Már megint! Esőzés a Pakisztán–Indián!

2023. szeptember 10. – Szerző: Krikettgalaxis

El van átkozva az Ázsia-kupa szuperrangadója. A csoportkörben rendezett első mérkőzés eső miatt eredmény nélkül végződött, és a mai, Szupernégyesbeli összecsapást sem tudták végigjátszani. De szerencsére most készültek pótnappal, így tehát holnap folytatás következik!

Eső (illusztráció)Eső (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Nem bolondultak meg a torna szervezői, hogy esős évszakra tették az Ázsia-kupát, mindössze annyi történt, hogy az eredeti házigazdát, az ilyenkor szárazabb időjárású Pakisztánt az indiaiak egyszerűen nem fogadták el helyszínül – és hát nekik akkora hatalmuk van a krikettben, hogy ki tudták kényszeríteni, hogy semleges pályán legyenek ezek a meccsek. De sajnos jobb időjárású semleges pályát, ami mindenkinek megfelelt volna, már nem tudtak időben keríteni, így esett a választás a monszunnal sújtott Srí Lankára, azon belül is Kolambára.

De egyelőre a mai mérkőzés kezdetekor száraz és napos idő volt, bár a későbbre vonatkozó előrejelzések már nem ígértek ilyen szépségeket. Pakisztán változatlan összeállításban lépett pályára múltkorhoz képest, Indiában viszont egyrészt Srejasz Ajjar hátában görcsös fájdalmak jelentkeztek, ezért K. L. Ráhul került be helyette a csapatba, másrészt visszatért az együtteshez a nemrég személyes okokból hazautazott Dzsaszprít Bumráh is. Közben kiderült egyébként, mik ezek a személyes okok, és szerencsére igen örömteliek: megszületett ugyanis a dobó első gyermeke, egy fiú! A keretbe visszakerülő játékos egyébként ezúttal Mohammad Samít szorította ki.

Sajnos azonban a semleges pálya megtette a hatását a nézőszámra is: nem tudjuk a pontos adatokat, de ránézésre igen messze voltunk a teltháztól, amit pedig egy ilyen rangadó megérdemelt volna. Na talán majd ha a döntő esetleg ugyanez a párosítás lesz!

Az ütésre kényszerülő India két nyitója Rohit Sarmá és Subman Gil volt, és nem is kezdtek rosszul. Azonban már a 3. játszmában szemerkélni kezdett az eső, ami nem sok jót ígért... A pakisztáni nyitó dobó, Sahín Afrídí, akitől mostanában mindig a legtöbbet várják, ezúttal eredménytelen és pazarló is volt – talán nagyon jól felkészültek belőle az indiaiak? Ráadásul egy elkapási kísérlet során a mezőnyben a bal mutatóujja is kicsit megsérült, ezért egy időre még a pályát is elhagyta. De a többi dobó sem muzsikált jól, így előbb Gil, aztán Sarmá is elérte a maga ötvenesét – igaz, nem sokkal ezek után mindketten ki is estek. Sarmát Sádáb Hán, majd Gilt az időközben visszatérő Afrídí ejtette ki. A következő két ütős, Virát Kohlí és Ráhul már látványosabban lassabban haladt, mint a nyitók, de nem sokáig: a 25. játszmában, nagyjából 16:50 körül nagyobb eső érkezett, sőt, valódi felhőszakadás!

A pályamunkások igyekeztek behozni a hatalmas ponyvákat, de nehéz dolguk volt, mert nagyon gyorsan kezdett ömleni az eső. Ritkán látható módon egy játékos, jelesül Fáhar Zamán is beállt nekik segítni: szép volt tőle!

Úgy lehetett tudni (bár szabály nem írta elő), hogy ha a mai napon még megjavul az időjárás, és lesz idő akár egy rövidített, de eredménnyel végződő meccs végigjátszására, akkor amellett fognak dönteni, ahelyett, hogy a holnapra kijelölt pótnapot vennék igénybe teljes mérkőzés lejátszására. De ha olyan sok idő veszik el ma, hogy már 20 játszmás második félidőre sem lenne elég, akkor viszont holnap jön a folytatás, és 50–50 tervezett játszmával. Végül, ahogy az gyakran lenni szokott, az eső hol elállt, hol eleredt, és mire tartósabban is befejezte volna, elég sok idő elveszett, a pálya bizonyos részei pedig még túl vizesek voltak ahhoz, hogy normálisan lehessen játszani... így hát hosszú várakozás után, nagyjából 20:40-kor kimondták: ma már nem folytatják, csak holnap.

Vannak, akik szerint jó ötlet volt tartaléknapot bevezetni erre a mérkőzésre, mások viszont méltatlankodnak, hogy miért kivételeznek a pakisztániakkal és az indiaiakkal, hiszen más meccsekre nem szokás pótnapot adni. De az érdeklődés olyan nagy, hogy valószínűleg túl sok reklámbevételtől esnének el a közvetítők, ha nem játszanák végig...


Alapból nem látható kép
×