Dél-Afrika megfordította és megnyerte a sorozatot Ausztrália ellen

2023. szeptember 17. – Szerző: Krikettgalaxis

A világbajnokságra történő felkészülés jegyében a Húsz20-as sorozat után öt ENN-t is játszott egymással Dél-Afrika és a vendég Ausztrália. Az első kettőt az ausztrálok nyerték, de utána magukra találtak a hazaiak, és 3–2-re behúzták a teljes sorozatot.

Fokváros látképeFokváros látképe

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az első mérkőzésen az ausztrál Marnus Labuschagne csattanós választ adott annak a válogatóbizottságnak, amelyik úgy döntött, nem hívja őt be az októberben kezdődő világbajnokságra: az ő 80 futásának köszönhetően ugyanis, bár rosszul indult az ausztrálok számára a nem túl magas, 223-as cél lekergetése, de végül mondhatjuk, hogy könnyedén teljesítették. De hogyan is jött össze ez a 223-as cél dél-afrikai részről? Úgy, hogy Temba Bavuma kapitány volt az egyetlen értékelhető ütős az egész csapatból... Ő ugyanis nyitóként kezdve végigvitte az ütőt, és bár mind a 10 kaput elvesztette a válogatott, ő 114-neskivel zárt, így csapata összpontszámának bőven több mint felét egyedül szerezte, sőt, az extrák figyelembe vétele nélkül még 56%-nál is többet. De térjünk egy kicsit vissza Labuschagne-re: ő ugyanis most sem volt a kezdőcsapatban, csak azért jöhetett be végleges csereként, mert a kergetés 6. játszmájában Cameron Greent egy Rabada-féle felpattanó labda eltalálta a sisakján, és agyrázkódásgyanús sérülést szenvedett. Amikor Labuschagne beszállt, Ausztrália már 72/5-ön állt, sőt, hamarosan 113/7-ig süllyedtek, és már nagyon úgy tűnt, a hazaiak behúzzák a győzelmet, végül Labuschagne és Ashton Agar párosa besegítette őket a célba.

A második találkozó még inkább Labuschagne-ről szólt. Bár eleinte úgy tűnt, David Warnerről fog, aki rögtön nyitóként 106 futásig jutott, meg esetleg Travis Headről, aki Warner nyitótársaként 64-ig, de aztán a 4. rendben bejövő Labuschagne túlszárnyalta őket is, és meg sem állt 124-ig. Akkor viszont jött Tabraiz Shamsi, aki messze a legjobb dél-afrikai dobó volt ezen a napon, és kiejtette – csak úgy, mint két másik magas rendű ütőst és később egy alacsonyabb rendűt is. Az ausztrálok összesen igen magas, 392-es pontszámot építettek fel, ami történetük harmadik legmagasabb pontszáma lett: így aztán fel volt adva a lecke az afrikaiak számára... Azonban ők sem indultak rosszul, és mindkét nyitójuk, Quinton de Kock és Bavuma majdnem 50-ig eljutott, de kevéssel előtte végül búcsúzni kényszerültek. Aztán pedig volt még két ütős, aki ugyanilyen szerencsétlenül járt, hogy éppen az 50-ese előtt búcsúztatták: Heinrich Klaasan és David Miller is éppen 49-cel esett ki... a kergetés így nem sikerült, a vendégek 123 futással nyertek. Az ausztrál dobók közül most Adam Zampa volt a legjobb, aki négyes zsákmányig jutott. Warner eredményéről egyébként még meg kell említenünk valamit: neki ez volt az 5. százasa Dél-Afrika ellen, amivel ebben a mutatóban utolérte a csúcstartó Szacsin Tendulkart, sőt, egy másik mutatóban meg is előzte: jelesül abban, hogy a három nemzetközi formátumban összesen ez volt a 46. százasa nyitó ütősként. Most már ezt a ranglistát Warner egyedül vezeti.

