Srí Lanka győzelmével mélypontra süllyedtek Banglades esélyei az Ázsia-kupán

2023. szeptember 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Az Ázsia-kupa Szupernégyesének második meccsén Srí Lanka kiélezett játék után megszerezte első győzelmét, míg Banglades már másodszor kapott ki: matematikai esélyük még van a döntőbe jutásra, de valós nem sok.

A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Augusztus végén a B csoportban ez a két ország már találkozott egyszer: akkor Srí Lanka örülhetett a végén. Bár legtöbben már a holnapi India–Pakisztán meccs miatt égnek izgalomban, azért a mainak pont ugyanolyan jelentősége van a továbbjutás szempontjából. Sőt, már előre tudni lehetett: ha Srí Lanka ma nyer, akkor az ENN-történet második leghosszabb győzelmi sorozatát éri el, hiszen akkor ezzel együtt 13 győzelmük lesz egymás után.

Banglades a dobást választotta, és a csapatba is betettek egy extra dobót: az inkább ütős jellegű mindenes, Áfif Hoszen helyett ezúttal a balkezes ortodox pörgető Nászum Áhmed játszott. A Srí Lanka-i kapitány, az éppen ma 32. születésnapját ünneplő Daszun Sánaka elmondta: ők úgyis ütéssel szerettek volna kezdeni (mert szerinte később a talaj téríteni fogja a labdákat), így nem bánja, hogy elvesztette a pénzfeldobást.

A szokásos NisszankaKarunáratna nyitó pár ma is összeállt, és bár mindjárt az első játszmában a bíró LKE-vel kiküldte volna Nisszankát, a videóbíró megmentette az ütőst, aki ezek után igaz, hogy lassan, de mégiscsak 40 pontig elmenetelt. Azonban mégsem ő volt a mai legjobb Srí Lanka-i ütős, de még csak nem is a 3. rendű Kuszal Mendisz, aki 50-esig vánszorgott el szintén elég lassan, hanem a 4. rendű Szadhíra Szamaravikrama, aki viszont nemhogy sok, 93 futást szerzett, de majdnem kétszer akkora sebességgel, mint ahogy mondjuk Mendisz haladt, így pályafutása eddigi legtöbb pontját gyűjtötte be ma. Bár a félidő végére, amikor Szamaravikrama volt soron, eléggé befelhősödött, besötétedett, még a világítást is fel kellett kapcsolni, de úgy látszik, ez őt pont nem zavarta, így még külön dicsőség, amit véghez tudott vinni. Végül a csapat 257-en állt meg, ami azért kicsit alatta maradt a becsült jól védhető pontszámnak, de nem sokkal.

Banglades kicsit lassabban játszott, mint ellenfele az első félidőben. Igaz, hogy ahogy a kukacgrafikonon is látszik, körülbelül ugyanolyan ívben haladtak (az elején nagyobb sebesség, a középső játszmákban kisebb, a végére megint nagyobb), de összességében mindig alatta maradtak a Srí Lanka-iak görbéjének, ráadásul az elején több kaput is elvesztettek. A 6. rendű Táohíd Hridaj volt az első, aki igazán hosszabb ideig bírta bent a pályán, ráadásul viszonylag a pontszerzésben is jól haladt, és végül 82-ig jutott el – de aztán a nemrég kisebb ujjsérülést szenvedő dobó, Mahís Tíksana megmutatta, hogy nem súlyos a sérülése, és gyorsan őt is és Tászkin Áhmedet is kiejtette. Mindez a 44. játszmában történt: abban a játszmában, amire nyugodtan mondhatjuk, hogy eldöntötte az egész mérkőzést, mert ezek után 2 megmaradt kapuval 36 dobásból 58 futást szerezni már nem sok esély volt... De a Srí Lanka-i dobók közül nem csak ő emelendő ki, hanem a kapitány, Sánaka is, aki 3 kaput szerzett 3,11-es gazdálkodás mellett, és a még nála is takarékosabb Dunit Vellalagé, aki végigdobta a 10 játszmáját 2,6-os gazdálkodással!

Banglades ezzel a vereségével nagyon nehéz helyzetbe került. Ha tovább akarnak jutni, mindenképpen le kellene győzniük Indiát, de még más eredményeknek is kedvezően kellene alakulnia számukra.


Alapból nem látható kép
×