Női ENN: Dél-Afrika visszavágott Pakisztánnak a Húsz20-as sorozatért

2023. szeptember 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Valamivel több mint egy hete a pakisztáni nők első teljes sorozatgyőzelmüket aratták Dél-Afrika ellen egy NH20-as sorozatban. Ezek után egy hárommeccses ENN-sorozatra is sor került: ezt már a dél-afrikaiak nyerték, igaz, csak 2–1-re, így a visszavágás mégsem volt 100%-os.

Fokváros látképe (illusztráció)Fokváros látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Pakisztán és Dél-Afrika az utóbbi időkben többször is találkozott egymással női ENN-ben, de az utolsó pakisztáni győzelem már igen régen volt, 2019 májusában, alig valamivel a Krikettgalaxis megalapítása előtt. A mostani, Pakisztánban rendezett sorozat első két meccsét is a vendégek nyerték, de ma, a harmadik összecsapáson a hazaiak szépítettek.

Az első mérkőzés nem a csapatmunkáról, hanem néhány dél-afrikai játékos kiemelkedő egyéni teljesítményéről marad emlékezetes. Az első félidőben ugyanis a 4. és az 5. rendű ütős, Suné Luus és Marizanne Kapp is százast ért el, miközben a többiek mind 30 alatt maradtak. Luusnak egyébként ez volt első ENN-százasa, Kappnak viszont már a második – az elsőt több mint 10 éve szerezte, és éppen szintén Pakisztán ellen. De azt hozzá kell tenni: Luusnak egyszer nagy szerencséje volt, mert amikor még csak 23-on állt, a rövid fedezet, Nidá Dár elejtett ellene egy elkapást. A második félidőben pedig az afrikai dobók remekeltek, például Nadine de Klerk és Nonkululeko Mlaba is 3–3 kaput gyűjtött, a pakisztáni ütősök közül pedig senki sem jutott el 50 pontig. Az ENN-újonc Sávál Zulfikár bemutatkozása sem sikerült jól, csak 7 futást szerzett, és a következő meccseken már nem is játszott többet.

A második találkozó szintén elég sima vendéggyőzelmet hozott. Ezúttal ők kezdtek dobással, és Nadine de Klerk újból parádézott: most négy ütőst ejtett ki, közülük három ráadásul épp a három legmagasabb rendű volt. Igaz, hogy most Álija Ríáz és Fátimá Szaná is átlépte az 50 pontot, de a többiek a nyomukban sem kullogtak, így csak 169-es célt tudtak felállítani. És az is igaz, hogy most meg a dél-afrikai ütősök közül nem villogott senki sem különösképpen, de azért mindannyian kétszámjegyű eredményt tudtak felmutatni, így a kergetés elég gyorsan, 34 játszma alatt sikerült.

A sorozatot tehát Dél-Afrika már ekkor megnyerte, de nem mondhatni, hogy a mai, harmadik összecsapásra tartalékosan vagy kísérletezve álltak volna ki: most is erős összeállításban küldték pályára a csapatot. Már csak azért is, mert ez nem egy sima tét nélküli sorozat, hiszen része a 2022–2025-ös ICC-bajnokságnak is, ami egyúttal világbajnoki selejtezőként is szolgál. Az erős összeállítás ellenére azonban egész máshogy alakultak az események, mint korábban. A pakisztáni dobók gyorsan végigszántottak az egész ütősrenden: mindössze 185 futást engedélyezve nekik. Hat dobó volt, aki legalább 5 játszmát végigdobott, és mindegyikük 1 vagy 2 kaput szerzett, sem többet, sem kevesebbet – köztük a sorozat második újonc játékosa, Vahída Ahtar is begyűjtött egyet. A legeredményesebb dél-afrikai ütős egyébként nem volt más, mint a korábbi meccsek legeredményesebb dobója, Nadine de Klerk, aki ezúttal 60 futást szerzett: nem csoda, hogy végül őt választották meg az egész sorozat legjobbjának. A kergetés során két pakisztáni is volt, aki elérte ezt a 60-at: Szidrá Amín és Biszmáh Márúf, és még maga De Klerk is csak egy dobott kapuval és egy elkapással tudta őket megritkítani.

Ezzel a három mérkőzéssel együtt a két csapat női ENN-örökmérlege immáron a következőképpen néz ki: 28 mérkőzésből 21 dél-afrikai és 5 pakisztáni győzelem, valamint 1–1 holtverseny és eredmény nélkül véget ért találkozó.


Alapból nem látható kép
×