Véget ért a CPL csoportköre

2023. szeptember 18. – Szerző: Krikettgalaxis

Bajnokesélyeshez méltó játékkal zárta a csoportkört a Guyana Amazon Warriors: ütőseik valódi tűzijátékot bemutatva 226-ig repítették a csapatot, amiről aztán a Barbados Royals igencsak lemaradt. A rózsaszínek nem is jutottak be a rájátszásba, igaz, még ha győztek volna, akkor sem lett volna sok esélyük rá.

A guyanai Kaieteur-vízesés (illusztráció)A guyanai Kaieteur-vízesés (illusztráció)

A kép szerzője: Bill Cameron (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

A már biztosan csoportelső és a már szinte biztosan az idénytől búcsúzó csapat találkozójával zárult a 2023-as Caribbean Premier League alapszakasza, és az eredmény pont a papírformának megfelelően alakult.

A pénzfeldobást megnyerő és a későbbi harmatban reménykedve a dobást választó Royalsnál ezúttal kikerült a csapatból Kyle Mayers és Roelof van der Merwe, bekerült viszont a 20 éves Rivaldo Clarke és a tapasztaltabb Akeem Jordan. A hazaiaknál kísérletezőbb összeállítást is megengedhettek maguknak két CPL-újonccal, Kevlon Andersonnal és Shamar Josephfel. De kísérletezés ide vagy oda, a magas rendű ütőseik most is a szokásosak voltak.

Ám ezek a magas rendű ütősök nem mindannyian jeleskedtek annyira, mint szoktak. Szaím Ajúb, aki az egész CPL futásranglistáját vezette, csak 16 ponttal gyarapította ma a vagyonát, és a második rendű Odean Smith is kiesett 21 futás után (ráadásul őt egyszer korábban is kidobták – egy túllépéses rossz labdából, így megmenekült). Csakhogy ott volt még Shai Hope: ő viszont 44 dobás alatt 9 négyest és 8 hatost bemutatva elérte 106 pontig repült, és bőven, egészen pontosan 50-nel megelőzte Ajúbot az összesített listán. A legkiemelkedőbb játszmája a 16. volt, amikor szegény Rahkeem Cornwallt a következő mintával sorozta meg: 4–6–6–6–4–6. Így aztán a 100 pontot nem több mint 41 dobásból sikerült begyűjtenie, ami a CPL történetének második leggyorsabb százasa lett. A csapat pedig úgy is eljutott a végére története legmagasabb pontszámáig, 226-ig, hogy az utolsó játszmában a Royals egy csapat-mesterhármast mutatott be: azaz három kaput szereztek egymás után, csak mivel ebből kettő is kifutás volt, ezért nem mondhatjuk, hogy maga a dobó (Obed McCoy) ért el mesterhármast. A félidőből kiemelendő még az újonc Anderson teljesítménye, aki majdnem egy 50-esig jutott el.

Aztán ahogy az első félidőben az ütőseik egy része, úgy a másodikban némelyik dobójuk is villogott a guyanaiaknak. Dwaine Pretorius például (igaz, csak 2 játszmában) 2,5-ös gazdálkodással dobott, de Gudakesh Motie sem volt sokkal rosszabb, aki végigdobta a 4 játszmáját, és szintén 3 alatt maradt a gazdálkodása (főként azért, mert dobott egy szüzet is). Aztán ott volt még Imran Tahir, aki gyorsan végigszántott a közepes renden, hármukat is kiejtve. Egyszóval: nem csoda, hogy a kergetés sikertelen maradt, még annak ellenére is, hogy Rivaldo Clarke egy szép kis 50-essel vigasztalta a csapatát. A győzteseknél egy kis aggodalomra adhatott viszont okot, hogy a félidő vége felé kapusuk, Ázam Hán valamilyen (remélhetőleg kisebb) sérülés miatt elhagyta a pályát (helyére Anderson állt be a kapu mögé).

A GAW tehát az egész szezonban igen meggyőző játékkal megérdemelten nyerte meg a csoportkört, és elmondhatják: talán idén végre sikerül a bajnoki cím, amihez eddig is nagyon sokszor nagyon közel jártak, de mindig lemaradtak róla. A Royals viszont borzalmas idényt zárt, jópár nagy vereséggel, amiknek köszönhetően nettó futási arányuk még az utolsó helyen végző Saint Kittsénél is rosszabb lett.

A CPL-ben most egy kis szünet jön, aztán kezdődik a rájátszás: először kedden este (magyar idő szerint már szerdán) a Saint Lucia és a Jamaica találkozik a végselejtezőben, aztán egy nappal később a Guyana és a Trinidad az első elődöntőben.


Alapból nem látható kép
×