Újabb rekordok dőltek meg, ahogy India bejutott az Ázsia-kupa döntőjébe

2023. szeptember 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem semmi volt a mai mérkőzés sem az Ázsia-kupán, ezúttal India és Srí Lanka között. Rohit Sarmá elérte a 10 000 ENN-futást, méghozzá a 2. leggyorsabban a világon; először történt meg, hogy India mind a 10 ütőse pörgető dobó áldozata lett; Srí Lanka sorozatban 14. ENN-mérkőzésén ejtette ki az ellenfél összes ütősét. Dunit Vellalagé is extrát alkotott, még ha rekordokat nem is ért el.

A maiszúri maharadzsák híres palotája (illusztráció)A maiszúri maharadzsák híres palotája (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ugyanabban a stadionban, de másik sávon játszották a mai meccset, mint a tegnapit. Méghozzá egy fűmentes, szárazabb sávon, amiről már előre látszott, hogy pörgetőbarátabb: ennek megfelelően India változtatott is az összeállításán, és Sárdul Thákur, a gyors dobó helyett Aksar Patelt, a balkezes ortodox pörgetőt tették be a csapatba. Srí Lanka ugyanolyan összeállításban érkezett, mint legutóbbi meccsükön.

India az ütést választotta, és a két nyitósuk, Rohit Sarmá és Subman Gil szépen menetelt is: eleinte úgy látszott, akár a tegnapihoz hasonló pontszám is benne lehet a pakliban. Sarmá a 6.5-ös dobásból éppen egy szép, nem csak véletlenül sikerült hatossal szerezte meg pályafutása tízezredik ENN-futását, méghozzá 241. lejátszott játékrészében: ennél kevesebb alatt (205 játékrész) mindössze egyetlen játékos volt képes ugyanerre – nem más, mint Sarmá jelenlegi csapattársa, Virát Kohlí. Azonban hiába ért el ma 50-est, nem sokkal utána egy balkezes pörgető dobó, Dunit Vellalagé áldozatává vált: pont akkor, amikor ENN-pályafutása 11 111-edik dobásával nézett szembe! Ez valamiféle Szupernelson lehet talán? Ráadásul Vellalagének ő már a mai harmadik kapuja volt: korábban már Gilt és Kohlít is kiejtette, később pedig Kannaur Lokes Ráhul és Hárdik Pándjá kapuját is megszerezte! Mindezt úgy, hogy 10 játszmája alatt mindössze 40 futást tudtak ellene begyűjteni. Az meg már csak egy kis plusz, hogy még két elkapást is bemutatott. Rajta kívül a jobbkezes pörgető, Csarit Aszalanka négy közepes és alsóbb rendű ütőst ejtett ki (2,00-s gazdálkodással!), és még Mahís Tíksana is szerzett egy kaput, vagyis mind a tíz indiai ütős pörgetésből esett ki. Ilyen még soha nem történt a több mint 1000 ENN-mérkőzésük alatt! Ráadásul Srí Lankának ez volt sorozatban a 14. meccse, amikor sikerült az összes ütőst kiejteniük – ezúttal úgy, hogy a második félidei elérendő céljuk nem több mint 214 pont volt.

Csakhogy ha Srí Lanka lassú dobóinak kedvezett a talaj, akkor biztosak lehettünk benne, hogy Indiáéinak is fog, tehát könnyű kergetésre senki nem számíthatott! Ennek ellenére India csak-csak gyors dobókkal kezdett, és a csapat erejét mutatta meg azzal, hogy az első három Srí Lanka-i ütőst ezek a gyors dobók ejtették ki. Ezek után azonban beindult a várt pörgetőroham, és valóban a várt eredménnyel: a kínai stílusban dobó Kuldíp Jádav 4, míg a balkezes ujjas pörgető Ravindra Dzsadedzsá két kaput szerzett. (Jádav ezzel egyébként elérte a 150-es határt.) És ha hiszi az olvasó, ha nem, a Srí Lanka-iak legeredményesebb ütőse a 8. rendben bejövő, 42-neskiig jutó Dunit Vellalagé lett, akit annak ellenére is megválasztottak a mérkőzés legjobb játékosának, hogy a vesztes csapatban szerepelt. Merthogy Srí Lanka lett a vesztes: 172 futás után elfogyott a csapatuk.

Srí Lanka 13 mérkőzés óta tartó győzelmi sorozata tehát ma megszakadt. Győzelmével India már biztosan ott lesz a döntőben, míg Banglades már biztosan nem. Srí Lanka és Pakisztán még játszik egymással egyet, és aki ott nyer, az lesz India ellenfele a legvégén.


Alapból nem látható kép
×