Skócia és Hollandia képviseli Európát a női vb-selejtező utolsó körében

2023. szeptember 12. (utolsó módosítás: 2023. szeptember 13. 07:53) – Szerző: Krikettgalaxis

Illetve még Írország is, csak ők nem selejtezőtornáról jutottak be. Skócia és Hollandia viszont igen: méghozzá a ma befejeződött második körös selejtezőből.

Jellegzetes skót táj (An t-Eilean Sgitheanach) (illusztráció)Jellegzetes skót táj (An t-Eilean Sgitheanach) (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A 2024-es női világbajnokságra (egyébként nem példa nélküli módon) elég bonyolult a selejtezőrendszer. Vannak csapatok, amelyek korábbi eredményeik alapján automatikusan kijutnak a vébére, de a többségüknek selejteznie kell. A végső fordulóban majd a világ különböző régióiban lezajlott tornák továbbjutói mérkőznek meg, ehhez tehát nagyjából földrészenként külön előselejtezőket kell rendezni. Ez némelyik térségben csak egy fordulóból áll ugyan, de például Európában kettőből: az első még nyár elején fejeződött be, méghozzá úgy, hogy Franciaország és Olaszország jutott belőle tovább a második körbe. Abba a második körbe, ami pedig most ért véget.

Skócia és Hollandia, a két papíron erősebb csapat, aki most csatlakozott az első körből továbbjutókhoz, viszont nem csak papíron volt erősebb, mint kiderült, hanem a pályán is. A Spanyolországban rendezett tornán, ahol mindenki mindenkivel kétszer játszott, az olaszok és a franciák mindannyiszor kikaptak a skótoktól és a hollandoktól. Egymás közötti két meccsüket az olaszok nyerték, míg a két nagy csatájából egyszer az egyik, egyszer a másik került ki győztesen, így tehát azonos pontszámmal végeztek. A végén Skóciának lett magasabb a nettó futási aránya, így az első helyet ők szerezték meg, de a továbbjutás szempontjából ez nem számított semmit, mert az első két helyezett is továbbjutott. Méghozzá, ahogy az elején említettük, a világszintű selejtezőbe, ahol összesen majd 10 csapat fog versengeni a két kijutó hely valamelyikéért. Ezt a tornát várhatóan valamikor 2024 elején rendezik majd, de még sem az időpontot, sem a helyszínt nem lehet tudni.

A mostani selejtezőn nagyon kiemelkedő egyéni teljesítményt nem láttunk. Azért szép eredményt többen is elértek – közülük kettőt emelnénk most ki: a 22 éves holland Iris Zwilling 102 futásával és 10 kapujával az 5. és a 2. helyet szerezte meg az ütősök és a dobók összesített ranglistáján, de nem sokkal maradt le tőle a skótoknál játszó 18 éves Darcey Carter sem, aki 88 futást és 10 kaput gyűjtött.


Alapból nem látható kép
×