A harmadik meccs a korábbiakkal ellentétben dél-afrikai győzelmet hozott. Már igen régen, kb. 20 mérkőzéssel ezelőtt fordult elő utoljára, hogy egy dél-afrikai nyitóütős-pár legalább 100 pontot összehozzon, de ma végre ez is megtörtént: Quinton de Kock 82, míg Temba Bevuma 57 futást szerzett, párjuk pedig egészen 146 pontig menetelt. Ám mégsem ők voltak a legeredményesebbek, hanem a 4. rendű ütős, Aiden Markram, aki élete második ENN-százasát begyűjtve ma 102-t tett hozzá a csapat pontszámához, ami végül 338 lett: ez az eddigi negyedik legmagasabbjuk Ausztrália ellen. A vendégeknél egyébként most debütált ENN-ben Tanveer Sahgha, az indiai származású pörgető, aki egyébként Bavuma kapuját szerezte, de azon kívül különösebb extrát nem nyújtott. A második félidőben a nyitók az ausztráloknál is nagyon jól kezdtek, elsősorban David Warner, de őt 78 pont után kifutották. Head és Mitchell Marsh társulása 140 pontig még elvezette a csapatot, de ekkor a dobók rombolásba kezdtek, és összeomlasztották a teljes maradék ütősrendet úgy, hogy azok mindössze 87-et tudtak már csak összeszedni ezek után. Különösen feltűnő az eredménylapon Keshav Maharaj 3,7-es gazdálkodása, amit ráadásul úgy ért el, hogy mind a 10 játszmáját végigdobta.

A negyedik mérkőzés igen különlegesre sikerült. Volt ugyanis egy ütős, Heinrich Klaasen, aki az előző meccsen kacsázott, de megmaradt iránta a bizalom, és ezt igencsak meghálálta: ez alkalommal ugyanis 83 dobásból 174 futást (!) teljesített. Ez pedig egy nagyon különleges rekordot is jelentett: az eddigi 4646 darab férfi ENN-meccsen ő lett az első ütős, aki legalább 25 játszma letelte után bejőve ilyen sok pontot ért el. És bár egyéni rekord volt már magasabb ezen a centurioni pályán, de csapatrekord még nem: Dél-Afrika ugyanis 416 pontig tudott eljutni. Ez egyúttal a második legmagasabb pontszámuk is lett Ausztrália ellen. De megdőlt két társulásrekord is: Klaasen és ötödik kapus párja, David Miller ugyanis 173 pontot gyűjtött az utolsó 10 játszmában, ami ENN-rekord, és összesített 222 pontjukat 14,47-es játszmánkénti aránnyal ütötték, ami az akárhányadik kapus, legalább 200 pontot elért társulások között a valaha volt legmagasabb arány. Ezek után azt, hogy az ausztráloknál Alex Carey 99 futást szerzett, már szinte észre sem lehetett venni. Azon pedig talán senki sem csodálkozik, hogy az eredmény nagyarányú dél-afrikai győzelem lett: egészen pontosan 164 futásos.

Az ötödik viadal előtt tehát 2–2-re állt a sorozat, így ennek a találkozónak különös tétje volt. Ráadásul ma búcsúzott a hazai közönségtől (legalábbis ENN formátumban) Quinton de Kock, akiről már korábban tudni lehetett, hogy a világbajnokság után visszavonul az ENN-től, hogy jobban tudjon a Húsz20-as ligákra koncentrálni. Hogy szép legyen a búcsúja, arról ő maga kevésbé tett, hiszen 27 futással kiesett, de kisegítette őt Markram, aki 93 pontot gyűjtött, illetve például Marco Jansen, aki az első félidőben 23 dobásból 47 futást kaszált be, a másodikban pedig élete első ötös zsákmányát gyűjtötte be: mindkét mutatóban eddigi pályafutása legjobb számait mutatta be ma. Az ausztáloknál csak Mitchell Marsh remekelt, méghozzá a nyitó ütős pozíciójában: ő 56 dobásból 71 pontot szerzett, de ez is kevés volt, és csapata a harmadik vereségét szenvedte el sorozatban, ráadásul mindhármat 100-nál több futásos különbséggel. Nem jó előjelek az amúgy világelső ausztrál válogatott számára a világbajnokság előtt... Dél-Afrikának viszont tökéletes napja volt, már ami a sportot illeti: a mai sorozatgyőzelem mellett a rögbivilágbajnokságon is nyert a csapatuk, méghozzá nem is kicsit: 76–0 arányban mosták le Romániát.

A sorozat legjobb játékosának egyébként Aiden Markramot választották meg, aki összesítve 225 futással gazdagította csapatát. A két együttes közti férfi ENN-örökmérleg pedig még egy kicsit jobban elbillent Dél-Afrika irányába: 108 meccsből egy eredmény nélkül végződött, 3 holtverseny lett, most már 54-et nyert Dél-Afrika és 50-et Ausztrália.


Alapból nem látható kép
×