Teszt-vb-döntő: a 2. nap is Ausztráliáé

2023. június 8. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár ma az ausztrálok csak 147 futást szereztek és 7 kaput vesztettek, míg India 151 futást szerzett és 5 kaput vesztett, mégis azt mondhatjuk, hogy Ausztrália esélyei csak nőttek ma.

Sydney-i látkép (illusztráció)Sydney-i látkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A nap elején úgy tűnt, India gyorsan visszahozza a reményeket. 15 játszmára sem volt szükség, hogy 3 ausztrál ütőst is kiejtsenek, köztük az eddig kiváló Headet és a ma korán százasát beteljesítő Smitht, de aztán Ausztrália csak-csak felkúszott 469 pontra az első játékrész végére. Az ebben a napsütéses időben gyorsan kiszáradó és megkeményedő talaj nagyon furcsán viselkedett, a labdák változó magasságba pattantak, így sejthető volt, hogy ez a pontszám igen nagy teljesítményt rejt és igen nagy kihívást tartogat az ellenfél számára. Az indiai dobóknak viszont az is nehézséget okozott, hogy ez a pálya összességében valamivel pattanósabb volt, mint amit otthon megszoktak, ezért valamivel hosszabban kellett volna rajta dobniuk, mint amit Indiában jótávosként megszoktak, és ez sokszor nem igazán sikerült nekik.

Az imént említett kihívás nagysága (ami persze nem csak a talajnak, de az ausztrál dobók érdemeinek is köszönhető) pedig valóban megmutatkozott. Sem a kapitány Rohit Sarmá, sem a most befejeződött IPL-szezon legjobb ütőse, Subman Gil, sem a legnagyobb indiai sztár, Virát Kohlí nem jutott 15 pont fölé, mire kiesett, sőt, a harmadik rendben belépő Csetesvár Pudzsárá is 14 futással esett ki. Aztán amikor az ötödik kapus társulás, Raháne és Dzsadedzsá éppen megszilárdítani látszott a helyzetet egy 71-futásos együttműködést összehozva, jött Lyon, és a játékrészben első pörgető dobóként kaput szerezve véget vetett Dzsadedzsá menetelésének. (Az ausztráloknál egyébként nem játszott a sérüléséből nemrég még úgy tűnt, hogy teljesen felépült Hazlewood.)

Tegyük hozzá: a Dukes labdákra, amivel most is játszanak, az angol pályákon az elmúlt években is jellemző volt, hogy sokkal könnyebb volt őket megjátszaniuk az ütősöknek, amikor már elhasználódtak egy kicsit: az 5. és 6. számú ütősök például észrevehetően magasabb átlagot produkáltak, mint az 1–4. rendbeliek, és amint látható, nem volt ez másképp most sem.

A nap végén az állás: Ausztrália 318 futással vezet, Indiának pedig 5 kapuja van még a saját első játékrészükben.


Alapból nem látható kép
×