Olimpia: karnyújtásnyira az áttörés!

2023. október 13. – Szerző: Krikettgalaxis

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) előzetesen jóváhagyta a 2028-as Los Angeles-i olimpia szervezőinek javaslatát, mely szerint a rendezvény programjába 128 év után újra bekerülhet a krikett! De ez a döntés még mindig nem végleges, a holnap kezdődő háromnapos ülésen még meg is kell azt szavazni.

Az olimpiák jelképe (illusztráció)Az olimpiák jelképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Amint arról 4 nappal ezelőtt beszámoltunk, a 2028-as játékok szervezői öt új sportágat javasoltak felvenni az olimpia programjába, köztük a krikettet is. Ma megszületett a NOB döntése, hogy ezt a javaslatot elfogadják, ám ez csak akkor válik hivatalossá, ha tényleg meg is szavazzák a holnap kezdődő mumbai gyűlésükön.

Az egyik utolsó akadály a krikett előtt az volt, hogy az Indiai Krikett-tanács (BCCI) sokáig vonakodott elfogadni az Indiai Nemzeti Doppingellenes Ügynökség fennhatóságát, márpedig ez az ügynökség a világszintű doppingellenes szervezet, a WADA leányszervezete, és a NOB a WADA-nak való megfelelést követelte meg. Miután a BCCI is beadta a derekát, és a krikett megjelent a 2022-es nemzetközösségi játékokon is, már nagyon valószínű volt, hogy az olimpiára is be fog kerülni, annak ellenére, hogy a 2028-as rendezvény Amerikában lesz, ahol (egyelőre még) nem tartozik a legnépszerűbb sportágak közé. De ne feledjük, hogy idén indult el a nagy amerikai Húsz20-as krikettbajnokság, az MLC, méghozzá nem kevés sikerrel: bizony ez is hozzájárulhatott a mostani pozitív döntéshez. Ahogy az is, hogy 2024-ben az USA lesz a társházigazdája a férfiak Húsz20-as világbajnokságának is.

Thomas Bach, a NOB német elnöke megemlítette, hogy maga is elkezdett érdeklődni a krikett iránt az utóbbi időkben, és bár nem ismeri részletesen a sportág minden csínját-bínját, de látja a népszerűségét (elsősorban az olimpiára is javasolt Húsz20-as formátumét), ezért nem is kellett őt sokat győzködni arról, hogy milyen álláspontot alakítson ki a krikett olimpiai megjelenésével kapcsolatban.

Ha megszületik a hivatalos döntés, és lesz krikett az olimpián, akkor Húsz20-as formátumú lesz, és minden bizonnyal 6–6 férfi illetve női válogatott vesz majd rajta részt – bár ennek pontos részleteiről még később fognak dönteni. Ahogy arról is, hogy mi legyen a későbbi olimpiákkal, de véleményünk szerint nem kell izgulni: 2032-ben Brisbane-ben lesz az olimpia, és senki nem kételkedhet abban, hogy az ausztrál szervezők ragaszkodni fognak egyik kedvenc sportágukhoz. Sőt, a 2036-os játékok megrendezésére pedig pont az az India az egyik esélyes, ahol talán még Ausztráliánál is népszerűbb a krikett, így vélhetően hosszú távon számolhatunk az olimpiai krikett-tornákkal.


Alapból nem látható kép
×