Mellé és testet érintve mellé

Mellé

Gyakran előfordul, hogy bár az ütőjátékos elérhette volna az eldobott labdát (tehát a dobás nem széles), de mégsem ért hozzá sem az ütőjével, sem testének bármelyik részével. Ilyenkor beszélünk melléről.

Ha ilyen történik, az önmagában semmit sem jelent, nincs érte sem büntetőpont, sem más. Leggyakrabban a mellément labdákat megfogja a kapus, és mivel ilyenkor az ütőjátékosoknak nincs ideje futni, ezért nem is indulnak el, a labda így rögtön holttá válik, és jöhet a következő dobás.

Ritkább esetben azonban a kapus sem éri el a labdát, így van idő futni, vagy akár az is megtörténhet, hogy a labda hátul eléri a pálya határát, így 4-pontos határesemény történik. Ilyenkor minden teljesített futásért és a határeseményért is pontot kap az ütős csapat, de ezeket a pontokat nem számítják bele az ütőjátékos egyéni statisztikáiba, hanem mellé megjegyzéssel extraként kell őket elkönyvelni.

Ha a mellément labda egyúttal rossz dobásból is származik, akkor az ezért járó egy büntetőpont is megadandó.

A játékvezető úgy jelzi a mellé esetét, hogy egy karját nyitott tenyérrel a feje fölé emeli.

Testet érintve mellé (TÉM)

Ha az eldobott labda nem az ütőjátékos ütőjével vagy ütőt tartó kezével érintkezik először, hanem a testének bármelyik másik részét találja el (az ütőt tartó kezén kívül), akkor nagy eséllyel testet érintve mellé történt. Két kivétel azonban van: ha teljesül az, hogy a labda eltalálta volna a kaput, ha nem ért volna bele az ütős, akkor (ha még néhány más feltétel is teljesül) fennáll a láb a kapu előtt (LKE) esete, ami az ütőjátékos kiesését jelenti, illetve ha az ütőjátékos meg sem próbálta megjátszani a labdát, és meg sem próbálta elkerülni, hogy a labda eltalálja (tehát pl. mozdulatlanul állt), akkor pedig nincs testet érintve mellé, hanem a labda holttá válik, és futások nem teljesíthetők. Ha mégis futni indulnak az ütősök, akkor a játékvezető a holt labda kikiáltásával megvárja az első futás végét, azért, hogy a dobócsapatnak esetleg legyen lehetősége kifutással kiejteni valamelyik ütőst.

Hasonlóan a mellé esetéhez, a testet érintve melléből is lehet pontot szerezni, ha sikerül futni vagy ha a labda kimegy a pályáról. Ezeket a pontokat is extraként számolják el a csapat javára, nem számítanak bele az ütőjátékos egyéni statisztikáiba. Ha viszont az történik, hogy a játékos testét érő labda ezután még az ütővel is érintkezésbe kerül (rápattan), akkor az ezután szerzett pontok mégis beleszámítanak az egyéni statisztikákba.

A testet érintve mellé esetén a játékvezető úgy jelez, hogy egyik térdét megemeli, és azt a kezével érinti.

Alapból nem látható kép
×