből 79), így ez a kergetés is könnyedén ment a vendégeknek: még 31 dobás maradt is a végére.

A legtöbb izgalmat a harmadik találkozó tartogatta, de azért az sem annyira sokat. A legjobban talán Donovan Ferreira és Matthew Breetzke izgulhatott, hiszen nekik ez volt életük első NH20-as meccse: Ferreira például a CPL-ből utazott haza ennek a sorozatnak a kedvéért. A bemutatkozás egyébként Breetzkének rosszul, de Ferreirának annál jobban sikerült: a 25 éves mindenes ezúttal 21 dobásból 48 pontot gyűjtött, amivel csapata legjobbja volt, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hazaiak most már 191-es célt tudjanak felállítani az első félidőben. Az ausztrál Sean Abbott viszont arról tett, hogy 191-nél többet ne: 4 kapujával ugyanis ő volt a legjobb dobó. A kergetés során a múltkori legjobbak, Short és Marsh gyengélkedett, de a csapat erősségét mutatja, hogy helyettük most meg két-három másik ütős remekelt: elsősorban Travis Head, aki 48 dobásból szerzett 91 futást, de jól kiegészítette őt Josh Inglis és Marcus Stoinis is, akik villámgyors 42 és 37 pontjukkal tettek róla, hogy ha nem is annyira gyorsan, mint múltkor, de ezúttal is jóval a vége előtt meglegyen a kergetés. De tettek erről a dél-afrikai mezőnyjátékosok is, akik 4 elkapást ejtettek el a második félidőben...

A sorozat után a két csapat közti férfi NH20-as mérleg még inkább Ausztrália javára billent: most már 25 meccs után 17–8-ra vezetnek.


Alapból nem látható kép
×