2028-as olimpia: nagyot nőttek a krikett esélyei!

2023. október 9. – Szerző: Krikettgalaxis

A 2028-as Los Angeles-i olimpia szervezői a mai napon bejelentették: a krikett az egyike annak az öt sportágnak, amelyet a programbővítés céljára ajánlanak. A végleges döntés e hét csütörtökje és szombatja között várható.

Az olimpiák jelképe (illusztráció)Az olimpiák jelképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az öt sportág, amellyel bővülhet az olimpia, a milliárdos rajongótáborral rendelkező krikett, annak kistestvére, a baseball, illetve három, kevésbé elterjedt és ismert sport, amelyek közül kettőnek a baseballhoz hasonlóan még magyar neve sincs. A fallabdát azért még sokan ismerik nálunk is, de ott van még az amerikai focinak egy speciális változata, amelyben valami zászlót kell megszerezni, és ott van a lacrosse, amikor valami lepkehálószerűséggel labdáznak, miközben állandóan ütköznek egymással a játékosok.

Casey Wasserman, a 2028-as olimpia szervezőbizottságának elnöke elmondta: szerinte mind az öt sport releváns, innovatív és közösségi alapú, játsszák őket a házak hátsó udvaraitól kezdve az iskolákon át parkokig és stadionokig Amerikától a világ minden tájáig, és ha megjelennek az olimpián, akkor új sportolókat és új rajongókat vonzanak a rendezvényre.

Greg Barclay, a Nemzetközi Krikett-tanács 2020 óta hivatalban levő elnöke kifejezte örömét, hogy a szervezőbizottság az olimpiai programba javasolta a krikettet is, és hozzátette: bár a döntés még nem végleges, de ez már most is egy jelentős mérföldkő az afelé vezető úton, hogy több mint egy évszázad után végre újra krikettet láthassunk az olimpián.

A krikett ugyanis 1900-ban egyszer már volt olimpiai sport! Igaz, akkor elég komolytalanra sikeredett az egész olimpiai krikett-torna, hiszen egyetlen mérkőzésből állt az egész, és amikor játszották, még az sem volt nyilvánvaló, hogy az egyáltalán része az olimpiának! Erről egy kicsit bővebben itt írtunk.

Évek óta téma már, hogy a krikettet vissza kellene hozni az olimpiára, az viszont sokáig egyáltalán nem volt nyilvánvaló, hogy a krikettnek pontosan melyik formátumát. A 2028-as olimpia szervezői azonban kihangsúlyozták: olyan formátumra van szükség, amiből rendeznek hivatalos világbajnokságot (így például a Tíz10-es krikettet ki lehetett zárni), és ami nem túl hosszú (ez pedig az ENN-t is kizárta) – így aztán maradt a Húsz20. Ez nyilvánvalóan annak a harmadik feltételnek is megfelel, hogy jelentős nézői érdeklődés legyen iránta. Hát mint tudjuk, a Húsz20 iránt van!

A torna lebonyolításáról még nemrégiben is folytak az egyeztetések, és nincs róla megerősített hír, hogy mi lett ezeknek az eredménye. Annyit lehet tudni, hogy a Nemzetközi Krikett-tanács azt javasolta, hogy mind férfi, mind női nemben válasszanak ki egy adott időpillanatot, és az abban a pillanatban a világranglista első 6 helyezett válogatottja vehessen részt az olimpián. De azért azt hozzá kell tenni: ezzel az elvvel lehetnek problémák, mert az olimpián konkrét országok versenyezhetnek, így például Anglia (ami nem önálló ország, csak az Egyesült Királyság része) vagy a Karib-térség (ami több ország közös krikettválogatottja) nem szerepelhet ilyen formában.

Mindenesetre a mai bejelentés igen örömteli hír, várjuk a hivatalos döntést!


Alapból nem látható kép
×