A labda kétszeri megütése

Röviden

Az aktív ütőjátékos akkor esik ki a labda kétszeri megütése által, ha szándékosan kétszer beleér a labdába, mialatt az játékban van, de még nem érintkezett egy mezőnyjátékossal, és a második beleérés úgy történik, hogy célja NEM a saját kapujának védelme volt. Amikor ezt a szabályt értelmezzük, beleérésnek számít az ütővel való hozzáérés ugyanúgy, mint az, ha egyszerűen a játékos személyével érintkezik a labda.

Megjegyzés

Mivel a szabály szerint csak a szándékos második beleérés számít, az ütőjátékosok pedig nyilván nem csinálnak szándékosan olyat, ami a kiesésüket okozza, ezért ez a kiesési mód rendkívül ritka.

Részletes szabályok

A kiesés szabályai a bevezetőben már le lettek írva. Ezekhez már csak néhány kiegészítés tartozik:

A második, vagy akár többedik beleérés csak abból a célból történhet, hogy a játékos a saját kapuját védje, de ez is csak akkor, ha egy mezőnyjátékossal időközben nem került érintkezésbe a labda. Ennél azonban erősebb az a szabály, hogy elkapást tilos megakadályozni: ha a második ütéssel ezt kísérelné meg, akkor hiába teljesül esetleg, hogy a kapuját is védi közben, mégis ki fog esni (igaz, nem labda kétszeri megütése, hanem mezőnyjáték akadályozása jogcímen).

Ugyancsak nem labda kétszeri megütése, hanem mezőnyjáték akadályozása miatt esik ki az ütős, ha a labda az első és a második elütés/érintkezés között érintkezik egy mezőnyjátékossal is, vagy a második ütés azért történik, hogy visszajuttassa vele a labdát egy mezőnyjátékosnak (annak beleegyezése nélkül). Ugyanez igaz, ha a beleérés az ütőt nem tartó kezével történik bármilyen célból.

Ha az ütős szabályosan (a kapuját védve) üti meg kétszer a labdát, akkor viszont a labda azonnal holttá válik nem csak határesemény során, hanem az első futás befejezése után is, illetve ha úgy néz ki, hogy elkapás várható, akkor azt még mindenképpen meg kell várnia a játékvezetőnek, mielőtt holttá nyilvánítja a labdát. Miután a labda holttá vált, az ütőjátékosoknak vissza kell térniük a kiindulási helyükre. Az esetleges teljesített futásért nem jár pont, de minden büntetőpont (ha van) megadandó (kivéve a sisakok szabálytalan földre helyezése miatt adott büntetőpontok).

Ha egy ütős labda kétszeri megütése által esik ki, akkor ezt nem adják hozzá a dobójátékos egyéni statisztikájához.

Alapból nem látható kép
×