A Tíz10-es (T10) krikett

Ismertetés

A Tíz10 a korlátozott játszmaszámú krikett egyik, viszonylag új keletkezésű fajtája. Lényege, hogy egy csapatnak egy játékrészben mindössze 10 játszmányi ideje van ütéseket végezni. Emiatt a mérkőzés igen rövid, akár másfél óra alatt véget is érhet. Az erőfölény 3 játszma hosszúságú.

Jól hangzik, hogy rövidek a meccsek, ám a Tíz10-es krikett mégis egy nagyon megosztó dolog. Amikor a Húsz20 megjelent, már az is túl rövidnek tűnt a hagyományos játék kedvelőinek, akik kiemelték: egy rövidebb mérkőzés alatt csökken a taktika szerepe és megnő az agresszív ütéseké, márpedig a taktika elemzése egy igazi csemege lehet a rajongók számára. A T10-ben aztán már valóban szinte nulla taktikázás van, ész nélkül kell ütni a határokat, aztán akinek ez jobban sikerül, az nyer. Ráadásul ez a dobók számára is igazságtalan, az ő tehetségük sokkal kevésbé tud megmutatkozni a Tíz10-ben. Már csak azért is, mert egy dobó nem több mint 2 játszmát dobhat egy mérkőzésen összesen...

A Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) nem is ismeri el hivatalos formátumként a Tíz10-et, nem létezik Nemzetközi Tíz10 (NT10) formátum, és a legtöbb krikettadatbázis sem tartja nyilván az egyes játékosok T10-es statisztikáit.

De azért esetenként mégis jó szórakozás egy ilyen mérkőzés: az amatőrök körében ugyanúgy sokan játsszák, mint mondjuk olyan országok válogatottjai, amelyek nem tartoznak a világ élvonalába (a magyar válogatott is részt vesz időnként T10-es tornákon), sőt, a profi, világszerte ismert játékosok között is vannak, akik nem fanyalognak, ha T10-ezni hívják őket. Többen vannak olyanok is, akik szerint a krikettnek úgy lenne a legnagyobb esélye bekerülni a nyári olimpiák programjába, ha az illetékes szervek a Tíz10-es formátumot próbálnák meg az olimpiára javasolni, nem pedig valami hosszabb formátumot.

A The 6ixty

Bár az Arab Emírségekben már 2017-ben elindult egy T10-es liga, az első teljes jogú ICC-tag a Karib-térség lett, ahol hivatalos T10-es tornát szerveztek. Ez a torna a The 6ixty névre hallgat, utalva arra, hogy a Sixty angolul a 60-as számot jelenti, és egy Tíz10-es meccsen 60 dobás van egy félidőben.

A 6ixty 2022-ben indult útjára, résztvevői pedig ugyanazok a klubok voltak, amelyek a Húsz20-as CPL ligában is szerepelnek. De a szervezők már mindjárt az elején különleges kiegészítő szabályokat hoztak, amelyek nem részei a valódi T10-es krikett szabályainak:

  • Bár a csapatok most is 11-tagúak, de ha 6 ütőjátékos kiesik, akkor vége lesz a félidőnek.
  • A játszmákat nem felváltva dobják a dobósáv két végéről, hanem az első 5-öt az egyik végéről, a másik 5-öt a másik végéről.
  • Ha egy dobócsapat nem tudja 45 perc alatt lejátszani a félidőt, akkor az utolsó játszmában egy mezőnyjátékossal kevesebbjük tartózkodhat a pályán.
  • Az erőfölény az első két játszma, de ha ez alatt az ütősök legalább két hatost ütnek, akkor kapnak ajándékba egy harmadik erőfölényes játszmát is.
  • A szurkolók minden játékrészben megszavazhatnak egyetlen dobást, amikor szabadütés lesz.
Alapból nem látható kép
×