Az elkapás

Röviden

Elkapás a krikettben

Az ütőjátékos akkor esik ki elkapás által, ha nem történt rossz dobás, és az eldobott labda érintkezik az ütőjátékos ütőjével, majd ezután anélkül, hogy érintkezne a talajjal, egy mezőnyjátékos elkapja azt.

Néhány megjegyzés

Az elkapás a leggyakrabban előforduló kiesési mód. Ha ez az eset megtörténik, akkor, bár logikailag nem helyes, de mondják úgy is, hogy az ütőjátékost elkapták.

Bármelyik mezőnyjátékos végezhet elkapást, akár az is, aki a labdát dobta. Gyakran történik, hogy a labda csak egy kicsit csúszik meg az ütőn, de továbbhalad az ütőjátékos háta mögötti területre: ekkor a kapus szokta elkapni a labdát, illetve ha kicsit jobban kitér a labda a kéz oldal felé, akkor a katonák egyike könnyen elkaphatja.

Nagyon sokféle elkapás van: van, amikor szinte az ölébe hull egy játékosnak a labda, máskor sokat kell érte futni, vagy akár látványosan vetődni. A könnyű elkapásokat nevezik úgy is, hogy csemege.

Néha előfordul, hogy a labda az ütőről azonnal lepattan a földre, majd a földről felpattan, de mindez olyan gyorsan történik, hogy messziről nézve nem is látszik, hogy közben érintkezett a talajjal. Az ilyet lepattanó labdának hívják, és bizony még a legjobb játékvezetőknek is szüksége lehet videózásra, hogy eldöntsék, ez történt-e vagy nem. Néha azt is lepattanónak nevezik, amikor az elkapás pár centivel a talaj fölött történik, és előtte néhány század vagy tized másodperccel a labda leért a földre, és onnan pattant fel az elkapást végző játékos kezébe. Természetesen ez sem érvényes elkapás.

Gyakori mezőnyhiba, amikor a labdát, bár lenne rá esély, a mezőnyjátékos mégsem tudja elkapni, mert kiesik vagy kipattan a kezeiből. Ilyenkor, bár könnyen jön az ember szájára az a szó, hogy kiejti (mivel a labdát kiejti a kezéből), de ezzel vigyázni kell, mert lehet, hogy valaki félreérti, és azt hiszi, hogy sikerült az elkapás, mert az ütőjátékost ejtette ki. Ezért jobb, ha az elejti, elejtés kifejezéseket használjuk. Ilyenkor azt is lehet mondani, hogy azt a bizonyos ütőjátékost ejtette el a mezőnyjátékos.

Részletes szabályok

Az elkapás szabályosságához több feltételnek kell teljesülnie. Nem elég, ha az elkapó játékos érinti a labdát, vagy ha egy pillanatra a kezébe kerül a labda, szükséges az is, hogy miközben a labda biztosan nyugszik a kezében, ő maga is ura legyen saját mozgásának, azaz ne egyensúlyvesztett helyzetben legyen vagy éppen ne a levegőben tartózkodjon.

Sem a labda nem érintkezhet a talajjal még a pályán belül sem, sem a játékos, amikor a labda a kezében van, nem érintheti a földet a pályán kívül. Az viszont szabályos, ha vetődés vagy ugrás közben elkapja a labdát, de érzékeli, hogy teste a vetődés vagy ugrás után a határon kívül érne földet, ezért még ezelőtt feldobja a labdát a levegőbe, majd miután a lába vagy teste leért a földre, visszalép a pályára, és újra, ezúttal stabilan elkapja az előbb feldobott labdát. De az is szabályos, ha az egyik játékos csak belepiszkál, és egy társa kapja el anélkül, hogy a labda földet érne.

Az nem szabályos, ha a játékos a kezével kinyújta a ruháját, és ezzel kapja el a labdát, és az sem érvényes, ha például leveszi a sapkáját, és azzal kapja el a labdát. Az viszont megtehető, hogy a labdát a testéhez ölelje, és az sem baj, ha a keze érintkezik a földdel, az a lényeg, hogy a labda ne érintkezzen. Ha véletlenül akad meg a labda a mezőnyjátékos ruhájában vagy védőfelszerelésében (például a kapus sisakjának rácsában), az is szabályos elkapás (persze az most is kell, hogy előtte az elütött labda ne érjen földet).

Ha az a furcsaság történik meg, hogy az elütött labda a kapun pattan meg, de nem dönti azt le, és ezután kapja el egy mezőnyjátékos, az is szabályos elkapás. Ugyancsak szabályos, ha a labda a játékvezetőn vagy a másik ütőjátékoson (ideértve a küldöncöt is) pattan meg, majd földet érés nélkül elkapják.

Ha elkapás van, de nincs kidobás, akkor az ütőjátékost mindenképpen úgy könyvelik el, hogy kidobás által esett ki, akkor is, ha esetleg más kiesési mód is teljesül egyidejűleg.

Ha az ütősök teljesítenek egy vagy több futást, de megtörténik az elkapás, akkor a futásokért járó pontokat nem kapják meg, de az esetlegesen adott büntetőpontok mindig járnak. Ha megkezdtek egy futást, és eközben már elhaladtak egymás mellett, amikor az elkapás befejeződött, akkor a ki nem esett ütőjátékosnak nem kell visszatérnie a kiindulási oldalára, de ha még nem haladtak el egymás mellett, akkor vissza kell térnie.

Mivel az elkapás nagyrészt a dobójátékos érdeme is (még ha nem is ő kapja el a labdát), ezért az így szerzett kaput hozzáadják az egyéni statisztikájához. Az eredménylapon viszont feltüntetik az elkapó játékos személyét is, az angol lapon c, a magyaron e jelzéssel.

Példák videón

Alapból nem látható kép
×