Nem volt kérdés: India is továbbjutott az Ázsia-kupában

2023. szeptember 4. – Szerző: Krikettgalaxis

Egészen pontosan: volt kérdés, de nem a továbbjutó kiléte, hanem inkább az, hogy eredménnyel tud-e végződni ez az esővel sújtott összecsapás. Nos: tudott, méghozzá India 10-kapus győzelmével Nepál felett.

A Tádzs Mahal (illusztráció)A Tádzs Mahal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Már előzetesen is sokan felemelték a szavukat az ellen, hogy egy ilyen fontos kriketteseményt, mint az Ázsia-kupa, éppen Srí Lankában rendezzenek a monszunidőszak alatt, amikor szinte garantált az eső. De mint tudjuk, a helyszín csak hosszas huzavona után, nyár elején lett végleges, és eleinte teljes egészében Pakisztán lett volna, csak politikai okok miatt a torna egy része kiszorult onnan, Srí Lanka csak vészmegoldás volt. Hát, ma is láttuk, hogy nem túl jó vészmegoldás.

Már a mérkőzés előtt is szemerkélt az eső, de a kezdésre kisütött a Nap, így nem indultak késéssel az események. Ami a meccs résztvevőit illeti: két érdekesség említendő meg. Az első, hogy Dzsaszprít Bumráh, az indiai dobósztár, aki nemrég tért vissza hosszú sérüléséből, máris kimaradt a csapatból: igaz, ezúttal valamilyen személyes okokból kellett hazautaznia. A folytatásra azonban valószínűleg visszatér még. A másik érdekesség, hogy a mérkőzés felügyelője, Dzsavágal Srínáth most működött közre ENN-meccsen 250. alkalommal: ezt a számot rajta kívül a világon csak három másik felügyelő érte el eddig.

India a dobást választotta, de nem kezdtek túl jól. Mindjárt a 0.6-os és az 1.1-es dobásból is elejtettek egy elkapást (méghozzá az elsőt az első katona, Srejasz Ajjar, a másodikat a rövid fedezet, Virát Kohlí), erre pedig egy kicsit rá is fizettek: a két nyitó ütős ugyanis elég jól teljesített, csak a 10. játszma végén esett ki egyikük (Kusal Bhurtel), sőt, másikuk, Ászif Sekh még 58-ig is eljutott. Azonban amikor felbomlott a nyitó páros, hirtelen nagyon lecsökkent a határesemények száma, és lelassult a pontszerzés. Két kisebb esőszünet is megzavarta a félidőt, de ezek annyira kicsik voltak, hogy amint behozták a ponyvát, és kezdték leteríteni, máris elállt az eső, és vihették is le. Ez inkább vicces volt, mint zavaró, de a 38. játszmában ismét megérkező esőt már senki nem találta mókásnak. Akkor ugyanis egy órányi idő elveszett – igaz, játszmák még nem vesztek el. Az eredmény nagyjából a papírformának megfelelően alakult, bár Nepál 230 pontja talán egy kicsit szebb is annál, mint amit a lelkes szurkolóik előre tippeltek volna.

A szünetben újra megérkezett az eső, de megint hamar elállt, és negyed órányi játékra megint volt lehetőség. De akkor már hosszabb megszakítás jött, majdnem két óra, így most már muszáj volt lecsökkenteni a mérkőzés hosszát. Méghozzá 23 játszmára, az újraszámolt cél pedig 145 lett. Az indiai nyitó ütősök, Rohit Sarmá és Subman Gil azonban a szünet után ugyanolyan könnyedén meneteltek, mint előtte, sőt, hamarosan egyre több hatos is becsúszott a szinte rendszeres négyesek közé, így aztán kényelmesen, majdnem 3 játszmával a vége előtt sikerült is a kergetés.

Pakisztán mellett tehát India lett a másik továbbjutó a csoportból, ahogyan az várható volt. Nepál pont nélkül zárt, de biztos, hogy szurkolóiknak nagy élmény marad ez a torna: sokan sokat vártak rá, hogy kedvenceik végre ilyen nagy csapatokkal játszhassanak ENN-t, mint most, hiszen eddig ilyen még nem volt a történelemben, de ezen az Ázsia-kupán ez is elérkezett. Kalandjuk azonban ma véget ért.


Alapból nem látható kép
×